Λαχταριστές συνταγές με τα σπασμένα αυγά που σας περίσσεψαν μετά το τσούγκρισμα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Λαχταριστές συνταγές με τα σπασμένα αυγά που σας περίσσεψαν μετά το τσούγκρισμα


Τα γεμάτα συμβολισμούς πασχαλινά αυγά τσουγκρίζουν στο «Χριστός Ανέστη» και, αν δεν φαγωθούν επιτόπου με μπόλικο αλατοπίπερο, θα αλλάξουν μορφή και υφή, χαρίζοντας τη γεύση τους σε σαλάτες και ορεκτικά.


1. Αβγά μιμόζα με πέτσα από αρνί

25 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά

6 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
3 κ.σ. μαγιονέζα
1/2 κ.γ. μουστάρδα απαλή
κομματάκια πέτσας από αρνάκι
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Βάζουμε τα αβγά σε μια κατσαρόλα με νερό και το ξίδι. Μόλις πάρει βράση το νερό, τα βράζουμε 10΄. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Τα αφήνουμε για 10΄ να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Βουτάμε κάθε φορά το μαχαίρι μας σε νερό πριν κόψουμε το κάθε αβγό ώστε να είναι καθαρό το κόψιμο και να μη λερωθεί το ασπράδι από τον κρόκο.

Αφαιρούμε τους κρόκους, τους ακουμπάμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού πιέζουμε προς τα κάτω ώστε να πάρουμε έναν πολύ λεπτοτριμμένο και αφράτο πουρέ, τον οποίο ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε
τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με πολύ λεπτή μύτη και γεμίζουμε τα ασπράδια με αυτό. Διακοσμούμε με την ψιλοκομμένη πέτσα αρνιού και σερβίρουμε.



2. Πράσινη σαλάτα με αβγά και συκωτάκια αρνιού

25 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
500 γρ. σαλάτα νεροκάρδαμο ή άλλη πράσινη της επιλογής σας
100 γρ. ψωμί, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
6 αβγά βραστά
250 γρ. συκωτάκια αρνίσια, ψημένα
3 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Για το dressing:
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
1/2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
3 κ.σ. νερό
1 κ.σ. μέλι ρευστό
10 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία 

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην υψηλή θερμοκρασία. Απλώνουμε σε ένα ταψί τα κομμάτια του ψωμιού και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ψήνουμε τα κρουτόν στο γκριλ για 4΄ με 6΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα αβγά και αφήνουμε να πάρουν βράση. Κατόπιν, τα βράζουμε για 9΄ να γίνουν σφιχτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10΄. Τα ξεφλουδίζουμε.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει. Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια και τα ρίχνουμε μέσα μαζί με το βαλσαμικό ξίδι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για 3΄ μέχρι να καραμελώσουν λίγο.

Για το dressing: Χτυπάμε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό, στο multi ή σε μπλέντερ, προσθέτοντας ταυτόχρονα λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Αν δούμε ότι το dressing πήζει πολύ, τότε το αραιώνουμε με το νερό.

Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε το νεροκάρδαμο, τα κρουτόν, τα αβγά και τα συκωτάκια. Περιχύνουμε με το dressing και σερβίρουμε.



3. Σαλάτα νισουάζ

30 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
100 γρ. φρέσκα φασολάκια λεπτά
2 φιλέτα φρέσκου τόνου
1 μαρούλι τρυφερό
1/2 iceberg
1/2 κρεμμύδι, σε φέτες
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
8 baby πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
10 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
2 αβγά βρασμένα, κομμένα στη μέση
φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το dressing:
1/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 φιλέτα αντζούγιας
1 κ.γ. μέλι ρευστό
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα τρυφερά φασολάκια και τα ζεματάμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.

Για το dressing: Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi ή στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν. Αλείφουμε με λίγο dressing τα φιλέτα του τόνου και τα ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 2΄ από κάθε πλευρά.

Βάζουμε το μαρούλι και το iceberg σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, τις πατάτες, τα φασολάκια, τις ελιές, τα αβγά και τα μυρωδικά. Κόβουμε τα φιλέτα τόνου σε λεπτά κομμάτια, τα προσθέτουμε στη σαλάτα και περιχύνουμε με το dressing. Ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε.



4. Αρνίσιοι κεφτέδες γεμιστοί με αβγά

25 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
9 αβγά
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανό
400 γρ. κιμά αρνίσιο
1 κ.γ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Βάζουμε τα 8 αβγά σε μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις το νερό πάρει βράση, βράζουμε τα αβγά για 7΄. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για 10΄ να κρυώσουν.

Σε ένα multi ή μίξερ πολυκόφτη ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε με τον κιμά, τον δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο μπαχάρι, το ελαιόλαδο, το τελευταίο αβγό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Παίρνουμε αρκετή ποσότητα κιμά στο χέρι μας, την πιέζουμε να πλατύνει και βάζουμε στη μέση ένα βραστό αβγό. Κλείνουμε το αβγό μέσα στον κιμά ώστε να μη φαίνεται. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν ο κιμάς και
τα αβγά. Πανάρουμε με τη φρυγανιά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι και μόλις κάψει τηγανίζουμε τους κεφτέδες από όλες τις πλευρές σε δόσεις για περίπου 6΄. Με μια τρυπητή κουτάλα τους μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε αν θέλουμε με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού ή με ένα ντιπ αβοκάντο.



5. Σάντουιτς με ρώσικη σαλάτα, αβγά βραστά, πατατάκια και σχοινόπρασο

30 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τη ρώσικη σαλάτα:
4 πατάτες, βρασμένες
3 καρότα, βρασμένα
3 αγγουράκια τουρσί
2 παντζάρια βρασμένα
1/2 φλιτζ. αρακά βρασμένο
1 φλιτζ. μαγιονέζα
λίγες σταγόνες κόκκινο ξίδι
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σάντουιτς:
4 αβγά βρασμένα
1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
8 φέτες χωριάτικο ψωμί
λίγα πατατάκια

Διαδικασία
Για τη ρώσικη σαλάτα: Σε μια σαλατιέρα κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα αγγουράκια και τα παντζάρια σε μικρούς κύβους. Προσθέτουμε τον αρακά και τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ξίδι. Δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, μαγιονέζα ή ξίδι επιπλέον, ανάλογα τα γούστα μας. Τη βάζουμε στο ψυγείο.

Για το σάντουιτς: Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε τα αβγά και μόλις κοχλάσει τα βράζουμε για 9΄ να γίνουν σφιχτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10΄. Τα ξεφλουδίζουμε. Μοιράζουμε ρώσικη σαλάτα στις μισές φέτες του ψωμιού, τα αβγά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, σχοινόπρασο και πατατάκια. Καλύπτουμε με τις άλλες μισές φέτες ψωμιού και σερβίρουμε.

olivemagazine.gr