Χωρίς επιτήρηση στο Διαδίκτυο ακόμη και τα 5χρονα τον καιρό της πανδημίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Χωρίς επιτήρηση στο Διαδίκτυο ακόμη και τα 5χρονα τον καιρό της πανδημίας
Ακόμη πιο εκτεθειμένα στο Διαδίκτυο και στους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί είναι τα παιδιά την περίοδο της πανδημίας και των διαδοχικών lockdowns.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας των γονέων έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά, ακόμη και από πολύ τρυφερή ηλικία, να βρίσκονται online και μάλιστα κάποιες ώρες της ημέρας χωρίς επιτήρηση.

Η μη επιτηρούμενη δραστηριότητα των ανηλίκων στο Διαδίκτυο αναδεικνύεται σε μεγάλη πρόκληση για τους γονείς παιδιών όλων των ηλικιών: το 44% των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών και το 30% των παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών βρίσκονται online από τρεις έως έξι ώρες την ημέρα χωρίς παρακολούθηση.

Ακόμη και οι γονείς παιδιών κάτω των 5 ετών παραδέχονται ότι τα παιδιά τους περνούν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα χωρίς επίβλεψη σε μια κινητή συσκευή. Με αυτό το δεδομένο, δεν είναι τυχαίο ότι το 50% των γονέων δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει ένα εξτρά τίμημα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να εξασφαλίσει την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα εντοπίζει νέα έρευνα της σουηδικής εταιρείας Enea. Για τις ανάγκες της έρευνας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις σε 4.000 νοικοκυριά στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση κινητού Διαδικτύου από τα παιδιά τον περασμένο μήνα. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η πρόκληση φαίνεται να είναι πιο έντονη στις ΗΠΑ, όπου τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο Διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη.
Ποιον εμπιστεύονται οι γονείς

Όταν ρωτήθηκαν οι γονείς ποιον εμπιστεύονται για να προστατεύσει τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο, 8 στους 10 απάντησαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στα προγράμματα γονικού ελέγχου από τους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας. Στο μεταξύ, λιγότερο από το ένα τέταρτο όλων των γονέων απάντησε ότι θα εμπιστεύονταν το Facebook, το Google ή οποιονδήποτε άλλο πάροχο κοινωνικών μέσων για την ασφάλεια των παιδιών του στο Διαδίκτυο.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το Διαδίκτυο έχει τους κινδύνους του. Είναι σαφές ότι οι γονείς εμπιστεύονται πάρα πολύ τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να τους υποστηρίζουν, σε αντίθεση με άλλους παίκτες μεγάλης τεχνολογίας. Και αυτό σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δεν έχουν μόνο ευθύνη – έχουν επίσης εμπορική ευκαιρία – να ενισχύσουν τις διασφαλίσεις τους για τα παιδιά» τονίζει η σουηδική εταιρεία.

Πρόθυμοι να πληρώσουν

Οι γονείς, πάντως, εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν για να εξασφαλίσουν την προστασία των παιδιών τους στο Διαδίκτυο. Περίπου το 58% των γονέων δήλωσε ότι θα κατέβαλλε πρόθυμα ένα επιπλέον χρηματικό ποσό 4 έως 11,5 ευρώ τον μήνα για αποτελεσματικότερους ελέγχους διασφάλισης της online ζωής του παιδιού.

Η έρευνα ρώτησε επίσης τους γονείς αν θα άλλαζαν πάροχο κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση που ο υφιστάμενος δεν μπορεί να τους προσφέρει υπηρεσίες γονικού ελέγχου. Πάνω από τους μισούς (56%) δήλωσαν πρόθυμοι να το κάνουν.της Νατάσας Φραγκούλη
moved.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια