Ανακαινίσεις και επισκευές σπιτιού: Έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ - Οι όροι και οι δικαιούχοι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ανακαινίσεις και επισκευές σπιτιού: Έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ - Οι όροι και οι δικαιούχοι



Έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ θα δουν φέτος στον λογαριασμό της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το σπίτι τους το 2020. Πρόκειται για το φοροκίνητρο που δίνεται στους πολίτες για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται από 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο 4 ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ.

Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2020 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2021, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2023 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2024.

Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Απαραίτητες προϋποθέσεις , σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη των δαπανών με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. 

Οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να μην έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, το μέτρο καλύπτει κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.


Όροι και δικαιούχοι

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να ανακαινίσουν, να επισκευάσουν ή να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:


1.Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης. 

Επίσης, δικαιούχοι είναι και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.


2.Οι επιλέξιμες ενεργειακές δαπάνες

Οι επιλέξιμες ενεργειακές δαπάνες αφορούν τη λήψη υπηρεσιών για τα ακόλουθα:

-Τοποθέτηση θερμομόνωσης.

-Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων.

-Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης, καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων, ώστε το κτίριο να καθίσταται πλήρως λειτουργικό.

-Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης / ψύξης.

-Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα.

-Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

-Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

-Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.


3. Οι επιλέξιμες λειτουργικές - αισθητικές δαπάνες

Οι επιλέξιμες λειτουργικές - αισθητικές δαπάνες αφορούν τη λήψη υπηρεσιών για τα ακόλουθα:

-Τοποθέτηση / αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης.

-Τοποθέτηση / αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

-Συντήρηση / επισκευή στέγης.

-Επισκευή τοιχοποιίας / χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων.

-Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης.

-Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα.

-Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

-Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.


4.Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση φόρου

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση φόρου αποτελούν σωρευτικά:

α) η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών), στα οποία θα πρέπει να αναφέρονται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, δεδομένου ότι επί αυτής υπολογίζονται η μείωση του φόρου, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου,

β) η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Ως ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής νοείται κάθε μέσο πληρωμής που απαιτεί τη μεσολάβηση ενός τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού δικτύου, όπως π.χ. η μεταφορά χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών (e-banking), καρτών, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.λπ. Το μέρος των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών που δεν εξοφλείται με τους ως άνω τρόπους δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση.