Εμβόλιο: Ο ΠΟΥ ενέκρινε την επείγουσα χρήση του Moderna - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εμβόλιο: Ο ΠΟΥ ενέκρινε την επείγουσα χρήση του Moderna


Το εμβόλιο της Moderna είναι το πέμπτο που επικυρώνεται από τον ΠΟΥ για χρήση ενάντια στον κορονοϊό, ενώ αυτή η διαδικασία έχει ως στόχο να επισπεύσει την έγκρισή του από τα κράτη, καθώς βοηθά χώρες που δεν έχουν τα μέσα να αξιολογήσουν μόνες τους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου ή εμβολίου να αποκτούν ταχύτερα πρόσβαση σε θεραπείες.

«Στόχος είναι να καταστούν διαθέσιμα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά μέσα το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση», εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα θα επιτρέψει στον μηχανισμό Covax - που έχει συσταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εταίρους του με στόχο τη διανομή εμβολίων κυρίως κατά της Covid σε μη προνομιούχα κράτη - να εξετάσει τη διάθεση επιπλέον εμβολίων.

Στόχος η αύξηση της διαθεσιμότητας εμβολίων

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μαριάντζελα Σιμάο, δήλωσε χθες ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα λόγω προβλημάτων στην προμήθεια άλλων σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και εμβολίων από την Ινδία, χώρα που αποτελεί βασική πηγή για το παγκόσμιο πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX. Σημειώνεται πως η Ινδία έχει περιορίσει τις εξαγωγές λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που αντιμετωπίζει.

Η Moderna ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το σχέδιο επέκτασης του παραγωγικού της δικτύου προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητά της σε έως και 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022.
Εν αναμονή των αποφάσεων για Sinopharm και Sinovac

Σημειώνεται πως η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) του ΠΟΥ έχει ήδη συστήσει από τον Ιανουάριο τη χρήση του εμβολίου της Moderna για όλες τις ηλικιακές ομάδες από 18 ετών και άνω.

Το σκεύασμα της Pfizer και του γερμανικού της εταίρου BionTech, που είναι επίσης ένα εμβόλιο τύπου mRNA όπως και της Moderna, ήταν το πρώτο εμβόλιο που καταχωρήθηκε για επείγουσα χρήση από τον ΠΟΥ λίγο πριν την έλευση του 2021.

Έκτοτε, ο ΠΟΥ έχει προσθέσει στον κατάλογο αυτό τα εμβόλια των Astrazeneca-SK Bio, Serum Institute of India και Johnson & Johnson. Ο διεθνής οργανισμός υποβάλλει, παράλληλα, τα εμβόλια των Sinopharm και Sinovac κατά της Covid-19 σε εκτεταμένη αξιολόγηση, με τις αποφάσεις να αναμένονται έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια