Στο κτίριο του Noesis στη Θέρμη ξεκινάει αύριο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής της Eduact - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στο κτίριο του Noesis στη Θέρμη ξεκινάει αύριο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής της Eduact




Μετά από ένα χρόνο παύσης, λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, το “Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας (FIRST® LEGO ® League Greece)” θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαΐου 2021 με θέμα τον αθλητισμό.
Το 2020-2021 RePLAY season ενθαρρύνει μαθητές να ενταχθούν στο χώρο του αθλητισμού, μέσα από τη δημιουργικότητα, τις πρακτικές STEM και το παιχνίδι και να αναπτύξουν νέους, καινοτόμους τρόπους για να μυηθούν στις αρχές και στις αξίες του χώρου.

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 73 ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από 550 μαθητές και 120 προπονητές. Οι 15 πρώτες ομάδες προάγονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα “Open International FIRST LEGO League Greece”, το οποίο θα έχει την τιμή να διοργανώσει η Eduact. 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνικός οργανισμός αναλαμβάνει τη διοργάνωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού.


Το FIRST® LEGO ® League Greece θα διεξαχθεί φέτος σε υβριδικές συνθήκες και η μετάδοση θα γίνει από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θέρμη (Cosmos)

Οι ομάδες θα διαγωνιστούν ψηφιακά συνδυάζοντας σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικασίες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Innovation Project, το Robot Design & Robot Game και Core Values. Ουσιαστικά πρόκειται για την παρουσίαση καινοτόμου λύσης επί του προβλήματος που εντόπισαν στην κοινότητα, και το σχεδιασμό/προγραμματισμό ρομπότ για την επίλυση θεματικής πίστας. 

Οι βασικές αξίες που διέπουν τις ομάδες που θα συμμετέχουν είναι η ανακάλυψη, η καινοτομία, η αποτελεσματικότητα, η συμπερίληψη, η συνεργατικότητα και η διασκέδαση.


Το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις διαδικασίες μέσω live streaming από την ιστοσελίδα https://firstlegoleague.gr/.

Τη στήριξη στη διοργάνωση έδειξαν μέσω της παρουσίας τους στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε εκπρόσωποι από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, ανέφερε ότι πρόκειται για μία δράση που συνάδει με τις αρχές και τις αξίες για τη μάθηση που αντιπροσωπεύει και το ΑΠΘ. 

Ο κ. Άγγελος Χαριστέας, υπογράμμισε ότι οι πρακτικές STEM μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για να αντιμετωπίσουν τις μετέπειτα προκλήσεις στη ζωή τους. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η κ. Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης στη δημιουργία και ενίσχυση ενός ψηφιακού οικοσυστήματος, απαραίτητου για τις σύγχρονες έξυπνες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη. 

Με τη σειρά του ο κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου, Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, επικεντρώθηκε στη συμβολή της ρομποτικής στην ικανότητα των παιδιών να αντιλαμβάνονται την αξία του υγιούς ανταγωνισμού και της καινοτομίας και την αξία της επιχειρηματικότητας. Τέλος, ο κ. Νικόλαος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, το οποίο έχει αναλάβει την οργάνωση της επικοινωνίας της διοργάνωσης, τόνισε πως η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των Πανεπιστημίων συμβάλει στην προσπάθεια να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως κόμβος καινοτομίας.


Το FIRST® LEGO ® League Greece φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα ‘21 και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Χρυσός χορηγός της διοργάνωσης είναι η εταιρεία KLEEMANN και μεγάλοι χορηγοί οι εταιρείες INTRASOFT International, DIOS, TITAN. Αρωγός - Υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι το NOESIS, η Ελληνικός Χρυσός και χορηγός επικοινωνίας το Nickelodeon.