Χρήσιμες συμβουλές για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών του δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Χρήσιμες συμβουλές για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών του δήμου ΘέρμηςΕπαναλειτουργούν από την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου Θέρμης. Όπως ενημερώνει ηΔιεύθυνση Προσχολικής Αγωγής του δήμου οι δομές λειτουργούν κανονικά ήδη από τις 10 Μαΐου με την παρουσία προσωπικού, ώστε αφενός να εξυπηρετούνται τηλεφωνικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς για οποιαδήποτε απορία έχουν σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους για το σχολικό έτος 2021-2022, αφετέρου για να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των φιλοξενούμενων παιδιών, των επισκεπτών των δομών, αλλά και του προσωπικού (σχολαστικός καθαρισμός, απολύμανση των χώρων, προμήθεια απαραίτητων απολυμαντικών για την προστασία ατομικής υγιεινής, ενημέρωση του προσωπικού με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ).

Τα φιλοξενούμενα βρέφη και νήπια θα παραλαμβάνονται στην είσοδο των δομών από τις δασκάλες τους, για την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού των χώρων. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα καθώς και να φορούν την προστατευτική μάσκα. Αντίθετα, τα φιλοξενούμενα βρέφη και νήπια δεν χρειάζονται ούτε αυτοδιαγνωστικά τεστ ούτε μάσκα.


Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια παιδιών και παιδαγωγών

Επειδή τα νήπια και βρέφη φτερνίζονται, βήχουν, βγάζουν σάλια, χρησιμοποιούν πάνες, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, αγκαλιάζουν, φιλούν, αγγίζουν τα πάντα και βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους, τέτοιου είδους εκκρίσεις μπορεί να περιέχουν μολυσματικούς βιολογικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2.
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η θέσπιση, κατανόηση και εφαρμογή κανόνων και υποδείξεων ώστε να παρέχονται υπηρεσίες ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Γενικές Οδηγίες:

– Τα βρέφη και τα νήπια που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προτείνεται να παραμείνουν στο σπίτι τους και να μην προσέρχονται στο σταθμό. Τα άρρωστα βρέφη και νήπια, καθώς και οι άρρωστοι εργαζόμενοι παραμένουν σπίτι και σε καμιά περίπτωση δεν προσέρχονται στον βρεφονηπιακό σταθμό.

– Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν και μετά το φαγητό, μετά από φτάρνισμα ή βήχα και μετά την επαφή με απορρίμματα.

– Εναλλακτικά, καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών.

– Καλύψτε τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο σε περιπτώσεις βήχα/πταρμού (ή με τον αγκώνα και τον ώμο εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντιλο).

– Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

– Όλο το προσωπικό θα πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων όπως βήχας, πυρετός, δύσπνοια, πονόλαιμος, μυαλγίες, αρθραλγίες, αίσθημα κόπωσης, ρίγος, ανοσμία. Κάθε βρεφονηπιακός σταθμός θα πρέπει να καταγράφει συστηματικά τις αναφορές για συμπτώματα συμβατά με COVID-19 σε παιδιά ή/και μέλη του προσωπικού και να παρακολουθεί την πορεία τους.

– Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων.

– Συχνή και σχολαστική εφαρμογή των τυπικών εργασιών καθαρισμού, δίνοντας έμφαση στο συχνό καθαρισμό των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, διακόπτες κάθε είδους, βρύσες κ.λπ.).

– Επιβάλλεται χρήση γαντιών μιας χρήσης και στολής εργασίας από το προσωπικό καθαριότητας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίηση τους

– Όλα τα παιδιά, το προσωπικό πρέπει να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών τις ακόλουθες ώρες και με το εξής τρόπο:

1. Άφιξη στην εγκατάσταση και μετά από διαλείμματα.

2. Πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού ή γάλακτος ή υγρών.

3. Πριν και μετά τη σίτιση των νηπίων ή το χειρισμό τροφίμων.

4. Πριν και μετά την αλλαγή πάνας.

5. Πριν και αφού χρησιμοποιήσετε το WC ή κατά την συνοδεία ενός παιδιού για να χρησιμοποιήσει το παιδικό WC.

6. Μετά από επαφή με σωματικό υγρό (εμετός ή ούρα).

7. Μετά το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους ή στην άμμο.

8. Αφού χειριστείτε απορρίμματα.

9. Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν τα χέρια δεν είναι ορατά βρώμικα, μπορούν να χρησιμοποιηθεί αντισηπτικό χεριών με βάση την αιθυλική ή την ισοπροπυλική αλκοόλη.

10. Εκπαιδεύστε και βοηθήστε τα Νήπια στο σωστό πλύσιμο των χεριών, συμπεριλαμβανομένων των Βρεφών που δεν μπορούν να πλένουν μόνα τους τα χέρια και ακολούθως πλύνετε εκ νέου τα χέρια σας.


Η εγγραφή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους γονείς που θέλουν να επισκεφθούν τις δομές του δήμου Θέρμης για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την εγγραφή των παιδιών τους στην επόμενη σχολική χρονιά, έχει ήδη γίνει ενημέρωση ότι θα παραλαμβάνονται τα δικαιολογητικά κατά την εγγραφή των ωφελούμενων παιδιών. 

Για το λόγο αυτό, οπωσδήποτε θα πρέπει με προσοχή να συμπληρώνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τη μοριοδότηση των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη φιλοξενία των βρεφών και νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Θέρμης, παραμένει ανοιxτή έως τις 10 Ιουνίου. 
Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί, αυτές και θα μοριοδοτηθούν.