Πάμε σινεμά: Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το καλοκαίρι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πάμε σινεμά: Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το καλοκαίρι



Οι ταινίες που μας χρωστούσε ο χειμώνας έρχονται στριμωγμένες στα θερινά σινεμά, για να χωρέσουν σ’ ένα καλοκαίρι με ποδοσφαιρικό Euro, Ολυμπιακούς Αγώνες και υποψία για νέο κύμα κορονοΐου. Δύσκολο να τα προλάβετε όλα. Αυτές όμως οι ταινίες δεν χάνονται

Διάθεση καλοκαιρινή, όσο κι αν ο καιρός με την ψυχεδέλειά του δεν μας αφήνει να νοιώσουμε πως ξεφύγαμε από τη χειμαζόμενη ζωή μας, πλάι στον κορονοϊό. Όμως, μπήκαμε πια για τα καλά στον μήνα τον Θεριστή, που θέρισε ό,τι απαισιόδοξο σπείραμε φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη και σύντομα θα απολαύσουμε καρπούς χαμόγελου…

Για την ώρα απολαμβάνουμε, οι φανατικοί, κινηματογράφο, έπειτα από τόσους μήνες εγκλεισμό με Netflix και διαδίκτυο.

Τα καλοκαιρινά σινεμά ήδη πάνε να κλείσουν ένα μήνα ανοιχτά και οι ταινίες που μας χρωστούσε ο χειμώνας έρχονται στρυμωγμένες, να χωρέσουν σ’ ένα απέραντο καλοκαίρι. Σ’ ένα καλοκαίρι με Euro, Ολυμπιακούς Αγώνες και υποψία για νέο κύμα (το 4ο;) κορονοΐου κι ό,τι προλάβουμε.

Σημειώστε λοιπόν τι περιμένουμε.

Monday



Κι αυτή η ταινία χάθηκε στη ομίχλη της πανδημίας, αλλά τελικά βρήκε ξέφωτο και έρχεται. Ένας αμερικανός τουρίστας ζει «τον μύθο» του στην Έλλαδα με μια μικρή, αλλά δυνατή ερωτική ιστορία με μια επίσης αμερικανίδα.
 Φόντο η Αθήνα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε δίχως Lockdown και μάσκες προστασίας από τους ανθρώπους... Η ταινία είναι η πρώτη αγγλόφωνη σκηνοθετική δουλειά του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου («Suntan», «Wasted Youth») ταξιδεύει τους θεατές στις αθηναϊκές νύχτες με όχημα μια σχέση και μια ιστορίας αγάπης . Αυτά. 
Α, οι πρωταγωνιστές της ταινίας, που προβλήθηκε στο TIFF Industry Selects του φεστιβάλ του Τορόντο, είναι ο Σεμπάστιαν Σταν («The Falcon and the Winter Soldier») και η Ντενίζ Γκαφ και τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Αθήνα και την Αντίπαρο. Την περιμένουμε στις 24 Ιουνίου.


Άσπρο Πάτο




Ο Μαντς Μίκελσεν σε μια ακόμη ξεχωριστή ερμηνεία στην ταινία που έφυγε από το Λος Άντζελες με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης. Η ιστορία; Τέσσερις μεσήλικοι φίλοι, καθηγητές κάνουν ένα πείραμα: το επόμενο διάστημα εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα, έχοντας καταναλώσει πρώτα συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ.

Η ζωή τους αλλάζει, αλλάζει και η ζωή των ανθρώπων γύρω τους. Οι μαθητές τους σπάνε το κέλυφος της μονοτονίας και μπαίνουν με διαφορετική διάθεση και όρεξη στη ζωή. Η κατά τα άλλα εύθυμη προσέγγιση του σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ («Οικογενειακή Γιορτή», «Κυνήγι») στηλιτεύει τη μάστιγα της δυτικής μεσαίας τάξης: τη σοβαροφάνεια. Το φινάλε, εξαιρετικό! Αξίζει. Από 1η Ιουλίου κάτω από τ’ αστέρια…

Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν



Είχατε ξεχάσει τον Γούντι Άλεν; Εκείνος δεν μας ξεχνάει ποτέ – όσο ανασαίνει – και αν άργησε αρκετά, επιτέλους ήρθε… ή πιο σωστά έρχεται. Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ο αειθαλής Γούντι Άλεν μας παρουσιάζει ένα ηλικιωμένο θεωρητικό του κινηματογράφου σε μια σύντομη -εικονική - ερωτική περιπέτεια που εκδηλώνεται μέσα από κλασικές κινηματογραφικές εικόνες και παρωδίες σκηνών από ταινίες όπως η «Εβδομη Σφραγίδα» ή ο «Εξολοθρευτής Άγγελος». Ένας Γούντι - όχι ο Τρυποκάρυδος - ο Άλεν, ο 86ρης έφηβος πάντα σε ταξιδεύει στον δικό του μικρό-μεγάλο κόσμο του. Από 15 Ιουλίου στους κινηματογράφους.

Ο Πατέρας



Μην την δείτε, όχι μην τη δείτε! Θα γονατίσετε! Θα βγείτε από το θερινό σινεμαδάκι και όλα θα έχουν χάσει την γλυκιά θέρμη του καλοκαιριού, όλα θα έχουν απωλέσει το υποκοριστικό τους και θα είναι σαν να ανοίξατε μια πόρτα και ξαναγύρισε ο χειμώνας, ο βαρύς. Άντονι Χόπκινς; Σε τραβάει στο βυθό του μυαλού του, του βαλτωμένου στην άνοια! Το φινάλε; Αφήστε το καλύτερα.

Πέφτουν οι τίτλοι του τέλους και κάθεσαι εκεί λίγα λεπτά να ξαποστάσεις από τη βροχή συναισθημάτων που σε έπληξε κι από την απόσταση που σε χωρίζει από μια τέτοια οικογενειακή κατάσταση. Αν σε χωρίζει; Κι όταν σηκωθείς, λες στον άγνωστο πλάι σου, γιατί δεν μπορείς να το κρατήσεις: «Μπράβο σ’ αυτούς που έδωσαν το Όσκαρ στον Χόπκινς. Εξαγνίστηκαν για όσα εγκλήματα έχουν κάνει στο παρελθόν». Θέλετε κι άλλα; Και για να τελειώνουμε: Δείτε την! Μην σταθείτε στο σενάριο, ακολουθήστε τα βήματα του Χόπκινς και της «βασίλισσας» Ολίβια Κόλμαν και βγείτε όπου σας… αφήσουν! Κι αυτή 15 Ιουλίου, μια νύχτα χωρίς φεγγάρι…

«Μόνο αυτοί είδαν το δολοφόνο»





Γαλλογερμανική ταινία που ξέμεινε στο ράφι από το 2019. Μια γυναίκα, η Έβελιν, εξαφανίζεται μέσα στη χιονοθύελλα, σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή της Γαλλίας και πέντε άνθρωποι, ξένοι μεταξύ τους, μπλέκονται στην αναζήτησή της. Διασκευή του μυθιστορήματος του Κόλιν Νιλ και επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Venice Days του Φεστιβάλ Βενετίας. Αξιοπρόσεκτη η παρουσία της συμπαθούς ηθοποιού Λορ Καλαμί, που γνωρίσαμε – όσοι τέλος πάντων είδαν στο Netflix – από τη σειρά «Πάρε τον Μάνατζέρ μου». Σκηνοθεσία: Ντομινίκ Μολ. Από τις 10 Ιουνίου στις αίθουσες.

Space Jam: A New Legacy



Οι αγαπημένοι ήρωες Looney Tunes σε ένα ματς μπάσκετ απέναντι σε κακούς με τη βοήθεια από έναν τιτάνα του παρκέ, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, που προσπαθεί να ξαναβρεί το γιο του που χάθηκε στη σκόνη του διαστήματος. Από τον Μπαγκς Μπάνι και τον Μάικλ Τζόρνταν επί της οθόνης έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η συνταγή παραμένει όπως το μοσχαράκι μπουργκινιόν: πάντα γευστική και θελκτική… Στην ταινία παρελαύνουν ο Κινγκ Κονγκ, ο Πιγκουίνος του Batman Returns μέχρι και η συμμορία του Άλεξ από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι». Γιατί όχι; Το καλοκαίρι όλα επιτρέπονται! «Eh... What's up, doc?»… Ποιος ξέρει τι φέρνει το φθινόπωρο; Από 22 Ιουλίου πλάι στις βουκαμβίλιες…


Κι ένα ταξίδι στο παρελθόν



Κάθε καλοκαίρι που σέβεται τον θεατή- ταξιδιώτη του χειμώνα (και ποιου χειμώνα του κορονάτου) φέρνει και δυο τρεις παλιές καλές ταινίες για να του θυμίσει εκείνους τους πικρούς στίχους: Πώς ήμουνα, πώς έγινα και πώς θα καταντήσω… Τον Ιούλιο λοιπόν περιμένουμε Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Πολ Νιούμαν και «Το Κεντρί» του Τζορτζ Ρόι Χιλ για να θυμηθούμε και το χαμένο βλέμμα του Ρόμπερτ Σο, όταν καταλαβαίνει ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Περιμένουμε το «Λαγωνικό 24 καρατίων» του Μπλέικ Έντουαρτς με τον Πίτερ Σέλερς να χορεύει ερμηνευτικά υπό τους ήχους του Χένρι Μαντσίνι κι εσύ να κοιτάζεις τον ουρανό και να ρωτάς: αύριο πάω σχολείο ή γηροκομείο; Το «Αίνιγμα» του Κλοντ Μιλέρ με την «πριγκίπισσα Σίσι» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου Ρόμι Σνάιντερ, σε μια ταινία σχετικά άγνωστη στο ελληνικό κοινό, αλλά από τις πιο ενδιαφέρουσες του είδους της: Παραμονή Πρωτοχρονιάς και όλοι ετοιμάζονται για ρεβεγιόν, εκτός από τρεις ανθρώπους σε ένα αστυνομικό τμήμα, τον επιθεωρητή, τον βοηθό του κι έναν μεσήλικο δικηγόρο, ύποπτο για τη βάναυση δολοφονία δύο ανηλίκων.



Τέλος η ρομαντική «Ερωτική Επιθυμία» του σκηνοθέτη από το Χονγκ Κονγκ Γουόνγκ Καρ Βάι, το δεύτερο μέρος μιας - ας την πούμε – τριλογίας: «Ημέρες Αγριότητας» του 1991 και το «2046» του 2004. Η ταινία εκτυλίσσεται στο Χονγκ Κονγκ, το 1962. Ο Τσόου Μο Γουαν, δημοσιογράφος, νοικιάζει ένα διαμέρισμα την ίδια μέρα με τη Σου Λε Ζεν, γραμματέα σε ναυτιλιακή εταιρεία. Είναι γείτονες, και παντρεμένοι με συζύγους που τους αφήνουν μόνους για λόγους δουλειάς. Παρά την παρουσία των γειτόνων και της σπιτονοικοκυράς, ο Τσόου και η Σου συναντιούνται μόνοι συχνά, και αρχίζουν να γίνονται φίλοι. Και τα λοιπά και τα λοιπά.

Επίσης αναμένονται Κισλόφσκι, Μπέργκμαν, Ντέιβιντ Λιντς, Γκοντάρ, Κόπολα, Νίκολς Ρέι και πάει... βλέποντας.

Τα Όσκαρ που χάθηκαν



Η συγκλονιστική ερμηνεία της Κάρεϊ Μάλιγκαν στην ταινία «Promising young woman» ήταν για Όσκαρ, αλλά ας όψεται η… Νομαδική φιγούρα της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Την Κάρεϊ Μάλιγκαν θα την δούμε στις 17 Ιουνίου, την άλλη εβδομάδα δηλαδή και θα απολαύσουμε το σενάριο μιας εξαιρετικής ταινίας που αδικήθηκε στις βραβεύσεις

Η ταινία αρχίζει συγκλονιστικά: Έπειτα από μια νύχτα κραιπάλης, μια νεαρή όμορφη γυναίκα βρίσκεται στο κρεβάτι άγνωστου άντρα. Ενώ φαίνεται ότι η γυναίκα έχει χάσει τις αισθήσεις της, ο άντρας τής κατεβάζει το εσώρουχο. Ξαφνικά η γυναίκα ανασηκώνεται και τον ρωτά: «Τι κάνεις εκεί;»…

Και τελειώνει επίσης συγκλονιστικά με ένα φινάλε, που για λόγους ευνόητους, δεν αποκαλύπτουμε. Αν θα έπρεπε να δείτε μια μόνο ταινία το καλοκαίρι, αυτή είναι! Επίσης μια εβδομάδα μετά (23 Ιουνίου), να και το «Minari» του κορεατικής καταγωγής σκηνοθέτη Lee Isaac Chung και της βραβευμένης με Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου Yuh-Jung Youn. Ενδιαφέρουσα.

Καλό καλοκαίρι λοιπόν με ΤαμΤαμ… ε, αναψυκτικό με ταυρίνη, κινητό σε λειτουργία πτήσης και καλά ταξίδια στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.


CINEθεατής