Σε μία ή δύο δόσεις το Δώρο Πάσχα για εργαζόμενους σε αναστολή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε μία ή δύο δόσεις το Δώρο Πάσχα για εργαζόμενους σε αναστολή


Σε δύο δόσεις θα λάβουν τελικά το Δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του 2021. Το ίδιο θα συμβεί και με όσους μισθωτούς έχουν τεθεί σε αναστολή ολόκληρο ή τμήμα του Απριλίου. Αντίθετα όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή έως 31 Μαρτίου, αλλά από την 1η Απριλίου επέστρεψαν σε ενεργή απασχόληση θα λάβουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα από το κράτος εγκαίρως.

Αναλυτικά, χθες δημοσιεύθηκε η σχετική ΚΥΑ με την τελική φόρμουλα για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα. Όπως αναφέρεται:

  • Τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή στις 28 Απριλίου, θα καταβληθεί η αναλογία του Δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2021.
  • Για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1ης Απριλίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021 το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως την 31η.5.2021.

Ακολουθείται, δηλαδή, μοντέλο Δώρου Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Πάσχα που καταβάλλεται από το κράτος υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. Το κράτος θα πληρώσει το τμήμα που του αναλογεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων. Την ίδια ημέρα, δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη, πρέπει να πληρώσει και ο εργοδότης το τμήμα του Δώρου που του αναλογεί για την περίοδο ενεργής απασχόλησης του μισθωτού εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος 2021.

Προσοχή, καθώς ο εργοδότης πληρώνει ολόκληρο το τμήμα του Δώρου που του αναλογεί εγκαίρως, δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη το αργότερο. Η ίδια φόρμουλα θα εφαρμοστεί και για τους εργαζόμενους που έχουν υπαχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» το πρώτο 4μηνο του 2021. Το τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

για το έως την 31η.3.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μ. Τετάρτη (28.4.2021) και
για το διάστημα υπαγωγής από 1.4.2021 έως 30.4.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2021.

Η αναλογία στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην περίπτωση των εργαζομένων που εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», το ποσό του Δώρου Πάσχα που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στον μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες καταβάλλεται από αυτούς εγκαίρως, δηλαδή έως τη Μ. Τετάρτη.

Παράδειγμα

Εργαζόμενος στην εστίαση που είναι σε αναστολή χωρίς διακοπή από 1ης Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 3 Μαΐου: Δικαιούται Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος, της τάξης των 267 ευρώ, συν προσαύξηση επιδόματος αδείας 11 ευρώ, σύνολο Δώρου 278 ευρώ. Θα λάβει τη Μεγάλη Τετάρτη περίπου τα 208 ευρώ και τα 70 ευρώ θα τα λάβει μετά το Πάσχα και έως 31 Μαΐου.