Αννα Τσιφτελίδου: Η «Φούσκα» του χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης», τα πλαφόν και οι προτεραιότητες έργων στο Δήμο μας. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αννα Τσιφτελίδου: Η «Φούσκα» του χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης», τα πλαφόν και οι προτεραιότητες έργων στο Δήμο μας.



Η «Φούσκα» του χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης», τα πλαφόν και οι προτεραιότητες έργων στο Δήμο μας.

Η «Φούσκα» του χρηματοδοτικού εργαλείου-προγράμματος ανάπτυξης « Αντώνης Τρίτσης», τα πλαφόν και οι προτεραιότητες θα φέρουν λιγότερα έργα και προμήθειες στο Δήμο μας .

Η Αυτοδιοίκηση περίμενε, με 17 μήνες καθυστέρηση, ανάπτυξη και έργα από το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα « Αντώνης Τρίτσης », αλλά τελικά το Υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε ότι χρήματα δεν υπάρχουν και έθεσε :
- πλαφόν ανά δικαιούχο σε προϋπολογισμό έργων,
-την αναγκαστική επιλογή-προτεραιοποίηση ανάμεσα σε έργα πνοής λόγω πλαφόν ,
- τη λογική των πελατειακών σχέσεων για ένταξη προτάσεων εκτός πλαφόν, καθώς θα αποτελεί προσωπική απόφαση του εκάστοτε Υπουργού ( λογικές 19ου και 20ου αιώνα ),

Γι’ αυτή την εξέλιξη υπάρχει κοινωνικό κόστος, το οποίο πρέπει να χρεωθεί η κυβέρνηση αλλά και οι Δήμοι που δείχνουν κατανόηση και δεν διεκδικούν . Η Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι εξοργισμένη και να απαιτήσει αύξηση χρηματοδότησης σε όλα τα ώριμα έργα – εκτός πλαφόν , όχι ενιαίο πλαφόν για έργα Φιλόδημου και Τρίτση, να μην συνυπολογίζονται στο πλαφόν οι προμήθειες, να μην συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ στο συνολικό πλαφόν ανά Δήμο στις προτάσεις των έργων, να συνυπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο η ίδια συμμετοχή των Δήμων, κλπ.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο «Φιλόδημος» , της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε δώσει ανάσα σε έργα στην αυτοδιοίκηση, το αγάπησαν οι αυτοδιοικητικοί αναγνωρίζοντας όλοι ότι είχε επιτυχημένη και δίκαιη χρηματοδότηση με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς περιθώρια για προσωπικές συμπάθειες ή πελατειακές σχέσεις, και χρηματοδότηση χωρίς πλαφόν για εμβληματικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, στα οποία οι Δήμοι της Περιφέρειας βρίσκονται πίσω .

Ωστόσο λοιδορήθηκε το «Φιλόδημος» από την νυν κυβέρνηση και δημιουργήθηκε το πολλά υποσχόμενο αλλά τελικά προβληματικό χρηματοδοτικό εργαλείο που ονομάστηκε « Αντώνης Τρίτσης» . Προβληματικό διότι βγήκαν προσκλήσεις για έργα και προμήθειες, απασχολήθηκαν επί μήνες τεχνικές υπηρεσίες για τις προτάσεις και στην εκπνοή του χρόνου συνειδητοποίησαν οι υπεύθυνοι ότι τα χρήματα δεν επαρκούν και πρέπει να μπει πλαφόν ποσού ανά δικαιούχο και να γίνουν προτεραιοποιήσεις .

Στο δημοτικό συμβούλιο της 26ης Μαΐου μας ενημέρωσε ο δήμαρχος για την απόφαση της διοίκησης στην προτεραιοποίηση των έργων και προμηθειών στις προσκλήσεις που αιτήθηκε να χρηματοδοτηθούν .

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε λογική προτεραιοποίησης . Έργα πνοής όπως ύδρευση , αποχέτευση , δίκτυα όμβριων , επισκευή σχολείων, πρέπει να τεθούν εκτός πλαφόν. Ταυτόχρονα δε δεν δεσμευόμαστε πάνω στις λοιπές επιλογές έργων που ο δήμος αποφάσισε χωρίς διαβούλευση , ενώ επανειλημμένα απαιτήσαμε να συμπεριληφθούν προτάσεις για νέα σχολεία .

Αννα Τσιφτελίδου