Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρεωτική τους συγκέντρωση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρεωτική τους συγκέντρωση



Όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά και όσοι είναι 60 ετών και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το μέτρο της κάλυψης του 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα ενώ μικρότερο πέναλτι θα πληρώσουν και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν λόγω της πανδημίας και των απανωτών lockdown να πιάσουν το όριο του 30%. Για τους φορολογούμενους αυτούς το πρόστιμο μειώνεται έως και 50%.


Τι ισχύει:

Ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ο πρόσθετος φόρος 22% που επιβάλλεται στις αποδείξεις που λείπουν δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό «κουρεύεται» έως 100%. Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:


1. Κατάργηση του πέναλτι 22%. Απαλλάσσονται πλήρως από τις αποδείξεις και συνεπώς από τον έξτρα φόρο:


– Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία, σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν για τον προσδιορισμό των πληττόμενων επιχειρήσεων από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19, θεωρήθηκε ως πληττόμενη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.

– Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19

– Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020,

– Τα φυσικά πρόσωπα των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαστήματος εντός του 2020

– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID – 19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ

– Οι φορολογούμενοι που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2019.


2. Μείωση του πέναλτι κατά 50%. Για φορολογούμενους που δεν είναι πληττόμενοι και είναι κάτω των 60 ετών το πρόστιμο μειώνεται από 22% σε 11% για τις περιπτώσεις που το δηλωθέν ποσό δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είναι χαμηλότερο του απαιτούμενου 30% του πραγματικού εισοδήματος αλλά υψηλότερο από το 20%.


3. Κλιμακωτή μείωση του προστίμου. Για μη πληττόμενους φορολογούμενους ηλικίας κάτω των 60 ετών εφόσον το δηλωθέν ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής έτους 2020, υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε η προσαύξηση του φόρου υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:

α) με συντελεστή 22% στο ποσό των ηλεκτρονικών δαπανών που υπολείπονται για να καλύψουν το 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα και

β) με συντελεστή 11% στο ποσό των e-αποδείξεων που λείπουν για να καλύψουν πάνω από το 20% και έως το 30% του πραγματικού εισοδήματος.