Επικίνδυνες αμιαντολαμαρίνες μεταξύ των μπαζών που εγκαταλύφθηκαν στη Καρδία - Οι ενέργειες της Κοινότητας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επικίνδυνες αμιαντολαμαρίνες μεταξύ των μπαζών που εγκαταλύφθηκαν στη Καρδία - Οι ενέργειες της Κοινότητας

 

Από εχθές που δημοσιεύσαμε σχετικά με τα αντικείμενα που πετάχτηκαν ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας, λάβαμε πολλά μηνύματα αλλά διαβάσαμε και σχόλια στα social σχετικά με την επικινδυνότητα αυτών στη Καρδία.
Πρόκειται για -τουλάχιστον δύο- αμιαντολαμαρίνες όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία. Από τη THERMISnews.gr επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Καρδίας κ.Τρικαλιάρη ο οποίος μας είπε ότι: 
Αμέσως μόλις μας έγινε γνωστό ότι δε πρόκειται για απλά σκουπίδια αλλά περιέχονται επικίνδυνα υλικά προβήκαμε άμεσα σε ενημέρωση της επόπτριας Καθαριότητας ώστε η παραλαβή των αμιαντολαμαρίνων να γίνει από ειδικό συνεργείο με το οποίο υπάρχει για την περιοχή μας σχετική σύμβαση
Πρόκειται όμως για ιδιωτική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε όλη τη Περιφέρεια και ως εκ τούτου χρειάστηκε να επιμείνουμε ώστε να δοθεί προτεραιότητα. Σήμερα το απόγευμα κιόλα θα έχω ενημέρωση για τον ακριβή χρόνο αποκομιδής.
Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά που παρατηρείται το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμάτων και μάλιστα τόσο επικίνδυνων.


Σχετικά με τα απορρίμματα αυτά :

Η οδηγία 1999/77/ΕΚ απαγορεύει όλες τις χρήσεις αμιάντου από την 1η Ιανουαρίου 2005. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι η έκθεση στον αμίαντο

Η οδηγία 2009/148/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προβλέπει αυστηρά μέτρα ελέγχου της έκθεσης σε όλα τα είδη και τις μορφές αμιάντου. Η δε άμεση επαφή με τον αμίαντο πρέπει να κοινοποιείται σε αρμόδια εθνική αρχή.


Τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει;

Ο αμίαντος είναι επικίνδυνος μόνο εάν κατακερματιστεί και οι ίνες του απελευθερωθούν στον αέρα, ως σκόνη αμιάντου. Σε περίπτωση εισπνοής αυτών των ινών, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Εντούτοις, αυτό συμβαίνει σπάνια σε ανθρώπους οι οποίοι δεν εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες αμιάντου. Οι ασθένειες αυτές εκδηλώνονται κυρίως σε άτομα που εργάζονται, ή εργάζονταν στον παρελθόν, τακτικά με αμίαντο.

Η αμιάντωση είναι μη αναστρέψιμο έγκαυμα του πνεύμονα που προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται αφού σταματήσει η έκθεση στον αμίαντο.

Καρκίνος των πνευμόνων. Τα άτομα που εργάζονται συχνά με αμίαντο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα.

Το μεσοθηλίωμα είναι ανίατη μορφή καρκίνου της εσωτερικής επένδυσης του θώρακα ή του κοιλιακού τοιχώματος. 

Ο επιπολασμός του στον γενικό πληθυσμό είναι πολύ χαμηλός, αλλά οι εργαζόμενοι με αμίαντο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

Οι ασθένειες που συνδέονται με τον αμίαντο αναπτύσσονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα της αμιάντωσης ενδέχεται να εκδηλωθούν μετά από 10 έως 20 χρόνια και καρκίνων που συνδέονται με τον αμίαντο έως και μετά από 40 χρόνια.