«Ανάσα» για το θαλάσσιο περιβάλλον: Απαγορεύεται το ψάρεμα με μηχανότρατες για 4 μήνες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Ανάσα» για το θαλάσσιο περιβάλλον: Απαγορεύεται το ψάρεμα με μηχανότρατες για 4 μήνες


Μεγάλη ανάσα για το θαλάσσιο περιβάλλον δίνει απόφαση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή, να απαγορεύσει στις μηχανότρατες το ψάρεμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν την απόφαση και οι παράκτιοι ψαράδες όπως ο Μιχάλης Μαργαρίτης που αναφέρθηκε στην αναπαραγωγή των ψαριών. «Χρειάζεται για να ξεκουράζεται η θάλασσα και να δουλεύουμε και εμείς».

Ο Σταμάτης και ο Μιχάλης Μαργαρίτης, δύο γενιές ψαράδων από τη Νάξο, βλέπουν χρόνο με το χρόνο τα ψάρια στα δίχτυα τους να λιγοστεύουν, λόγω της ανεξέλεγκτης υπεραλιείας.

Οι παράκτιοι αλιείς θεωρούν ότι η απόφαση να σταματήσει το ψάρεμα με μηχανότρατες για 4 μήνες θα δώσει την ευκαιρία στα αλιεύματα να αναπαραχθούν.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, ανέφερε για το ζήτημα: «Να διασφαλίσουμε τον σεβασμό των ιχθυοαποθεμάτων, την ισορροπία του θαλασσίου οικοσυστήματος αλλά και βέβαια τη βιώσιμη ανάπτυξη των αλιέων, οι οποίοι προκειμένου να έχουν εισόδημα από τη θάλασσα, πρέπει να την προστατεύουμε και να τη σεβόμαστε».

Η ρύθμιση της αρμόδιας υφυπουργού αφορά το ψάρεμα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στα Ιόνια νησιά.

«Η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της εξαιρετικά σημαντικής συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, με τη διεύρυνση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή του Ιονίου» τόνισε η κυρία Αραμπατζή.