Η μεγαλύτερη και η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στον πλανήτη: Από τους 80,8 βαθμούς Κελσίου στους -110,9 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η μεγαλύτερη και η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στον πλανήτη: Από τους 80,8 βαθμούς Κελσίου στους -110,9Η Γη είναι ένα μέρος με πολλές εκπλήξεις, που προσφέρει πληθώρα συγκινήσεων και έχει μεγάλες διαφορές από μέρος σε μέρος, ακόμη και αν αυτά τα χωρίζουν ελάχιστα χιλιόμετρα. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται από την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στον πλανήτη σε σχέση με τη χαμηλότερη.

Οι έρημοι Λουτ στο Ιράν και Σονόρα στο Μεξικό (στα σύνορα με τις ΗΠΑ) κατέχουν τα νέα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, με επιφανειακές θερμοκρασίες 80,8 βαθμών Κελσίου, που καταγράφηκαν τα καλοκαίρια του 2018 και 2019, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε το 2016 μέσω δορυφόρου στην Ανταρκτική (-110,9 βαθμοί).

Τα θερμοκρασιακά ρεκόρ, τα οποία βασίζονται σε μία νέα αξιολόγηση δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης, παρουσιάζουν επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Yunxia Zhao του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με το Science και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Η έρημος Λουτ

Η μεγαλύτερη μεταβολή θερμοκρασίας μέσα σε μία ημέρα ήταν 81,8 βαθμοί Κελσίου, από τους -23,7 στους 58,1. Καταγράφηκε στις 20 Ιουλίου 2006 στην περιοχή Καϊντάμ της Κίνας, στο θιβετανικό οροπέδιο. Το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του αέρα πάνω από μία περιοχή κατέχει η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, με 56,7 βαθμούς στις 10 Ιουλίου 1913.

Περισσότεροι από 11.000 επανδρωμένοι και αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλον τον κόσμο καταγράφουν τις θερμοκρασίες υπό σκιά σε ύψος περίπου ενάμισι μέτρο από το έδαφος. Όμως, τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη μας δεν έχουν τέτοια όργανα μέτρησης και οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους μπορούν να υπολογιστούν μόνο με τη βοήθεια οργάνων από δορυφόρους.Η πάντα παγωμένη Ανταρκτική

Οι θερμοκρασίες επιφανείας τείνουν να είναι υψηλότερες από εκείνες του αέρα πάνω από την ίδια περιοχή, ιδίως όταν υπάρχει ηλιοφάνεια (για τον ίδιο λόγο π.χ. που η άμμος σε μία παραλία καίει περισσότερο από ό,τι ο αέρας από πάνω της).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ασαφές κατά πόσο η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης.