Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεχόμενη διαδρομή περιπάτου στον κόσμο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεχόμενη διαδρομή περιπάτου στον κόσμο



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή, χωρίς διακοπές και εμπόδια, που οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περπατήσουν αδιάλειπτα; Τα νούμερα σίγουρα εντυπωσιάζουν, καθώς ο πιο μακρύς και αδιάλειπτος περίπατος σε όλο τον κόσμο εκτείνεται σε μια απόσταση 22.387 χλμ. περίπου -πιθανώς ο μακρύτερος δρόμος με τα πόδια στον κόσμο-, ξεκινά από το Κέιπ Τάουν και καταλήγει στη Ρωσία.


Από ποια σημεία περνάει η μακρύτερη πεζοπορική διαδρομή στον κόσμο

Εάν αποφασίσει κανείς να περπατήσει σε αυτό το προκλητικό μονοπάτι, το ταξίδι θα διαρκέσει 587 ημέρες με τα πόδια για ένα άτομο που περπατά 8 ώρες την ημέρα -ή 194 ημέρες συνεχούς περπατήματος χωρίς διακοπή (πράγμα που δεν είναι πρακτικά εφικτό). Θα υπάρχουν 17 χώρες τις οποίες θα διασχίσει ο ταξιδιώτης, έξι ζώνες ώρας που θα καλύψουν το ταξίδι και μια εμπειρία που καλύπτει αρκετές εποχές και καιρικές συνθήκες.

Με σημείο εκκίνησης στο Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, αυτό το αδιάλειπτο μονοπάτι περνά από χώρες όπως Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Τανζανία, Ουγκάντα, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Γεωργία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία, Τουρκία, Ρουμανία και Λευκορωσία. 

Ξεκινώντας από το παραθαλάσσιο χωριό L’Agulhas και διασχίζοντας τη Νότια Αφρική, ο περίπατος περνάει μερικές αρκετά επικίνδυνες τοποθεσίες (με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας). Η επόμενη στάση, η Ζιμπάμπουε, μια χώρα που είναι γνωστή για την ποικιλία της άγριας ζωής και το αρκετά τραχύ έδαφος, είναι μια συναρπαστική και προκλητική προοπτική που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του.

Μετά τη Ζιμπάμπουε, σειρά έχουν η Μοζαμβίκη και η Ζάμπια, ενώ η πεζοπορία μετά οδηγεί στην Ουγκάντα, διασχίζοντας τα υπέροχα εθνικά πάρκα της χώρας. Από εκεί μπαίνει κανείς στο Νότιο Σουδάν, μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, με ένοπλες συγκρούσεις, ληστείες και άλλα εγκλήματα που μαστίζουν ορισμένες περιοχές του. 

Η διέλευση της ερήμου της Σαχάρας έρχεται μετά, με τη δυσκολία να έγκειται στο ότι δεν υπάρχει λειτουργικός δρόμος που να συνδέει το Σουδάν με την Αίγυπτο. Αφού περπατήσει κανείς σε όλο το μήκος της Αιγύπτου, το μονοπάτι εισέρχεται πρώτα στην Ιορδανία, μετά στο Ισραήλ και μετά στη Συρία. Μόλις βγει από τη Συρία, οδηγείται προς την Τουρκία, στη συνέχεια στη Γεωργία και τελικά ο πεζοπόρος φτάνει στη Ρωσία, βιώνοντας τον σκληρό χειμώνα της Σιβηρίας ενώ πεζοπορεί στην ξηρά της, στο δρόμο προς το Μαγκαντάν.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένα άτομο στην ιστορία που να έχει διασχίσει τον κόσμο με τα πόδια μέσω αυτής της διαδρομής και όσο ενδιαφέρουσα κι αν ακούγεται μια τέτοια εμπειρία, άλλες τόσες δυσκολίες και κινδύνους κρύβει. 

Μερικές από τις τοποθεσίες που βρίσκονται καθ΄ οδόν έχουν παραδοσιακά ασταθείς κυβερνήσεις, πρόσθετους περιορισμούς βίζας και ακόμη και καταστάσεις εμφύλιου πολέμου, που προστίθενται στο γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί ένα εξαιρετικό σύνολο δεξιοτήτων επιβίωσης λόγω της αλλαγής των θερμοκρασιών και του εδάφους, αλλά και αλλαγές στη διαθεσιμότητα τροφίμων κατά την διάρκεια της διαδρομής.