Ο Πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Δ.Θέρμης μιλάει για τη κατάσταση στην Αγορά σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο THERMISnews.gr - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Δ.Θέρμης μιλάει για τη κατάσταση στην Αγορά σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο THERMISnews.gr



Για το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην περιοχή της Θέρμης αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά γενικότερα από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε στη THERMISnews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Θέρμης, Ευστάθιος Πιστέλας.
  

Το ωράριο καταστημάτων για το Πάσχα

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που είχε ο πρόεδρος του ΕΕΕΘ με τον δημοσιογράφο της THERMISnews, Γιάννη Γκουμάκη, ξεκαθάρισε πως για το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Θέρμης, θα ισχύσει ότι ισχύει για ολόκληρο το Μητροπολιτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Ηδη η ΕΕΕΔΘ ανέρτησε εχθές Τετάρτη 21/4 Πίνακα με το πρόγραμμα λειτουργίας των καταστημάτων εδώ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στα κακώς κείμενα της κατάστασης αλλά και στο μέλλον των επαγγελματιών της περιοχής μέσα στη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας.


Το click away απέτυχε 
 
Ο κ. Πιστέλας επισήμανε μεταξύ άλλων πως ο επαγγελματικός κόσμος της περιοχής έχει υπεισέλθει σε μία
τραγική κατάσταση, μιας και το click away, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι ένα μέτρο το οποίο δεν λειτουργεί πρακτικά, καθώς ο κόσμος δυσκολεύεται να δοκιμάσει, να επιλέξει και τελικά να προχωρήσει σε αγορά των προϊόντων.

«Οι επαγγελματίες των καταστημάτων βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση, αναγκασμένοι από το χειμώνα να γεμίζουν τα καταστήματά τους με προϊόντα τα οποία παραμένουν στα ράφια απούλητα, οδηγούμενοι σε οικονομική κατάρρευση. 

Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν -ή μάλλον περίμεναν- τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, τις διακοπές του Πάσχα, ούτως ώστε να κατορθώσουν να κάνουν απόσβεση των χειμερινών εξόδων τους και δυστυχώς η κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά τους γυρίζει την πλάτη, οδηγώντας τους σε απόγνωση, απογοήτευση και οικονομική δυσπραγία. 

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει το συντομότερο ούτως ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία και να επιστρέψουμε σε μία μορφή κανονικότητας της αγοράς, η οποία ωστόσο, -ας μη γελιόμαστε-, δε θα έχει καμία σχέση με το προσδοκώμενο και το επιθυμητό από πλευράς εσόδων.»


Ο κόσμος θέλει να βγει να αγοράσει - Δεν ευθύνονται τα καταστήματα για την υγειονομική κατάσταση 

Αναφερόμενος στην αγοραστική κίνηση των πολιτών αλλά και στα μέτρα ασφαλείας που τηρούν τα καταστήματα, ο Πρόεδρος της Ένωσης τόνισε πως η αγοραστική κίνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε αντίθεση με την αγοραστική επιθυμία, ενώ εξέφρασε την άποψη πώς τα καταστήματα τηρούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού και φυσικά δεν ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταία.

«Η αγοραστική ψυχολογία βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Ο κόσμος θέλει να βγει να αγοράσει. Κάθε κατάστημα, κάθε καταστηματάρχης έχει προσωπική επαφή με τον κόσμο, γνωριζόμαστε, δεν μπορούν με το click away, δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι το πράγμα. Mας το λένε καθημερινά. 

Oύτε με τα e-shop μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον για τα μικρά καταστήματα. Οι άνθρωποι αγοράζουν, παραγγέλνουν ρούχα παραδείγματος χάριν, δεν τους κάνουν, τα επιστρέφουν, ζητούν τα χρήματά τους πίσω, προσπαθούν να αλλάξουν σε μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη στα τυφλά, απογοητεύονται και οι υπάλληλοι των κούριερ τρέχουν και δεν φτάνουν. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό;

Οι καταστηματάρχες τηρούν με τεράστια ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, φορούν τις μάσκες τους, ελέγχουν την είσοδο και παραμονή των πελατών τους στους χώρους τους, πολύ αυστηρά, παραμένοντας ωστόσο, ουσιαστικά κλειστοί. 

Πώς γίνεται λοιπόν τα κρούσματα να αυξάνονται μέσω της αγοράς, του λιανικού εμπορίου, με κλειστά καταστήματα; Γιατί να παραταθεί αυτή η κατάσταση και να μην αφήνει η κυβέρνηση τον επαγγελματικό κόσμο ελεύθερο; Ευθύνεται ο επαγγελματικός κόσμος για τα καθημερινώς αυξανόμενα κρούσματα τα οποία παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες με το λιανεμπόριο κλειστό; Φυσικά και όχι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ψάξει τις αιτίες αλλού: στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις μετακινήσεις, στις γεμάτες πλατείες, αλλού, όχι πάντως στο λιανεμπόριο.»


Η εστίαση σε καλύτερη μοίρα από το λιανεμπόριο

Μιλώντας για τους κλάδους οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο μέχρι στιγμής μέσα στην Πανδημία, ο κ. Πιστέλας υπογράμμισε πώς αν και το πρόβλημα αφορά όλο τον επαγγελματικό κόσμο, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν πληγεί στον ίδιο βαθμό μετά καταστήματα λιανικού εμπορίου.

«Η εστίαση δεν έχει τόσο μεγάλο θέμα όπως τα υπόλοιπα. Οι καταστηματάρχες της εστίασης, τουλάχιστον μία μεγάλη μερίδα τους, κατόρθωσαν να μετριάσουν κάπως τι ζημιά, μέσω των delivery, του take away κλπ. Αν όμως κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά, ένδυση - υπόδηση δε δουλεύουν. Τα περισσότερα καταστήματα αυτού του κλάδου έχουν τεράστια ζημιά. Αυτοί οι επαγγελματίες είναι που έχουν πληγεί περισσότερο, αν και επαναλαμβάνω πως δεν μπορείς να πεις εδώ είναι καλά εκεί όχι.»

Ελάχιστες οι ελπίδες ανάκαμψης

- Ελπίδες ανάκαμψης υπάρχουν για το λιανεμπόριο; 
Πρόσφατα ως ΕΕΕΘ διαμαρτυρηθήκατε για το "άνοιξε-κλείσε" έντονα. Πιστεύετε ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα θα υπάρξει ανάκαμψη;

«Το μη χείριστον, βέλτιστον. Σίγουρα το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι το προσδοκώμενο και το επιδιωκόμενο των επαγγελματιών και της ένωσής μας αλλά ας μη γελιόμαστε. Η συσσώρευση χρεών είναι τεράστια. Κάθε επαγγελματίας έχει πλέον τρέχον χρέος απλήρωτο. Δεν μπορεί να ανακάμψει μία επιχείρηση από αυτή την τεράστια σώρευση χρεών μέσω ενός τριμήνου ας πούμε το καλοκαιριού, κανονικής λειτουργίας. 

Τι να κάνει για όλα αυτά ένας έμπορας; Εφόσον δεν δούλεψε! Πώς μπορεί να λειτουργήσει όταν έχει ένα pos μηχάνημα το οποίο το κατάσχετε συνεχώς; Δεν έχει ενημερότητα επειδή χρωστάει στην εφορία. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση, αν δεν υπάρξει απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης για παραγραφή αυτών των χρεών, για επανεκκίνηση εκ του μηδενός, Τότε σίγουρα οι ελπίδες μας για ολική επανάκαμψη είναι ελάχιστες.»

Πήραν λεφτά αυτοί που είχαν λεφτά.

- Κάποια πρόταση για το τι μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση για να βελτιώσει την κατάσταση και τη θέση των επαγγελματιών, υπάρχει; Εσείς ως ΕΕΕΘ έχετε υποβάλλει κάποιο αίτημα;

«Έχουμε μιλήσει με Βουλευτές της περιοχής μας διαδικτυακά και τηλεφωνικά, έχουμε θέσει τους προβληματισμούς μας εγγράφως έχουν φύγει δηλαδή και σε ανάλογα υπουργεία και προς τον Πρωθυπουργό. 

Αυτό που συνεχώς τονίζουμε έχει να κάνει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Επειδή ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, δεν είχε αποδώσει στη μικρή οικονομία. Πήραν λεφτά αυτοί που είχανε λεφτά. Και πήραν και πολλά λεφτά και πολλοί από αυτούς που πήραν αυτά τα χρήματα έκαναν και κάποιες αγορές που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο τους. 

Το θέμα είναι ότι αν ένα μαγαζί έχει τα πραγματικά του έξοδα δηλαδή το νερό του, το τηλέφωνο, του το ρεύμα του, έχει φορολογική και ασφαλιστική υποχρέωση. Αυτά είναι έξοδα. Κάποια από αυτά τα έξοδα δεν βγαίνουν. Ποια δε βγαίνουν; δώσ' τα μου, σου δίνω τις αποδείξεις που τα πλήρωσα και θα πληρώνονται όλα, και η εφορία και το ρεύμα και το ΕΦΚΑ, όλα θα πληρώνονται. Δεν τους χρωστάς ούτε αυτοί θα είναι μείον στα ταμεία. Και εσύ ως επιχείρηση θα είσαι στην πραγματική οικονομία και στα πραγματικά σου έξοδα. Ποια είναι τα πραγματικά μου έξοδα; Ένα, δύο, τρία. Αυτά είναι τα πραγματικά μου έξοδα και δεν μπορείς εσύ τώρα να μου τα μεταφέρεις και να τα έχεις σε αναστολή. 

Αν δεν γίνει αυτό θα βρεθούν τα χρέη μπροστά μας και τότε θα μας πουν θα τα πληρώσετε σε 80-100 δόσεις. Δηλαδή ρυθμίζουμε συνέχεια. Εδώ είχαμε πρόβλημα να ρυθμίσουμε την πίεση μας. Τώρα παίρνω ένα χάπι και τη ρυθμίζω. Αλλά με αυτά τώρα ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων θα χρωστάνε τα παιδιά μας και τα δισέγγονά μας. Αν δεν στα κόψει όλα αυτά, να μη χρωστάς, να μηδενίσει το κοντέρ, σε μία τέτοια οικονομική καταστροφή, δεν γίνεται τίποτα. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, δηλαδή να ξεκινήσει κάποιος ξανά. Δε μπορεί να ξεκινήσει έτσι χρωστώντας, Δεν υπάρχει προοπτική έτσι.»


- Πρόσφατα προτείνατε κάποια μέτρα προς το δήμο όπως η απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, για παράδειγμα καθαριότητας και φωτισμού, απαλλαγή γενικά από τα δημοτικά τέλη δηλαδή. Ο δήμος πώς απάντησε προς αυτό το αίτημα;

«Ναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν τραπεζοκαθίσματα, οφείλουν δηλαδή χρήματα για την κατάληψη πεζοδρομίων βάση της άδειας που έχουνε, προτείναμε να εξαιρεθούν από τα χρέη και όταν ανοίξει η αγορά να μην πληρώσουνε. 
Ο Δήμος το πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, απάντησε θετικά και δημιούργησε μια πλατφόρμα και έτσι οι επαγγελματίες σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα στείλουν τις αιτήσεις τους για να τύχουν αυτών των απαλλαγών.»

- Από πλευράς Δήμου θα μπορούσαν να γίνουν κάποια παραπάνω πράγματα; Δηλαδή ο Δήμος πιστεύετε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω ελαφρύνσεις των ιδιοκτητών;

«Δεν έχει κάτι άλλο να δώσει ένας Δήμος. Τα δημοτικά τέλη είναι σαν τον φόρο. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο αυτός ο φόρος θα πληρώνεται και για ποιο λόγο να πληρώνεται εφόσον δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα έξω που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις. Εκεί είναι όλη η ιστορία και αυτό Δήμος το πέρασε.»

- Το μέλλον πως το βλέπετε; Έχετε αισιοδοξία;

«Πάντοτε ελπίζουμε αλλά δυστυχώς θα σας πω ένα παράδειγμα. Είναι ανατριχιαστικό βέβαια γιατί έχει να κάνει με το Άουσβιτς και τη ναζιστική Γερμανία. Ήταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με Μεγάλο αριθμό κρατουμένων μέσα και δύο φύλακες έξω από κάθε θάλαμο αερίων. Όλος αυτός ο κόσμος εκτός των θαλάμων δεν μπορούσε να αρπάξει τους φύλακες να τους σκοτώσει και να δημιουργήσει έτσι μία ένταση; 

Όχι γιατί στο στρατόπεδο έπαιζε μουσική, οι φύλακες έλεγαν στους κρατούμενους θα ελευθερωθείτε, θα ζήσετε καλά, τους έδιναν δηλαδή μία ελπίδα ότι θα ζήσουν, ότι θα επιβιώσουν, χωρίς να γνωρίζουν τι τους περίμενε. Έτσι κώφευαν βλέπετε, δεν αντιδρούσαν. 

Ε, με τον ίδιο τρόπο είναι χαλιναγωγημένη τόσο πολύ και η κοινωνία μας σήμερα πού σου παίρνουν τα λεφτά μέσα από την τσέπη σου και σου στερούν την υγεία τη δική σου και της οικογένειάς σου και εσύ δεν μπορείς να επιβιώσεις και ελπίζεις ότι κάτι θα γίνει. 

Εύχομαι αυτό που θα γίνει να είναι προς το καλό όλων, για τα μαγαζιά μας, για τις οικογένειές μας και για την πατρίδα μας. 

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση από όλα, σε όλους μας!»

- Σας ευχαριστούμε, Καλή Ανάσταση



Γιάννης Γκουμάκης
THERMISnews.gr