Από το 2027 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι φθηνότερα από τα συμβατικά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Από το 2027 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι φθηνότερα από τα συμβατικά



Η εξίσωση των τιμών με τα συμβατικά αυτοκίνητα θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να μπορέσει η ηλεκτροκίνηση να επεκταθεί ικανοποιητικά. Μια μελέτη από το Bloomberg NEF, που δημοσιεύεται από τον «Guardian», δείχνει ότι, στην Ευρώπη τουλάχιστον, αυτό θα μπορούσε να συμβεί από το 2027.

Στην πραγματικότητα, τα μεγαλύτερα οχήματα, όπως τα SUV και τα crossover, αναμένεται να αρχίσουν να κοστίζουν στους καταναλωτές λιγότερο από ό,τι τα αντίστοιχα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2026. Για τα μικρότερης κατηγορίας οχήματα ευρείας κατανάλωσης, η μελέτη αναφέρει πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί από το 2027.

Μέχρι το 2030, το μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αναμένεται να κοστίσει πραγματικά λιγότερο από ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί με βενζίνη ή ντίζελ, και αυτό δίχως να συνυπολογίζονται τα φορολογικά κίνητρα.

Η εξίσωση αυτή αναμένεται να συμβεί κυρίως λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην παραγωγή των EV. Καθώς όλο και περισσότερες γραμμές συναρμολόγησης αφιερώνονται στα EV και οι οικονομίες κλίμακας θα μειώσουν τις τιμές τους.

Το Bloomberg NEF προβλέπει ότι έως το 2026, η μέση τιμή ενός οχήματος μεσαίου μεγέθους θα είναι €19.000, είτε αυτό χρησιμοποιεί συμβατικά καύσιμα, είτε είναι ηλεκτροκίνητο. Μέχρι το 2030, προβλέπει ότι η μέση τιμή ενός EV θα είναι €16.300, ενώ η μέση τιμή του αντίστοιχου συμβατικού οχήματος θα έχει αυξηθεί στα €19.900.

Ο «Guardian» αναφέρει πως η μελέτη του Bloomberg NEF είναι στην πραγματικότητα αρκετά συντηρητική, καθώς η επενδυτική τράπεζα UBS προβλέπει ότι η ισοτιμία κόστους θα επιτευχθεί πραγματικά το 2024. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όλοι συμφωνούν ότι οι τιμές των μπαταριών, το μοναδικό πιο ακριβό στοιχείο στα EV, μειώνονται γρήγορα.

Μια μελέτη που ανέθεσε η Transport & Environment, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για καθαρότερες μεταφορές στην Ευρώπη, προβλέπει ότι οι τιμές των μπαταριών θα μειωθούν κατά 58% την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την τιμή τους στα $58 ανά kWh, χαμηλότερα από τα $100/kWh που θεωρείται από πολλούς ως ένα άλλο κομβικό σημείο για την επικράτηση των ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά.