Γιατί οι περισσότεροι ήρωες καρτούν έχουν κίτρινο χρώμα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί οι περισσότεροι ήρωες καρτούν έχουν κίτρινο χρώμαΊσως να μην το έχετε παρατηρήσει μέχρι τώρα, αλλά υπάρχουν πολλά καρτούν οι ήρωες των οποίων είναι κίτρινοι. Οι Σίμσονς, ο Μπομπ Σφουγγαράκης, το Πόκεμον, οι πρωταγωνιστικές φιγούρες τους είναι σε ένα έντονο κίτρινο και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση. 

Μάλιστα, πίσω από την επιλογή του χρώματος βρίσκονται δύο πολύ συγκεκριμένοι λόγοι. Ο ένας έχει να κάνει με την τέχνη και ο άλλος με την ψυχολογία. Πώς λειτουργούν αυτές οι δύο παράμετροι συνδυαστικά;Ο λόγος που υπερίσχυσε το κίτρινο χρώμα

Το κίτρινο, λοιπόν, αποτελούσε την αγαπημένη και την πιο διαδεδομένη επιλογή των δημιουργών καρτούν, από τότε που αυτά άρχισαν να χρωματίζονται για πρώτη φορά. Μια λογική που υιοθετήθηκε όχι μόνο επειδή οι χαρακτήρες έμοιαζαν αρκετά όμορφοι με αυτόν τον τρόπο, αλλά επειδή υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το κίτρινο λειτουργούσε και λειτουργεί καλύτερα.

Όπως αναφέρει το mentalfloss.com, λοιπόν, το κίτρινο επιλέγεται ως το βασικό χρώμα ενός χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων για να συμπληρώσει το φόντο του. Στον Μπομπ Σφουγγαράκη για παράδειγμα, το πιο κοινό χρώμα που συναντάται είναι το μπλε φόντο του ωκεανού. 

Σύμφωνα με την κλίμακα χρώματος RGB που χρησιμοποιείται στις τηλεοπτικές οθόνες, το μπλε είναι σε άμεση αντίθεση με το κίτρινο, οπότε το τόσο φωτεινό κίτρινο ήταν η πιο ελκυστική οπτικά επιλογή για το χρώμα του πρωταγωνιστή. 

Η ίδια λογική ισχύει, επίσης, και για καρτούν που λαμβάνουν χώρα στην ξηρά, όπου σημειώνεται μεγάλη δράση με φόντο τον γαλάζιο ουρανό.Τα συμπληρώματα χρώματος, όμως, είναι μόνο το ένα μέρος της τάσης του κίτρινου στους χαρακτήρες καρτούν, καθώς το κίτρινο χρώμα έχει επίσης πολλές σημαντικές αναφορές. Συχνά συνδέεται με συναισθήματα ευτυχίας, παιχνιδιού και ζεστασιάς -δηλαδή. χαρακτηριστικά που βλέπουμε σε πολλούς από τους πρωταγωνιστές μας.

Αυτή η εξήγηση των συμπληρωματικών χρωμάτων, ωστόσο, στα κινούμενα σχέδια είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος ως προς την επιλογή του κίτρινου χρώματος. Η άλλη έχει να κάνει με την ψυχολογία, καθώς συχνά ως χρώμα συνδέεται με συναισθήματα ευτυχίας, παιχνιδιού και ζεστασιάς – δηλαδή χαρακτηριστικά που βλέπουμε σε πολλούς από τους πρωταγωνιστές μας.

Η χρήση κίτρινου είναι, επίσης, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να τραβήξει την προσοχή κάποιου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι δημιουργοί των Σίμσονς επέλεξαν το κίτρινο αντί για έναν πιο φυσικό τόνο δέρματος για τους χαρακτήρες τους, καθώς πίστευαν ότι το κίτρινο θα ήταν άμεσα αναγνωρίσιμο στους θεατές όσο έκαναν ζάπινγκ στην τηλεόρασή τους.