Στη Θέρμη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής: Το παιχνίδι συναντά τον αθλητισμό, την έρευνα και την καινοτομία! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στη Θέρμη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής: Το παιχνίδι συναντά τον αθλητισμό, την έρευνα και την καινοτομία!




Στις 29 και 30 Μαΐου 2021 και με θέμα τον αθλητισμό θα διεξαχθεί το “Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® LEGO ® League Greece”.
Το Πρωτάθλημα το οποίο διοργανώνει φέτος η Eduact, θα διεξαχθεί υβριδικά στη Θέρμη και συγκεκριμένα στο κτίριο του "ΝΟΗΣΙΣ" (έναντι του Cosmos). 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της THERMISnews.gr, Γιάννη Γκουμάκη, στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 73 ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από 550 μαθητές και 120 προπονητές. Οι 15 πρώτες ομάδες προάγονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα “Open International FIRST LEGO League Greece”, το οποίο θα έχει την τιμή να διοργανώσει η Eduact στα τέλη του Ιουνίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνικός οργανισμός αναλαμβάνει τη διοργάνωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού. 

Καινοτομία και προβολή της Θεσσαλονίκης και της χώρας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής


Στη συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου 2021 στο κτίριο του ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ πήραν τον λόγο ο Αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κύριος Ευστράτιος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eduact, κύριος Κώστας Βασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κύριος Άγγελος Χαριστέας, η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμος Θεσσαλονίκης, κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου, ο κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου, Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του Peace Journalism Lab, κ. Νίκος Παναγιώτου, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου διαδικτυακά.

Αντιπρύτανης ΑΠΘ: «Τέτοιες δράσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας που υπηρετεί το ΑΠΘ» 

Το λόγο έλαβε πρώτος ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους υπόλοιπους συνομιλητές, τόνισε πως το πρωτάθλημα έρευνας και ρομποτικής είναι μία εξαιρετικά καινοτόμα κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το πανελλήνιο πρωτάθλημα διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες δράσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας που υπηρετεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Ο κύριος Στυλιανίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος καλή επιτυχία στο εγχείρημα της eduact, το οποίο θα λάβει χώρα στις 30 Μαΐου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής το οποίο διοργανώνει επίσης η eduact στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 24 με 27 Ιουνίου. «Ευελπιστούμε να υποδεχτούμε νικήτρια την Ελληνική αντιπροσωπεία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα», συμπλήρωσε.

CEO Eduact: 
«Ότι και αν κάνουμε, περνάμε καλά. Aυτή είναι κυρία αξία που ακολουθούμε από το 2013 έως και σήμερα»

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της eduact, κ. Κώστας Βασιλείου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τους ευχαρίστησε για την στήριξή του εγχειρήματος. 
Κανένας μόνος του δεν μπορεί να πετύχει παρά μόνο κάτι πολύ μικρό», ήταν το πρώτο σχόλιο του κυρίου Βασιλείου, ο οποίος πρόσθεσε πως «αν θέλουμε αυτό το μικρό να πετύχει, οφείλουμε να συνεργαστούμε


«Είμαστε περήφανοι γιατί 279 χιλιάδες παιδιά από όλες τις γωνιές του κόσμου κάθε χρόνο εμπνέονται από αυτό το διαγωνισμό. Ένας διαγωνισμός ο οποίος έχει ως στόχο να ενώνει και να εμπνέει, με μεγάλη επιτυχία από το 2013 ως σήμερα».

Ο Διευθύνων σύμβουλος της Eduact αναφέρθηκε στα προηγούμενα χρόνια και δη, στη θεματική του διαγωνισμού του 2020 με τίτλο «game changers», η οποία όπως τόνισε, άλλαξε τα δεδομένα του παιχνιδιού για χιλιάδες παιδιά στον κόσμο. 
«Δείξαμε πως σε μία χρονιά που θα έπρεπε να είμαστε κλεισμένοι σπίτι λόγω της κατάστασης, μπορούμε να αλλάξουμε τον αθλητισμό και να κάνουμε το παιχνίδι συναρπαστικότερο. 
 Αυτό το αποτέλεσμα είναι απόρροια του ιδιαίτερου Innovation project που ακολουθούμε, το οποίο έχει να κάνει τόσο με το robot game όσο και με το robot design. 
Παράλληλα όμως, η επιτυχία των projerct μας είναι αποτέλεσμα των ηθικών αξιών μας και κυρίως μιας: ότι και αν κάνουμε, περνάμε καλά. Aυτή είναι κυρία νόρμα που ακολουθούμε από το 2013 έως και σήμερα».


Υβριδικά φέτος το Πρωτάθλημα

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην φετινή υβριδική μορφή διεξαγωγής του πανελληνίου πρωταθλήματος ρομποτικής, το οποίο θα είναι διαθέσιμο προς το κοινό μέσω πλατφόρμας live streaming σε συνεργασία με το κέντρο διάδοσης επιστημών, “Νόησις”. 

 Παράλληλα, επεσήμανε πως το πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι ο μοναδικός διαγωνισμός ρομποτικής στην Ελλάδα που διοργανώνεται σε συνεργασία με την First και τη Lego, ενώ έχει τη στήριξη και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της επιτροπής «Ελλάδα 2021». «Μότο μας είναι από το 2013 το σύνθημα ‘ρομποτική για όλους’, ενώ συνεχίζουμε να ακολουθούμε πίστα την άποψη ‘δεν μένει κανείς απ’ έξω».


Προοπτική για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της eduact υπογράμμισε παράλληλα την προοπτική που αποκτά η πόλη της Θεσσαλονίκης με τη διοργάνωση του εγχειρήματος από το 2013, κυρίως στον άξονα της δημιουργικότητας - της δραστηριοποίησης και του εθελοντισμού. 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα οφέλη που αποκομίζει η χώρα από τέτοιου είδους διοργανώσεις οι οποίες οδηγούν στο reverse brain drain: «Οι νέοι οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό έρχονται και υποστηρίζουν εθελοντικά τις ομάδες οδηγώντας τους εαυτούς τους σε νέες επαγγελματικές οδούς στη χώρα τους αλλά και στην παγκόσμια αναγνώριση τους».



Τέλος, υπογραμμίζοντας την υβριδική μορφή διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης, τόνισε πώς δεν πρόκειται να αναβληθεί και θα διεξαχθεί κανονικά. «Ας κερδίσουμε τη μάχη της καινοτομίας και της έρευνας απέναντι στις αντιξοότητες», ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του.


Άγγελος Χαριστέας: «Η Περιφέρεια θα είναι πάντοτε αρωγός σε τέτοια εγχειρήματα»


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Άγγελος Χαριστέας, τόνισε πώς πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες στα παιδιά μέσω της συνεργασίας και της ρομποτικής. «Τα παιδιά πρέπει σήμερα να είναι έτοιμα ούτως ώστε αύριο να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που έρχονται».


Χαριστέας: Να γίνει θεσμός για την πόλη το πρωτάθλημα

Αναφορικά με το διαγωνισμό ο κύριος Χαριστέας, τόνισε τη σημαντικότητα του για την πόλη, για την οποία πρέπει να αποτελεί θεσμό. «Τέτοιοι διαγωνισμοί πρέπει να γίνουν θεσμός και μετά τη λήξη της πανδημίας και της κατάστασης στην οποία έχουμε υπεισέλθει εξαιτίας του Covid-19, η Θεσσαλονίκη πρέπει να γεμίσει από χιλιάδες παιδιά που θα έρθουν στην όμορφη πόλη μας για να συμμετάσχουν δια ζώσης σε αυτό τον καινοτόμο θεσμό.» «Η περιφέρεια θα είναι πάντοτε αρωγός», συμπλήρωσε.


Ι. Κοσμοπούλου: 
«Δημιουργείται το κατάλληλο ψηφιακό οικοσύστημα που χρειάζονται οι σύγχρονες έξυπνες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη μας»

Η κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η κυρία Κοσμοπούλου τόνισε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει για τέταρτη φορά ενεργά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ρομποτικής. 

«Μέσω τέτοιων ενεργειών και συγκεκριμένα μέσω της διοργάνωσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ρομποτικής από την Eduact, δημιουργείται το κατάλληλο ψηφιακό οικοσύστημα που χρειάζονται οι σύγχρονες έξυπνες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη μας. Zούμε σε μία εποχή όπου αυτό το οποίο γνωρίζει ανάπτυξη δεν είναι το ‘παραδοσιακό’ ούτε το ‘γραφικό’ μιας πόλης αλλά το ‘έξυπνο’ και η Θεσσαλονίκη μας αποτελεί μία “έξυπνη πόλη”. Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τέτοια εγχειρήματα». 



Η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε πώς στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εμφυσήσει τη συνεργασία αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών.


Γενικός Διευθυντής ΝΟΗΣΙΣ: «Τα παιδιά αρχίζουν μέσω της ρομποτικής να αντιλαμβάνονται την αξία της επιχειρηματικότητας
»

Ο κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου, Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ αναφέρθηκε εκτενώς στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του Κέντρου «ΝΟΗΣΙΣ» και της Eduact, από το 2012 έως σήμερα. Τόνισε πως η Eduact έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να θεωρείται η ρομποτική απαραίτητο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών.


«Τα παιδιά, εκτός του ότι αντιλαμβάνονται την αξία του υγιούς ανταγωνισμού και της καινοτομίας, αρχίζουν μέσω της ρομποτικής να αντιλαμβάνονται και την αξία της επιχειρηματικότητας, κάτι το οποίο στη δικιά μας γενιά αλλά και σε νεότερες δεν υπήρχε λόγω της έλλειψης ευκαιριών. H δημόσια εκπαίδευση από την πλευρά της ακολουθεί και στηρίζει τέτοιου είδους εγχειρήματα τα οποία με τη σειρά τους, ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης για την πόλη μας».


Νίκος Παναγιώτου: Τεχνολογία αιχμής για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κόμβου καινοτομίας


Ο κ. Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του International Peace Journalism Laboratory, τόνισε πως η ρομποτική αποτελεί τεχνολογίας αιχμής μέσα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα ανέφερε πως η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των Πανεπιστημίων συμβάλει εξαιρετικά στην προσπάθεια να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο καινοτομίας.

Το International Peace Journalism Laboratory, έχει αναλάβει την επικοινωνία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. 
Από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου συμμετέχει ο κ. Νίκος Παναγιώτου, η ερευνήτρια του εργαστηρίου και απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα»,  κ. Σπυριδούλα Μάρκου, o μεταπτυχιακός φοιτητής του Προγράμματος «Επικοινωνία» και ερευνητής του Εργαστηρίου, κ. Ιωάννης Γκουμάκης, καθώς και οι φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και ερευνητές του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, κ. Αρετή – Ζωή Κατσιβελάρη και κ. Ιωάννης Δελημάρης.

Ψηφιακά ο διαγωνισμός φέτος με θεματική τον αθλητισμό

Οι ομάδες θα διαγωνιστούν ψηφιακά συνδυάζοντας σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικασίες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Innovation Project, το Robot Design & Robot Game και Core Values. Ουσιαστικά πρόκειται για την παρουσίαση καινοτόμου λύσης επί του προβλήματος που εντόπισαν στην κοινότητα, και το σχεδιασμό/προγραμματισμό ρομπότ για την επίλυση θεματικής πίστας.

Οι βασικές αξίες που διέπουν τις ομάδες που θα συμμετέχουν είναι η ανακάλυψη, η καινοτομία, η αποτελεσματικότητα, η συμπερίληψη, η συνεργατικότητα και η διασκέδαση.


Το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις διαδικασίες που ξεκινούν από αύριο (Σάββατο 29 Μαΐου), μέσω live streaming από την ιστοσελίδα:  https://firstlegoleague.gr/


Γιάννης Γκουμάκης
THERMISnews.gr