«Νέκρωσε» η Χαλκιδική – Χιλιάδες κρατήσεις αλλά… χωρίς προκαταβολές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Νέκρωσε» η Χαλκιδική – Χιλιάδες κρατήσεις αλλά… χωρίς προκαταβολές




«SOS» εκπέμπει η Χαλκιδική, που παρακολουθεί με δεμένα χέρια τις οικονομικές «πληγές» που άφησε πίσω του το lockdown, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι ζουν καθημερινά με μια μόνιμη ανασφάλεια. 
«Είμαστε δύο μήνες πίσω συγκριτικά με ανάλογες εποχές από τα προηγούμενα χρόνια. Οι εικόνες μοιάζουν πραγματικά σαν να είναι Απρίλιος», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια, υπογραμμίζοντας την ανησυχία των επιχειρηματιών από το περυσινό «στραπάτσο» με τις χιλιάδες κρατήσεις που κατέληξαν σε ακυρώσεις. 

«Ακόμα φοβάται ο κόσμος και οι επιχειρηματίες των περιοχών μας.
Κρατήσεις υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν προκαταβολές λόγω των περυσινών χιλιάδων ακυρώσεων εξαιτίας των μέτρων covid-19, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να είναι μόνιμα αγχωμένοι και να ζούνε με ανασφάλεια για το μέλλον των μαγαζιών τους»
, σημείωσε η κ. Χαλκιά, επισημαίνοντας παράλληλα τη συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια της τουριστικής περιόδου, αρχής γενομένης από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

H Χαλκιδική διαχρονικά αποτελεί σήμα κατατεθέν του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας και χιλιάδες Βαλκάνιοι επισκέπτονται ετησίως τα παραδοσιακά χωριά και τις μοναδικές παραλίες που συμπυκνώνονται στο μότο: «Σαν τη Χαλκιδική… δεν έχει»

Φέτος όμως και παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις λίγα 24ωρα μέχρι την επίσημη έναρξης της θερινής περιόδου, δεκάδες επιχειρηματίες από τη μία άκρη της Χαλκιδικής στην άλλη εξακολουθούν να έχουν κατεβασμένα ρολά στα μαγαζιά τους, με τη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, να υπογραμμίζει ότι «οι εικόνες μοιάζουν περισσότερο με Απρίλιο, παρά με Μάιο προς Ιούνιο».

«Το πρώτο Σαββατοκύριακο που ανοίξαμε είχαμε λίγη κίνηση αλλά αυτό δεν είναι “σημάδι” για να πούμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή τα πράγματα είναι τέλεια. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και θεωρώ ότι μόλις οριστικοποιηθούν με λεπτομέρεια οι οδηγίες από τις χώρες του εξωτερικού για να έλθει ο κόσμος εδώ, θα έχουμε βελτίωση», ανέφερε η κ. Χαλκιά, συμπληρώνοντας πως από τις 15 Ιουνίου και μετά θα διασαφηνιστεί το τοπίο της τουριστικής σεζόν. «Γενικά τα έως τώρα σημάδια δείχνουν ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από πέρυσι», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στοίχημα» ο εγχώριος τουρισμός – «Θα βοηθήσει το CPR τεστ»

Τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής εναπέθεταν τις ελπίδες τους στον οδικό τουρισμό των Βαλκανίων αλλά και διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Φέτος όμως, το «big picture» που βλέπουν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής αφορά τον εγχώριο τουρισμό, όπου σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές καραντίνες Ελλήνων ταξιδιωτών σε χώρες του εξωτερικού, μετατρέπουν τους κοντινούς προορισμούς σε σημεία-αναφοράς για το καλοκαίρι του 2021. «Ο εγχώριος τουρισμός θα πάει πολύ, πολύ καλά φέτος. Είμαι πάρα πολύ θετική και αισιόδοξη, γιατί ο κόσμος μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού θέλει να “ξεσκάσει” και θα διαλέξει κοντινές αποστάσεις για να κάνει τις διακοπές του», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Κασσάνδρας.

Η τουριστική βιομηχανία της Χαλκιδικής -και της επικράτειας- «ποντάρει» στην επανεκκίνηση όσο προχωρούν τα εμβολιαστικά προγράμματα, ωστόσο την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες εκφράζον την ανησυχία τους για το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ (CPR) που απαιτούνται ειδικά για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Ένα CPR τεστ κοστολογείται στα 80 ευρώ, με αποτέλεσμα να εκτοξεύει το κόστος ενός ταξιδιού και ειδικά σε χώρες των Βαλκανίων, όπου τα τεστ είναι πιο ακριβά και οι μισθοί είναι ακόμη χαμηλότεροι και από της Ελλάδας. «Δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστεί η κίνηση από τα μοριακά τεστ. Τα CPR τεστ θα βοηθήσουν στην ασφάλεια των τουριστών και των εργαζομένων», τόνισε στο η δήμαρχος Κασσάνδρας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει το φετινό καλοκαίρι να αποτελέσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

ThessToday.gr