Θεσσαλονίκη: Πώς και γιατί βρέθηκε το αγριογούρουνο στην Πλατεία Αριστοτέλους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θεσσαλονίκη: Πώς και γιατί βρέθηκε το αγριογούρουνο στην Πλατεία Αριστοτέλους


Η «ερημοποίηση» της Θεσσαλονίκης λόγω του πρόσφατου αυστηρού lockdown ήταν αυτή που οδήγησε το αγριογούρουνο που έγινε... viral να βρεθεί στην πλατεία Αριστοτελους.

Η εικόνα ήταν πρωτοφανής: το άγριο ζώο εντοπίστηκε στην μεγαλύτερη πλατεία της συμπρωτεύουσας. Χθες τελικά το αγριογούρουνο εξαφανίστηκε ευτυχώς χωρίς να τραυματίσει κανέναν, ενώ δεν χρειάστηκε το αναισθητικό όπλο που είχε προμηθευτεί ο Δήμος.

«Θα δούμε και αλλά αγριογούρουνα. Σύμφωνα με τις κτηνιατρικές σχολές τα άγρια ζώα ψάχνουν για τροφή κοντά στους αστικούς ιστούς λόγω της ερημοποίησης. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των άγριων ζώων στα δάση. 100% θα δούμε και αλλά αγριογούρουνα. Κατέβηκε μέχρι το κέντρο μας», είπε στο protothema.gr ο Αντιδημαρχος Πρασινου, Σωκράτης Δημητριάδης.

«Ένα άγριο ζώο σαν αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Είναι επικίνδυνο. Ήδη ως δήμος Θεσσαλονίκης έχουμε κινηθεί αλλά δεν έχουμε αρμοδιότητα. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το δασαρχείο. Ζητήσαμε όπλο κρότου και αναισθητικό όπλο για να επέμβουμε σε μια έκτακτη περίπτωση όπως η χθεσινή. Το ζώο δεν είναι πλέον στην πλατεία. Θα το χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντική βάση. Από εκεί και πέρα όλοι οι δήμαρχοι είναι προβληματισμένοι με την αντίδραση της αποκεντρωμένης διοίκησης γιατί δεν υπάρχει πλάνο», συνέχισε ο Αντιδημαρχος.


Δείτε το βίντεο που έγινε viral



Όπως είχε δηλώσει στο GRTimes χθες ο καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βλάχος, «το θέμα με τα υβρίδια αγριογούρουνα είναι πάρα πολύ σοβαρό, το αντιμετωπίζει σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη και για την επίλυσή του, χρειάζεται ιδιαίτερη στρατηγική, διότι ο υβριδισμός του είδους δημιουργεί μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό».

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, «δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για τον πολίτη εκτός και αν προκληθεί πανικός καθώς επίσης και στην περίπτωση που νιώσουν απειλή ενώ θηλάζουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και προσπάθεια να ταϊστούν, ακόμα και αν φαίνονται ήρεμα. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν σκύλο, καθώς στην περίπτωση αυτή τα αγριογούρουνα μπορούν να νιώσουν απειλή και να επιτεθούν. Και βέβαια, υπάρχει σημαντικό ζήτημα από την πρόκληση σοβαρών τροχαίων, είτε στον περιφερειακό, είτε στον αστικό ιστό».


Proto Thema