Μινιμαλισμός: τα οφέλη του και πρακτικά tips για αρχάριους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μινιμαλισμός: τα οφέλη του και πρακτικά tips για αρχάριους




Τα τελευταία χρόνια αποτελεί γεγονός, η ραγδαία εξάπλωση του μινιμαλισμού ως τρόπος και στάση ζωής καθώς και ως καλλιτεχνική άποψη, μάλιστα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τον υιοθετούν. Τι είναι όμως ο μινιμαλισμός, πώς ορίζεται και τι είναι αυτό που παροτρύνει τους περισσότερους να θέλουν να τον ακολουθήσουν; 

Ο μινιμαλισμός ετυμολογικά προέρχεται από την αγγλική λέξη minimum που σημαίνει ελάχιστο, άρα κυρίαρχη ιδέα του κινήματος του μινιμαλισμού είναι να αποβάλλουμε τα περιττά και να απλουστεύσουμε τον τρόπο διαβίωσής μας. Ο μινιμαλισμός ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ως καλλιτεχνικό επαναστατικό κίνημα απέναντι στην μοντέρνα τέχνη του εξπρεσιονισμού και προάγει την
τέχνη του ελάχιστου, ενώ έχει επιρροές από τον κυβισμό, τις απλές μορφές του Land Art και από την pop Art.

Οι κανόνες

Οπωσδήποτε αν θέλεις να ακολουθήσεις τον μινιμαλισμό κι εφόσον έχεις κατανοήσει τον ρόλο του, πρέπει να τηρήσεις κάποιους κανόνες. Αυτοί είναι, να διατηρείς την απλότητα και την ισορροπία σε έναν χώρο , να προτιμάς την μονοχρωμία ή ομοιομορφία, να επιλέγεις απλό φόντο, ισχυρές γραμμές, να δίνεις μεγάλη βάση στις υφές, ώστε η λιτότητα αυτή να λειτουργεί ως πηγή έκφρασης
και συναισθημάτων.

Τα οφέλη

Ποια είναι τα οφέλη του μινιμαλισμού όμως και ποια είναι η κινητήριος δύναμη, ώστε να αποφασίσει κάποιος να τον ενστερνιστεί; Πρώτα έρχεται η ευγνωμοσύνη, ύστερα φιλτράρουμε αντικείμενα και κατ’ επέκταση καταστάσεις και ανθρώπους και άρα μπορούμε να εκτιμάμε τα απλά καθημερινά πράγματα χωρίς να νιώθουμε μονίμως το αίσθημα της πλασματικής έλλειψης. Άρα ο μινιμαλισμός μας βοηθά να συνάπτουμε αληθινά ανθρώπινες σχέσεις και να εστιάζουμε στις πραγματικές μας ανάγκες.

Εκτός τον άλλων, ένα λιτό μινιμαλιστικό περιβάλλον με τα απολύτως απαραίτητα συντελεί στο να καλλιεργούμε την προσοχή και τους στόχους μας, ενώ παράλληλα επιδρά θετικά στην αυτοεκτίμησή μας. 

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν αντικείμενα να μας αποσπούν και μπορούμε να εστιάζουμε στις μικρές φιλοδοξίες της καθημερινότητας. Επίσης ο μινιμαλισμός μα βοηθά να επαναπροσδιορίζουμε το μέτρο των βλέψεών μας και ξεκαθαρίζουμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας γεμίζει. 

Τέλος η χαμηλή αυτοεκτίμηση πληγώνεται στην εφηβεία και αυτό σχετίζεται άμεσα με τον υλισμό, δηλαδή την κατοχή αγαθών. Με τον μινιμαλισμό όμως καταρρίπτουμε τα πρότυπα του υπερκαταναλωτισμού και αυτό συμβάλλει στον υγιή ψυχισμό μας και στο λιγότερο άγχος.


Στην πράξη

Οι πρακτικές συμβουλές για να εφαρμόσεις τον μινιμαλισμό.

1) Αρχικά είναι αναγκαία μια τακτοποίηση και εκκαθάριση των περιττών και αδιάφορων πραγμάτων, ώστε να διώξουμε μια και καλή τα απομεινάρια του παλιού εαυτού μας.

2) Στην συνέχεια μια τακτική που εφαρμόζουν πολλοί και την προτείνουμε, είναι να αναβάλλεις τις αγορές σου για έναν μήνα. Οι αγορές συνήθως λειτουργούν ως βραχυπρόθεσμα υποκατάστατα ευτυχίας επειδή λείπουν αποτελεσματικοί τρόποι να μας κάνουν χαρούμενους. Ο μινιμαλισμός σε βοηθάει να ξεχωρίσεις τι χρειάζεσαι μακροπρόθεσμα, να κάνεις ποιοτικές αγορές που δεν φθείρονται και να κάνεις μια καλή διαλογή στο τι πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένο.

3) Πολλοί πιστεύουν ότι η πλήρη ιδιοκτησία προσφέρει την εμπειρία. Θα μπορούσε όμως κανείς να την βιώσει με τον δανεισμό. Παράδειγμα ρούχα ή βιβλία.

4) Για να υιοθετήσεις τον μινιμαλισμό θα πρέπει να κατανοήσεις ότι τα αντικείμενα δεν είναι άνθρωποι.



Οπωσδήποτε πάντως ο μινιμαλισμός δεν πρόκειται απλώς για μια καλλιτεχνική πρόταση. Ο μινιμαλισμός είναι στάση και τρόπος ζωής, που επηρεάζει την αισθητική σου, τις προτιμήσεις σου, αλλά και την καθημερινότητά σου. Ακόμα και ο χαρακτήρας σου απλουστεύει καταστάσεις, γεγονότα και γίνεται πιο εκλεκτικός στους ανθρώπους και στις αποφάσεις του.

Νεκταριάννα Αρβανίτη 
MAXMAG |