Το Άγαλμα της Ελευθερίας - Το τέλειο δώρο των Γάλων που σήμερα θα κόστιζε περισσότερα από 5,5 εκατ. δολάρια. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το Άγαλμα της Ελευθερίας - Το τέλειο δώρο των Γάλων που σήμερα θα κόστιζε περισσότερα από 5,5 εκατ. δολάρια.



Σαν σήμερα το 1885 το Άγαλμα της Ελευθερίας έφτανε στις ΗΠΑ το οποίο είχε κοστίσει 250.000 δολάρια, αλλά η τιμή του σήμερα θα ήταν πολύ πιο διαφορετική.
Η Γαλλία ήθελε να επισφραγίσει τη φιλία της με τις ΗΠΑ με ένα μεγαλειώδες δώρο και αναμφισβήτητα, όποιος το αντικρίζει, δεν μπορεί να εκφέρει διαφορετική άποψη. 

Το Άγαλμα της Ελευθερίας ήταν το τέλειο δώρο και μάλιστα οι Γάλλοι ήθελαν να προλάβουν και την 100η επέτειο από τη μέρα της ανεξαρτησίας της Αμερικής για να επισφραγιστεί με τον καλύτερο τρόπο το δώρο τους, ωστόσο δεν πρόλαβαν.


Την 17η Ιουνίου το μακρινό 1885, το Άγαλμα της Ελευθερίας κατέπλευσε στην Αμερική, έχοντας διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό σε 350 ξεχωριστά κομμάτια, τα οποία είχαν πακεταριστεί σε πάνω από 200 μπαούλα.

Το φτιαγμένο από χαλκό και σίδερο άγαλμα, που συναρμολογήθηκε στη Νέα Υόρκη φυσικά και αφιερώθηκε τον επόμενο χρόνο σε μια τελετή υπό την προεδρία του Γκρόβερ Κλίβελαντ, γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας.



Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Frederic-Auguste Bartholdi ο οποίος είχε τη βοήθεια του μηχανικού Gustave Eiffel, που αργότερα σχεδίασε τον Πύργο του Άιφελ, ακόμα ένα παγκόσμιο σύμβολο.



Οι Γάλλοι είχαν προγραμματίσει αρχικά να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο έργο ως το 1876, για να προλάβουν την 100η επέτειο από την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αμερικής, ωστόσο δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τα χρήματα, από τις δημοπρασίες που έκαναν, τις λαχειοφόρες αγορές, τους αγώνες πυγμαχίας…

 Χρειάστηκαν περισσότερα χρήματα για να μαζέψουν τις 250.000 δολάρια που απαιτούνταν. Πόσο αντιστοιχεί αυτό το ποσό σε σημερινά λεφτά; Περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια δολάρια.



Τελικά ολοκληρώθηκε στο Παρίσι το 1884. Μία γυναικεία φιγούρα ύψους 93 μέτρων που κρατά στο ένα της χέρι μια επιγραφή και στο άλλο μία δάδα.

Το νέο της σπίτι ήταν το νησί Μπέντλοου στην Νέα Υόρκη και το ακόμη πιο αξιομνημόνευτο είναι πως το πραγματικό της χρώμα δεν είναι αυτό το πρασινωπό, αλλά του χαλκού, το οποίο ξεθώριασε με το πέρασμα του χρόνου.



Δείτε ακόμη: