Γερμανία: Χαλαρώνουν τα μέτρα από τη Κυριακή για τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γερμανία: Χαλαρώνουν τα μέτρα από τη Κυριακή για τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό





Οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό θα μπορούν από την Κυριακή να ανακτήσουν κάποιες από τις ελευθερίες τους που περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊό στη Γερμανία.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για περισσότερη κανονικότητα», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ.

 Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται εκείνος ο οποίος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ανοσοποίησης πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ όσοι νόσησαν από την Covid-19, θα πρέπει να διαθέτουν θετικό μοριακό τεστ 28 ημερών έως έξι μηνών.

Για τις δύο αυτές κατηγορίες δεν θα ισχύουν στο εξής οι περιορισμοί που αφορούν τη συνάθροιση και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ δεν θα υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής σε τεστ για κορωνοϊό όταν επισκέπτονται καταστήματα, κομμωτήρια ή άλλους χώρους.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες ωστόσο παραμένουν στο σύνολό τους ακόμη κλειστές. Αντίστοιχα, τα άτομα αυτά απαλλάσσονται και από την υποχρέωση καραντίνας όταν επιστρέφουν από το εξωτερικό – με την εξαίρεση της επιστροφής από χώρα στην οποία σημειώνεται έξαρση κάποιας παραλλαγής του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Παραμένει υποχρεωτική για όλους η χρήση της μάσκας

Η ανάκτηση των ελευθεριών κατέστη εφικτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά την γνωμοδότηση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» ότι δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού από όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και διαθέτουν αντισώματα.

 Σε ισχύ για όλους ωστόσο παραμένει η υποχρέωση για τη χρήση προστατευτικής μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Μιλώντας στην Bundestag, η υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι οι κανόνες του κράτους δικαίου πρέπει να ισχύουν και σε περιόδους κρίσης, αλλά μπορούν να περιοριστούν προκειμένου να προστατευθεί η ζωή και η υγεία των πολιτών και η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας. «Επειδή όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρός, εκλείπει πλέον ο λόγος των περιορισμών», πρόσθεσε η κυρία Λάμπρεχτ.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ‘Αρμιν Λάσετ κάλεσε όσους ανακτούν με αυτή τη νομοθεσία κάποιες από τις ατομικές ελευθερίες τους «να αξιοποιήσουν υπεύθυνα την τύχη τους» και να φροντίσουν να μην καλλιεργούν αισθήματα αγανάκτησης ή φθόνου στους συμπολίτες τους οι οποίοι δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, η σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό θα καταργηθεί εντός Ιουνίου.

iefimerida.gr