Σύσταση προς εγκύους υπέρ Pfizer και Moderna – Ευελιξία στη 2η δόση με το AstraZeneca - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σύσταση προς εγκύους υπέρ Pfizer και Moderna – Ευελιξία στη 2η δόση με το AstraZeneca


Στη σύσταση να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσες γυναίκες είναι έγκυοι, προχώρησε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή ενημέρωση για του εμβολιασμούς.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλειά τους κατά την περίοδο της κύησης.

Μάλιστα, τόνισε ότι οι γυναίκες που είναι έγκυοι, μπορούν να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με ιικό φορέα, σαν αυτό της AstraZeneca ή της Johnson&Johnson.

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA έδωσε στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με αυτά είναι ασφαλής», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα κατά 99,9% είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, ωστόσο μειονεκτούν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση κατά την κύηση.

«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση με AstraZeneca δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια», επισήμανε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχεται η ευελιξία ώστε το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης να περιοριστεί στις 8 από τις 12 εβδομάδες.

«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό. Η πρώτη από τη δεύτερη δόση απέχει 12 εβδομάδες. Όμως αν επιθυμεί κάποιος, μπορεί να το λάβει στις 8 εβδομάδες με μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοια που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια