Lockdown: Τι θα γίνεις με τις μετακινήσεις εκτός νομού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Lockdown: Τι θα γίνεις με τις μετακινήσεις εκτός νομού






«Ανοίγει» ο καιρός, το Πάσχα πλησιάζει και πολλοί ίσως να ονειρεύονται να σουβλίσουν τον οβελία στο χωριό.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας εντός του Απριλίου, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων ενώ στόχος είναι μετά τα μέσα του μήνα να λειτουργήσει ξανά η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.Ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται μέρα με την ημέρα, όλα τα δεδομένα που δίνει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και καλούνται να λύσουν τον «γρίφο» των μετακινήσεων από νομό σε νομό.


Θέλουν Πάσχα στο χωριό

Ο κόσμος θέλει να κάνει Πάσχα στην επαρχία, ωστόσο όπως λένε οι ειδικοί αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

«Οι ‘ανάσες ελευθερίας’ έχουν την σημασία να τονώσουν την γενική συμμόρφωση στα μέτρα και δεν είναι χαλάρωση, καθώς έχουμε ακόμη αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μεγάλη πληρότητα στης ΜΕΘ», επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για τις μετακινήσεις το Πάσχα.






Ερώτηση για το αν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει και του Πάσχα δέχθηκε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 
Ο ίδιος, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες με ημερομηνίες.

«Το τι θα γίνει έπειτα από κάμποσες εβδομάδες θα το ξαναπώ, είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά, μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά και όχι μόνο δεδομένα και από κει και πέρα με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα», υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς.


Υπό τον όρο ότι δεν θα ξεσπάσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει στην απελευθέρωση και των περιφερειακών μετακινήσεων την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι η μετακίνηση εκτός νομού είναι πλέον στο τραπέζι.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού


Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, η μετακινήσεις από νομό σε νομό εν μέσω του lockdown, επιτρέπονται για έξι λόγους, που είναι οι ακόλουθοι:

  1. Από και προς την εργασία.
  2. Για λόγους υγείας.
  3. Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
  4. Για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  5. Για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3.
  6. Για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/-τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Σε… γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το άνοιγμα της εστίασης.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων για τα πρώτα βήματα επιστροφής στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, τα σενάρια που αναπτύσσονται όσον αφορά στην επανεκκίνηση του κλάδου είναι δύο.

Στο ημερολόγιο έχουν μαρκαριστεί δύο ημερομηνίες για το άνοιγμα του κλάδου, που έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα εδώ και σχεδόν πέντε μήνες.

Η πρώτη ημερομηνία σχετίζεται με την 26η Απριλίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εστίαση να…σηκώσει ρολά πριν από την κορύφωση της εορτής του Πάσχα, προκειμένου οι επαγγελματίες να επωφεληθούν από την εορταστική περίοδο.

Όμως ακόμα και αυτή η πρόθεση είναι υπό την αίρεση του αποτυπώματος της πανδημίας στην κοινότητα, καθώς οι επόμενες κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποσυμπίεσης θα κριθούν όχι μόνο από τον αριθμό των κρουσμάτων ανά την επικράτεια, αλλά και από τους αριθμούς των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.





Η δεύτερη ημερομηνία σχετίζεται με το άνοιγμα του κλάδου μετά την εορτή του Πάσχα (3 ή 4 Μαΐου) και όσο πλησιάζει η επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, η οποία τοποθετείται χρονικά πέριξ της 15ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επανεκκίνηση θα πραγματοποιηθεί με αυστηρούς κανόνες προστασίας. Δηλαδή, με τη χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων που διαθέτουν εστιατόρια και καφέ, καθώς και με σαφείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.


Vita.gr