Τοιχογραφία σπουδαίας καλλιτεχνικής αξίας στα Βασιλικά για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τοιχογραφία σπουδαίας καλλιτεχνικής αξίας στα Βασιλικά για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821


Μια σπουδαία τοιχογραφία με ιστορική σημασία κοσμεί από σήμερα την Κοινότητα Βασιλικών με θέμα "Βασιλικά 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση" στην πρόσοψη του κτιρίου Άλσος Φώφης Πατίκα. 
Πρόκειται για ένα ακόμη σημείο στον ιστορικό αυτό τόπο που θα θυμίζει σε όσους περνούν από εκεί τις μαρτυρικές στιγμές και τις υπερπροσπάθειες των κατοίκων για την ελευθερία που πληρώθηκαν με αίμα. 
Αυτή τη περίοδο όλα τα βλέμματα είναι στα Βασιλικά και ο Δήμος αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και την προσφορά του ιστορικού αυτού μέρους, αναδεικνύει την ιστορία και την περιοχή με δράσεις και έργα, συνέπεια συνεργασιών με την τοπική Κοινότητα, το Πολιτιστικό Κέντρο, Συλλόγους, αλλά κυρίως  με εντόπιους κατοίκους -αυτήκοους μάρτυρες ιστοριών ηρώων.

Από τις εργασίες τοιχογραφίας πριν την ολοκλήρωση


Η ανακοίνωση της Κοινότητας Βασιλικών:
Μπράβο στους εντόπιους καλλιτέχνες Κληματζδας Στελ και Μπούρδας Αχ που φιλοτέχνησαν την ωραία ιστορικου θέματος τοιχογραφία του Θεάτρου Άλσος Φώφης Πατικα.
Κοινότητα Βασιλικών, Δήμος Θέρμης , Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών, Θεατρική ομάδα Βασιλικών , Αετός Βασιλικών, οργανωτική επιτροπή" Βασιλικά 200 χρόνια" όλοι μαζί βγάλαν αυτό το ωραίο αποτέλεσμα που μπορει πλέον να κοσμεί την είσοδο των Βασιλικών.
Να πουμε πως η τοιχογραφία αποτελείται από 4 θεματικές ενότητες που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ξεκινάμε με το ολοκαυτωμα των Βασιλικών και το χαλασμό. Του ΙΝ Αγίου Γεωργίου.
Προχωράμε στην εμβληματική προσωπογραφια του Καπετάν Χαψα έχοντας πλάι του τον αρματωλο αγωνιστή,
Συνεχίζουμε με τη μετάβαση στην Ανεξαρτησία και Ελευθερία,
και ολοκληρωνουμε στο παραδοσιακό σημα της Κοινότητας Βασιλικών που είναι το πλατανοφυλλο με τον Αη Γιώργη. Το χρωστούσαμε εξάλλου στους διατελεσαντες Κοινοταρχες και Δημάρχους Βασιλικών.





Τέλος, σε συνεργασία της Κοινότητας Βασιλικών, του Πολιτιστικού Λαογραφικού συλλόγου και του υπεύθυνου Δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Θέρμης ετοιμάστηκαν banners και τοποθετήθηκαν στον αύλειο χώρο του θερινού σινεμά ώστε να παρέχονται ιστορικές πληροφορίες για τη μάχη των Βασιλικών και της Χαλκιδικής.