ΠΟΥ: Προειδοποιεί για την κατανάλωση αλκοόλ σε γυναίκες που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για την κατανάλωση αλκοόλ σε γυναίκες που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία για το πόσο επιβλαβή μπορεί να είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να απαγορευτεί να πίνουν αλκοόλ.

Το πρόσφατο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για το Αλκοόλ καλεί τα κράτη να «αφυπνίσει» τους πολίτες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με την «Daily Mail», χρειάζεται «κατάλληλη προσοχή» στην πρόληψη αλκοόλ από παιδιά, εγκύους και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Από την πλευρά της η βιομηχανία ποτών χαρακτήρισε την πρόταση ως «πατερναλιστική και «σεξιστική». Η οδηγία του προσχεδίου προειδοποιεί ότι το αλκοόλ συνδέεται με ασθένειες όπως κακή ψυχική υγεία, βία, χαμηλή παραγωγικότητα και «τεταμένες» σχέσεις ενώ προσθέτει:

«Μία από τις πιο δραματικές εκδηλώσεις βλάβης σε άτομα εκτός από τους πότες, είναι η προγεννητική έκθεση σε αλκοόλ και η ανάπτυξη διαταραχών που ανήκουν στο φάσμα εμβρυϊκού αλκοόλ». Συμπτώματα σε παιδιά που εκτίθενται στο αλκοόλ όσο βρίσκονται στη μήτρα, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κακή ανάπτυξη, «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά προσώπου και προβλήματα μαθησιακά και συμπεριφορικά.




Το Σχέδιο συνιστά πως τέτοιες βλάβες θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν μέσω μίας «διεθνούς ημέρας ή εβδομάδας κατά του αλκοόλ».

«Πρέπει να δοθεί η κατάλληλη προσοχή στην πρόληψη της έναρξης κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ παιδιών και εφήβων, την κατανάλωση στις εγκύους και στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και στην προστασία του κόσμου από πιέσεις να πιει». Σύμφωνα με τους επικεφαλής αξιωματούχους υγείας της Μ. Βρετανίας, «η πιο ασφαλής προσέγγιση για τις εγκύους ή τις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, είναι να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ».


Ωστόσο, ο Ματ Λάμπερτ, του «Portman Group» (εμπορικός όμιλος που αποτελείται από παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών και ζυθοποιίες στο Ηνωμένο Βασίλειο) τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» από την πρόταση του ΠΟΥ ενώ πρόσθεσε πως «αυτό αντιβαίνει των καθηκόντων τους και δεν βασίζεται στην επιστήμη. Είναι σεξιστικό, πατερναλιστικό και πιθανώς ενάντια στις ελευθερίες των περισσότερων γυναικών».

Τέλος, ο γιατρός Ρίτσαρντ Πάιπερ, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας Alcohol Change UK, δήλωσε: 
Η κατανάλωση αλκοόλ στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, πριν ακόμα κάποια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος, μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για το έμβρυο. Είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει τους κινδύνους, αλλά εξίσου σημαντικό να ισορροπήσουμε μεταξύ του δικαιώματος κάθε ενηλίκου να παίρνει αποφάσεις για το τι κάνει με το σώμα του, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.