Σήμερα το απόγευμα οι ανακοινώσεις για εστίαση και οδικό χάρτη μέτρων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σήμερα το απόγευμα οι ανακοινώσεις για εστίαση και οδικό χάρτη μέτρων


Νωρίτερα από το αναμενόμενο, προχωρά η κυβέρνηση στην εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και το σύνολο των αποφάσεων που είχε ανακοινώσει προ δύο ημερών ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού μηνύματός του προς τους πολίτες.

Η εξειδίκευση των μέτρων για την εστίαση θα γίνει σήμερα στις 18:00 κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την Covid – 19 από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς θα προβεί και στις σχετικές ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη μέτρων που θα ισχύσουν κατά την περίοδο του Πάσχα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τις εξορμήσεις των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα εν όψει του Πάσχα με εντατικούς ελέγχους, drones και μπλόκα σε κεντρικούς οδικούς άξονες.


Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, η οποία μετά την είσοδο των self test ξανάγινε «πράσινη» στον ευρωπαϊκό δείκτη θετικότητας.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων αναμένεται να βρεθεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής από τη Μεγάλη Δευτέρα.

Το άνοιγμα έχει προτείνει επανειλημμένα το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχει επισημάνει πως με την αναστολή της λειτουργίας τους δημιουργείται πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού από την στιγμή που λειτουργεί το λιανεμπόριο.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι επιστήμονες είχαν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο ενώ και στον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown δεν έγινε κάποια αναφορά. Το υπουργείο έχει ζητήσει επίσης να επιτραπεί το click inside στη Θεσσαλονίκη και η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει και για το συγκεκριμένο ζήτημα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εκτός απροόπτου, οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν το «ΟΚ» για να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα με τις όποιες ανακοινώσεις να γίνονται σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση.

Άλλο ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους λοιμωξιολόγους είναι και το click inside το οποίο έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης να καταργηθεί από την στιγμή που είναι διαθέσιμο το εργαλείο των self tests στο λιανεμπόριο. Παρά το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα και αυτό το ενδεχόμενο είχε απορριφθεί από τους επιστήμονες, στην σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανόν να το επιτρέψουν.

Οι προβλέψεις ωστόσο δεν είναι ασφαλείς, καθώς οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως ήδη έχουν κάνει τολμηρά βήματα, λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση των πολιτών και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τυχόν επιδείνωση της κατάστασης.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Εκτός από τους ελέγχους, σε εντατικούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθούν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι εμβολιασμοί. Πλέον τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν σε επταήμερη βάση και με ωράριο έως τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ καθώς ανοίγουν και νέες εμβολιαστικές γραμμές για το γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, με επταήμερη λειτουργία και παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 24:00, όπως επίσης και συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού και των ιδιωτικών κέντρων, προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια