Ζακλίν Γκολντ: Η επιχειρηματίας που άλλαξε την ερωτική ζωή των γυναικών στη Βρετανία - Πώς ξεκίνησαν όλα από μια... επίδειξη τάπερ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ζακλίν Γκολντ: Η επιχειρηματίας που άλλαξε την ερωτική ζωή των γυναικών στη Βρετανία - Πώς ξεκίνησαν όλα από μια... επίδειξη τάπερ



Από το πρώτο lockdown έως και σήμερα, οι πωλήσεις των sex shop γνωρίζουν μεγάλη άνθηση με τα προϊόντα κυριολεκτικά να ξεπουλάνε. Εκατομμύρια παγκοσμίως αναζητούν τρόπο να κάνουν πιο πικάντικη την ερωτική ζωή τους και να αλλάξουν τις συνήθειές τους στην κρεβατοκάμαρα.

Τον Απρίλιο οι πωλήσεις τριπλασιάστηκαν στη Νέα Ζηλανδία, ενώ στη φάση μετά το lockdown οι πωλήσεις sex toys σε πολλές περιοχές της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 65%. Η Σοφία (ψευδώνυμο) μία 29χρονη από το Παρίσι, χωρίς σχέση, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι ξεπέρασε τα ψυχολογικά βάρη χάρη στα ερωτικά βοηθήματα όταν εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown. "Αντιλήφθηκα ότι μπαίναμε σε μια τρελή περίοδο κατά την οποία θα αποκοβόμουν απ' όλες τις κοινωνικές επαφές και την ερωτική μου ζωή" είπε η νεαρή γυναίκα απηχώντας τα συναισθήματα πολλών καταναλωτών των συγκεκριμένων ειδών ανά τον κόσμο. Οι κατασκευαστές της βερολινέζικης WOW είπαν ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις τριπλασιάστηκαν το περασμένο έτος. Η σουηδική LELO ανέφερε ότι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν το 2020 κατά 10% παρά το γεγονός ότι τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά. Σε αναφορά της η Statista σημείωνε ότι η παγκόσμια αγορά αναμενόταν να διπλασιάσει τα κέρδη της από 28,6 δισ. δολάρια σε 52,7 δισ. δολάρια μεταξύ του 2019-2026.

Η ιστορικός του σεξ Βιρζινί Ζιρόντ τόνισε ότι τα ερωτικά βοηθήματα έχουν δημοκρατικοποιηθεί εντελώς. Πλέον αντιμετωπίζονται ως διασκεδαστικά και συνηθισμένα.

Κορυφαία στις επιχειρήσεις ερωτικών βοηθημάτων θεωρείται η Ζακλίν Σάμερς Γκολντ, η οποία είναι μία από τις πιο διάσημες γυναίκες παγκοσμίως, επικεφαλής επιτυχημένης εταιρείας σεξουαλικών βοηθημάτων και εσωρούχων. Βρετανίδα, διευθύνων σύμβουλος της Gold Group International, της Ann Summers και της Knickerbox. Εκτιμάται ότι είναι η 16η πλουσιότερη γυναίκα στη Μεγάλη Βρετανία και πως αξίζει 470 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τη λίστα πλουσίων των "Sunday Times" το 2019. Η Ζακλίν Γκολντ έχει τιμηθεί από τη βασίλισσα με το μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Και όλα ξεκίνησαν από μία επίδειξη τάπερ...


Ποια είναι η Ζακλίν Γκολντ

Κόρη του επιχειρηματία Ντέιβιντ Γκολντ, η Ζακλίν γεννήθηκε το 1960. Λέγεται ότι ο πατέρας της που είχε εκδοτικές επιχειρήσεις, έκλαψε όταν εκείνη γεννήθηκε από θλίψη που δεν έκανε γιο. Η ίδια περιέγραψε μεγαλώνοντας μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία με τους γονείς της να χωρίζουν όταν εκείνη ήταν 12 ετών. 

Μετά το σχολείο άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία Royal Doulton, αλλά αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ασχοληθεί με το μάνατζμεντ. Ζήτησε από τον πατέρα της να τη βοηθήσει να αποκτήσει λίγη έξτρα επαγγελματική εμπειρία και αυτός της προσέφερε καλοκαιρινή δουλειά στο τεσσάρων ορόφων κτίριο της Ann Summers, που την απέκτησε το 1972 και επρόκειτο για μια υπεραγορά σεξουαλικών βοηθημάτων. Ήταν 19 ετών. 

Η ατμόσφαιρα στη δουλειά δεν της άρεσε. "Δεν ήταν ωραία ατμόσφαιρα για να δουλεύεις, ήταν μόνο άνδρες, ήταν η βιομηχανία του σεξ όπως όλοι την αντιλαμβανόμαστε".

Το 1981 και μία πρόσκληση για μία επίδειξη τάπερ σε διαμέρισμα στο ανατολικό Λονδίνο αναμενόταν να αλλάξει τη ζωή της. Εκεί, για πρώτη φορά, είδε να ανοίγεται μπροστά της η προοπτική να πουλά σέξι εσώρουχα και ερωτικά βοηθήματα σε γυναίκες στην ιδιωτικότητα των σπιτιών τους. Η Ζακλίν έστησε το "Ann Summers Party Plan" βασισμένη σε μια αυστηρή πολιτική "απαγορεύονται οι άνδρες", 

Αυτός ο τύπος πάρτι, προσέφερε στις γυναίκες ένα φόρουμ όπου μπορούσαν να συναντηθούν και να μιλήσουν για σεξ, εκτός άλλων θεμάτων, έγινε τόσο δημοφιλής που πλέον θεωρείται μέρος της βρετανικής λαϊκής κουλτούρας. Παράλληλα, αυτή η μορφή πάρτι προσφέρει και στην εταιρεία έναν βολικό τρόπο παράκαμψης νομικών περιορισμών σχετικά με την παρουσίαση σεξουαλικών παιχνιδιών προς πώληση. H Γκολντ έγινε CEO της Ann Summers το 1987 και τη μεταμόρφωσε σε μία επιχείρηση αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών.



Η Ζακλίν άνοιξε το πρώτο κατάστημα Ann Summers το 1993 λίγο μετά την τοποθέτησή της ως γενικής διευθύντριας της εταιρείας. Μετά την αρχική αντίσταση από το διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείτο μόνο από άνδρες, η Ζακλίν τους επέδειξε πόσο βιώσιμο είναι το σχέδιο για το πρότζεκτ του πάρτι και τελικά της έδωσαν την έγκριση να προχωρήσει με την ιδέα της. "Ένας άνδρας από το συμβούλιο μου είπε ότι η ιδέα μου θα αποτύχει γιατί οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για το σεξ" είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η επιτυχία της ιδέας της ήρθε σχεδόν αμέσως με εκατοντάδες γυναίκες να θέλουν να γίνουν διοργανώτριες και ακόμη περισσότερες να θέλουν να συμμετέχουν. Η επιτυχία αυτή ήταν το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης του brand όπως το γνωρίζουμε σήμερα και άλλαξε για πάντα τη σεξουαλική ζωή ανδρών και γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία.

Με το πρώτο κατάστημα Ann Summers στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της λιανικής και θεωρείται η γυναίκα που έφερε το σεξ στον εμπορικότερο δρόμο της Βρετανίας. Ενώ η ανάπτυξη της εταιρείας συνεχιζόταν με γοργό ρυθμό, επόμενο βήμα στην ατζέντα της η Ζακλίν Γκολντ ήταν η δημιουργία διαδικτυακού καταστήματος που θα επέτρεπε στους καταναλωτές έναν άλλον τρόπο αγοράς και έτσι το 1999 παρουσιάστηκε το annsummers.com.



Αποδίδει την επιτυχία της στο γεγονός ότι καταλαβαίνει τις γυναίκες, στο ότι έχει καλό ένστικτο και πάντα ακούει τον πελάτη της. Έχει βραβευθεί για τις επιτυχίες της και έχει αναγνωριστεί, ενώ το 2015 τον Δεκέμβριο της απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.


Τα προσωπικά της δράματα

Έπειτα από έναν αποτυχημένο γάμο στα 20 της με έναν χορευτή της Ann Summers, το 2002, στα 40 της δηλαδή, γνωρίστηκε με τον χρηματιστή του Σίτι, Νταν Κάνινγκχαμ, που είναι 17 χρόνια νεότερός της. Χώρισαν την Πρωτοχρονιά του 2006 έπειτα από τρεις αποτυχημένες εξωσωματικές, αλλά επανασυνδέθηκαν δύο χρόνια μετά σ' ένα πάρτι και παντρεύτηκαν το 2010, ενώ απέκτησαν ένα παιδί μαζί έπειτα από άλλη μία εξωσωματική. Όπως έχει πει περίμενε δίδυμα, αλλά οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι το ένα από τα δύο είχε μία σπάνια πάθηση που θα μπορούσε να του προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. "Συνετρίβην. Δεν ήξερα τι να σκεφτώ ή τι να περιμένω, ούτε οι γιατροί. Νοσηλεύτηκα για τρεις μήνες". Τελικά απέκτησε μία κόρη τη Σκάρλετ και ένα αγοράκι τον Άλφι στις 37 εβδομάδες κυοφορίας. Ο Άλφι παραδόξως επέζησε αλλά πονούσε διαρκώς και έκλαιγε ασταμάτητα. "Απελπισμένα αναζητήσαμε κάπου να δώσουμε για την 24ωρη φροντίδα που χρειαζόταν τον γιο μας". Όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με το δίλημμα να βάλουν αγωγό στον λαιμό του για να τον πιέσουν να φάει αποφάσισαν να αφήσουν το βρέφος να φύγει γιατί είχε υποφέρει αρκετά εδώ και οκτώ μήνες. 

Ο Άλφι πέθανε οκτώ μηνών. "Πήρε πολύ καιρό να προσαρμοστούμε" εξομολογήθηκε η Ζακλίν Γκολντ για τον θάνατο του γιου τους. Περίπου έναν χρόνο μετά ανακάλυψαν ότι η νταντά της Σκάρλετ που την είχε πάρει μαζί της και σε ημερήσια εκδρομή, είχε δηλητηριάσει τη Ζακλίν. Σε μια απόπειρα να βάλει σε μπελάδες τον σεφ η γκουβερνάντα της μικρής είχε ρίξει στη σούπα σπαραγγιών της Ζακλίν καθαριστικό για τα τζάμια.. 

Φυλακίστηκε για ένανχρόνο. "Πόσες νταντάδες δηλητηριάζουν τη μητέρα;" αναρωτήθηκε η μεγιστάνας. Επίσης, πριν από χρόνια είχε αποκαλύψει τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο του μαστού, όταν ανακάλυψε έναν μικρό όγκο, στο μέγεθος ενός μπιζελιού στον δεξί της μαστό. Όπως είπε η μάχη που έδωσε την έκανε καλύτερο άνθρωπο. 

Όσο για την οικογενειακή ζωή; "Δεν είναι ότι έχω ένα ράφι πάνω από το κρεβάτι μου με όλα αυτά τα πολύχρωμα παιχνίδια και σκέφτομαι κάθε βράδυ "ποιο θα χρησιμοποιήσω απόψε;". Βασικά, η Σκάρλετ μπήκε στο γραφείο τις προάλλες και με ρώτησε "μαμά τι είναι αυτό;;" και της είπα "παιχνίδια για μεγάλους. Θα το χειριστώ αυτό όταν μεγαλώσει".

Η ίδια στηρίζει φιλανθρωπίες που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για εκείνη, και αφορούν παιδιά και γυναίκες, ενώ στηρίζει και προωθεί γυναίκες που ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους, ως μέρος μίας πρωτοβουλίας της, προσφέρει επιχειρηματικές συμβουλές και δρα ως μέντορας επιχειρήσεων.