Έτσι θα μοιάζει το πρώτο ανθρώπινο χωριό στη Σελήνη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έτσι θα μοιάζει το πρώτο ανθρώπινο χωριό στη Σελήνη



Οι επισκέπτες στη φετινή έκθεση Μπιενάλε αρχιτεκτονική της Βενετίας θα πάρουν μια γεύση από τον πρώτο μόνιμο ανθρώπινο οικισμό στη Σελήνη.

Το project για το «σεληνιακό χωριό» αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2019 και αποτελεί σύμπραξη του αρχιτεκτονικού γραφείου Skidmore, Owings & Merrill (SOM) και του ευρωπαϊκού διαστημικού οργανισμού (ESA). Θα παρουσιαστεί στην έκθεση «ζωή πέρα από τη γη», όπου θα προβάλλονται τα αρχιτεκτονικά μοντέλα του οικοτόπου, παράλληλα με αναπαραστάσεις και ψηφιακά κινούμενα μοντέλα.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το έργο διερευνά τι θα χρειαζόταν για την επέκταση του ανθρώπινου πολιτισμού πέρα από τη Γη και τη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.

Ο σεληνιακός οικισμός θα αποτελείται από συστάδες δομών, οι οποίες θα συνδέονται ώστε να επιτρέπουν την απρόσκοπτη κινητικότητα μεταξύ τους και με τους πύργους επικοινωνίας στις υψηλότερες κορυφές του ανώμαλου εδάφους.


Οι μεμονωμένες μονάδες έχουν σχεδιαστεί ως δομές τριών έως τεσσάρων ορόφων, οι οποίες θα φιλoξενούν τέσσερις έως έξι ανθρώπους και θα διαθέτουν εργαστήρια και έναν ρομποτικό σταθμό ελέγχου. Θα περιλαμβάνουν επίσης χώρους εργασίας, διαμονής και συστήματα περιβαλλοντικού ελέγχου και υποστήριξης ανθρώπινης ζωής.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αυτοσυντηρούμενο-μόνιμο σεληνιακό φυλάκιο. Το «χωριό» θα βρίσκεται κατά μήκος του χείλους του κρατήρα Shackleton, στο νότιο πόλο της Σελήνης – μια περιοχή που φωτίζεται καθ’ όλη της διάρκεια της σεληνιακής χρονιάς.

Θα λαμβάνει έτσι σχεδόν συνεχές ηλιακό φως, κάτι που παρέχει τη δυνατότητα για συγκομιδή ενέργειας μέσω ηλιακών συλλεκτών, ενώ το σκιερό εσωτερικό του κρατήρα θα μπορούσε δυνητικά να διατηρήσει νερό σε μορφή πάγου (και ο συνδυασμός των δύο θα μπορούσε θεωρητικά να παράγει καύσιμο υδρογόνου για πυραύλους), για αυτό που SOM και ESA αποκαλούν «επιτόπια αξιοποίηση πόρων».



Το «Σεληνιακό Χωριό» θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Αρσενάλε, στην κεντρική έκθεση της Μπιενάλε με τίτλο «Πώς θα ζούμε μαζί;».

Οι μεμονωμένες μονάδες έχουν σχεδιαστεί ως δομές τριών έως τεσσάρων ορόφων, οι οποίες θα φιλoξενούν τέσσερις έως έξι ανθρώπους. 
 

Η Μπιενάλε Βενετίας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 22 Μαΐου έως τις 21 Νοεμβρίου. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Βενετία, παράλληλα με την Documenta και είναι η μία από τις δύο μεγάλες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη. Τμήμα της Μπιενάλε αποτελεί το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας και η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής.



με πληροφορίες από Designboom, The Architect’s Newspaper
travelestate