Φορολογικές δηλώσεις 2021: Προκαταβολή φόρου τριών ταχυτήτων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Προκαταβολή φόρου τριών ταχυτήτων για επαγγελματίες και επιχειρήσειςΜε τρεις ταχύτητες θα επιβληθεί φέτος η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εν μέσω πανδημίας και παρά τη μείωση που είδαν στο τζίρο τους κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020.

Οι διατάξεις για το μόνιμο «κούρεμα» έως 45% της προκαταβολής φόρου δίνουν ανάσα ρευστότητας στην αγορά στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που κρατήθηκαν όρθιοι στο τσουνάμι της πανδημίας. Με την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος θα επιβάλλεται πλέον με τρεις ταχύτητες:

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες: Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μειώνεται στο 55% από 100%. 
Το μέτρο θα φανεί από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν φέτος οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Μάλιστα το όφελος για τους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά είναι τριπλό καθώς:

α) Έχει ενεργοποιηθεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει συντελεστή φόρου 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειωμένους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
β) Έχει «παγώσει» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
γ) Μειώθηκε ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%).

Στη δεύτερη ταχύτητα ανήκουν οι επιχειρήσεις. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο συντελεστής προκαταβολής φόρου μειώνεται από 100% σε 70% για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις (κέρδη 2020) και στο 80% από το φορολογητέο έτος 2021 και μετά. Με την νέα ρύθμιση η επιχείρηση που παρουσίασε για πρώτη φορά φορολογητέα κέρδη ύψους 30.000 ευρώ το 2020 θα πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 7.200 ευρώ. 

Χωρίς το κούρεμα της προκαταβολής φόρου θα επιβαρύνονταν και με προκαταβολή φόρου 7.200 ευρώ. Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση θα ανέρχονταν σε 14.400 ευρώ. 

Με την νέα ρύθμιση η επιχείρηση θα επιβαρυνθεί με προκαταβολή φόρου 5.040 ευρώ. Ετσι η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 12.240 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 2.160 ευρώ.

Στην τρίτη κατηγορία είναι οι τράπεζες.
Για τις τράπεζες καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, παραμένει ο συντελεστής 100% για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.