Η Οσσα και τα Πετροκέρασα στο ευρωπαϊκό έργο ADRIONET της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η Οσσα και τα Πετροκέρασα στο ευρωπαϊκό έργο ADRIONET της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας



Μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, η πρώτη (διαδικτυακή) συνάντηση των τοπικών φορέων κατάρτισης του Τοπικού Σχεδίου Δράσης των χωριών που θα ενταχθούν στο Δίκτυο των Αυθεντικών Χωριών (Authentic Villages) που θα εγκαθιδρυθεί μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο ADRIONET το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG ADRION 2014-2020.
Στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης επιλέχθηκαν τα χωριά Όσσα και Πετροκέρασα του Δήμου Λαγκαδά, ως μικρά αυθεντικά χωριά που συνδυάζουν φυσική ομορφιά, πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα, μικρές επιχειρήσεις, παραγωγική τεχνογνωσία και παράδοση.

Στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια διάφορες περιφερειακές στρατηγικές και δράσεις διατήρησης και αξιοποίησης των χωριών αυτών, με τη χρήση μοντέλων βιώσιμης διαχείρισης που ενισχύουν την υφιστάμενη πολιτιστική και φυσική τους κληρονομιά. Οι πολιτικές αυτές θα εφαρμοστούν στο ευρωπαϊκό έργο ADRIONET: «Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής-Ιονίου», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με άλλες 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αδριατικής και του Ιονίου και συγκεκριμένα τις Σερβία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία και Ιταλία.

Στόχος του έργου ADRIONET είναι η δημιουργία ενός «Δικτύου αυθεντικών χωριών» που θα συμβάλει στην ανανέωση και αξιοποίηση των τοπικών παραδόσεων και ταυτοτήτων (παραγωγική, γαστρονομική, βιοτεχνική) των χωριών αυτών, την αξιοποίηση της τοπικής τεχνογνωσίας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων στην απασχόληση, την καινοτόμο αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους, την ενεργοποίηση της βιώσιμης κινητικότητας στις τοπικές κοινότητες και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στον πρώτο Γύρο Διαβούλευσης με τοπικούς φορείς συμμετείχαν ο Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Δ/νσης Υποστήριξης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας της Π.Κ.Μ. Κ. Μιχαηλίδης και οι συνεργάτες του, η συντονίστρια του έργου Ευ. Μυλωνά, ο εκπρόσωπος της TREK Development Ι. Σκυριανός, η Πρόεδρος της Κοινότητας Όσσας Σ. Καραϊωάννου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πετροκεράσων Αθ. Καλαφάτης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λαγκαδά Ν. Αναστασιάδης, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.

Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων, όπου θα συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις, οι απόψεις και οι παρατηρήσεις για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών ώστε να ενσωματωθούν στο Τελικό Σχέδιο Δράσης.