Άδειες οδήγησης: Ξεκινούν οι θεωρητικές εξετάσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Άδειες οδήγησης: Ξεκινούν οι θεωρητικές εξετάσεις





Η πολύμηνη διακοπή είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια λίστα

Ξεκίνησαν από χθες, Δευτέρα, οι θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης ,μετά από μήνες διακοπής, που είχαν σαν αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια τεράστια λίστα αναμονής από περίπου 80.000 υποψήφιους οδηγούς.

Πιο τυχεροί στάθηκαν οι περίπου 20.000 υποψήφιοι οδηγοί που είχαν περάσει με επιτυχία τις θεωρητικές εξετάσεις πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2020, αλλά πριν λίγες ημέρες κατάφεραν να πάρουν σειρά ώστε να εξεταστούν στις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, μέσα στο καλοκαίρι μόλις δύο στους δέκα υποψήφιους οδηγούς αναμένεται να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας οδήγησης φέτος.

Σχέδιο νόμου σε διαβούλευση


Εν τω μεταξύ, σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νέο σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση αλλά και τον τρόπο εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας καθυστέρησης, λόγω πιθανών απεργιακών κινητοποιήσεων.

Επιπλέον, αν και τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εκτιμούν πως ο νέος τρόπος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών θα καθυστερήσει να εφαρμοστεί, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάποιοι υποψήφιοι να πρέπει να δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα που θα προβλέπει η νέα νομοθεσία με αποτέλεσμα να πρέπει να παρακολουθήσουν τη νέα θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που περιλαμβάνει ο νέος νόμος που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σύντομα θα οδηγηθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Τι ορίζει η νέα ΚΥΑ με ισχύ έως τις 6 Ιουνίου

Σύμφωνα με όσα ορίζει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με ισχύ έως τις 6 Ιουνίου, ανοίγουν από τις 31 Μαΐου οι αίθουσες των θεωρητικών εξετάσεων για υποψήφιους οδηγούς αυτοκινήτων και δίκυκλων.

Ειδικότερα η ΚΥΑ αναγράφει ότι επιτρέπεται η διενέργεια:

– Μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων / επιβατών υπό τις εξής προϋποθέσεις: α)τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου εντός της αίθουσας, και β) διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) από τον κοροναϊό COVID-19 τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές.

– Μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών υπό τις εξής προϋποθέσεις: α. απολύμανση μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι και β. διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) από τον κοροναϊό COVID-19 τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές.

–Επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών, θεωρητικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια Ε.Δ.Χ., υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) από τον κοροναϊό COVID-19 έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους, τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές και τήρησης των ακολούθων στις αίθουσες εξέτασης:

– Πλήρωση έως και με το πενήντα τοις εκατό (50%) της χωρητικότητάς τους και με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο.
– Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
– Σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος των υποψηφίων.
– Αερισμός για τριάντα (30) λεπτά της ώρας μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.
– Απολύμανση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξαρτημάτων τους καθώς και των θέσεων των υποψηφίων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

-Επιτρέπεται η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών και πρακτικών εξετάσεων για απόκτηση Π.Ε.Ι. υπό την προϋπόθεση τήρησης των ακολούθων:

– Με ευθύνη του παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς τον χώρο της εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων και κανόνων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του κοροναϊού COVID-19.
– Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κοροναϊό COVID-19έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση για τους υποψήφιους οδηγούς και διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κοροναϊό COVID-19 τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές.
– Διενέργεια του ελέγχου των δικαιολογητικών και των ερωτήσεων εκτός του εκπαιδευτικού οχήματος.
– Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.

-Ειδικά για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2 και Α, ο υποψήφιος εξετάζεται φορώντας τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει τον προβλεπόμενο επενδύτη (μπουφάν) ή/και παντελόνι, επιτρέπεται η χρήση αντιστοίχως επιαγκωνίδων, επιγονατίδων και επικαλαμίδων της Σχολής Οδηγών, οι οποίες, με μέριμνα του παριστάμενου εκπαιδευτή, απολυμαίνονται υποχρεωτικά πριν από κάθε χρήση.

– Ειδικά για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2 και Α, οι εξεταστής και εκπαιδευτής στο ακολουθούν επιβατικό όχημα κάθονται σε διαγώνια θέση, προς διασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ τους.

-Για το Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Οδηγού ADR και το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας (ΠΕΕ) οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών, επιτρέπεται η διενέργεια:

–Μαθημάτων υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου και β) διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) από τον κοροναϊό COVID-19 τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές.
–Εξετάσεων με πλήρωση έως και με το πενήντα τοις εκατό (50%) της χωρητικότητάς των αιθουσών με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο των υποψηφίων και υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) από τον κοροναϊό COVID-19 έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση για τους υποψήφιους οδηγούς και διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) από τον κοροναϊό COVID-19 τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές.
–Ωράριο λειτουργίας των Σχολών/Κέντρων και τέλεσης δραστηριοτήτων έως τις 20.30.