Το Taxisnet συνδέεται με το Κτηματολόγιο: Ξεκινούν διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το Taxisnet συνδέεται με το Κτηματολόγιο: Ξεκινούν διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων




Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου
Σε ελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν στο Ε9 τα ακίνητά τους ή εμφανίζουν μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική αφού η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δρομολογεί τη διασύνδεση του Κτηματολογίου με τα τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα, θέτει στο στόχαστρο τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι αν και διαθέτουν ακίνητη περιουσία αδιαφορούν και δεν προχωρούν ούτε σε ρύθμιση ούτε σε εξόφληση των χρεών τους.

Mε την διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν άμεσα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν δηλωμένα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.

Στην συνέχεια θα διασταυρώνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου:

  1. Να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.
  2. Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μετά τη διασταύρωση των δύο ηλεκτρονικών αρχείων, το Taxisnet θα προβαίνει αυτομάτως στον καταλογισμό φόρων και προστίμων για τα ακίνητα που είτε δεν δηλωθεί καθόλου είτε δηλώθηκαν με μικρότερο εμβαδόν.

Οι φορολογούμενοι έχουν την ευχέρεια να προβούν σε διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων τους, που έχουν δηλωθεί στο Ε9, αλλά χρειάζονται επικαιροποίηση, μέχρι την 31η Μαΐου 2021 χωρίς πρόστιμα.

newsbreak