Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Ατομικός κουμπαράς και επικουρικές νέας γενιάς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Ατομικός κουμπαράς και επικουρικές νέας γενιάς



Tην ερχόμενη εβδομάδα έρχεται σε δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει άρδην το τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι οι νέοι θα πληρώνουν εισφορές για τις δικές τους συντάξεις.

Μέσα στις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας θα έρθει προς δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πριν πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επικουρικές συντάξεις «νέας γενιάς», οι οποίες θα μπορούν να είναι και κατά 68% υψηλότερες από τις υφιστάμενες.

Θα υπάρχει ένας «ατομικός κουμπαράς», ουσιαστικά ένας ατομικός λογαριασμός για τον κάθε ασφαλισμένο, όπου θα μπαίνουν οι εισφορές που θα επενδύονται από το φορέα, το δημόσιο ταμείο που θα συσταθεί.

Ο ασφαλισμένος θα επιλέγει ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προφίλ ανάλογα με το ρίσκο που θέλει να πάρει, το πώς θέλει να τοποθετηθούν οι ασφαλιστικές του εισφορές.

Εάν οι επενδύσεις του ασφαλισμένου δεν εξελιχθούν καλά, το κράτος εγγυάται ότι η ελάχιστη σύνταξη που θα πάρει ο ασφαλισμένος θα είναι ίση με τις εισφορές που έχει καταβάλει όλα τα χρόνια του ασφαλιστικού του βίου.

Ο «ατομικός κουμπαράς» και οι επικουρικές συντάξεις «νέας γενιάς» αφορούν υποχρεωτικά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 01/01/2022 και προαιρετικά στους ήδη ασφαλισμένους έως 35 ετών.

Σημειώνεται ότι όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, δε θα κινδυνεύσουν οι συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς αν χρειαστεί θα υπάρξει επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.