Μεγάλο αίνιγμα της ανθρωπότητας: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μεγάλο αίνιγμα της ανθρωπότητας: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ





Ο χάρτης του Πίρι Ρέις ανακαλύφθηκε τυχαία το 1929 σε ένα μουσείο της Τουρκίας και από τότε δεν έχει βρεθεί μια λογική εξήγηση για τις απεικονίσεις του.

Σε διαστάσεις περίπου 60×86 εκατοστά, ο Τούρκος (και για πολλούς ελληνικής καταγωγής) ναύαρχος Πίρι Ρέις είχε ζωγραφίσει το 1513 τον χάρτη του κόσμου και είχε συμπεριλάβει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη δυτική Αφρική, τον κεντρικό και νότιο Ατλαντικό, την Καραϊβική, το ανατολικό μισό της νότιας Αμερικής και ένα μέρος της Ανταρκτικής, απαλλαγμένης όμως από τα στρώματα πάγου.





Οι χώρες εκείνες που λείπουν, δεν λείπουν στην πραγματικότητα γιατί στα αυθεντικά χειρόγραφα του, ο Πίρι Ρέις μας διαβεβαιώνει ότι είχε σχεδιάσει και την βόρεια Αμερική αλλά και υπόλοιπο ανατολικό μισό του κόσμου, κομμάτια του χάρτη που πιθανόν καταστράφηκαν με την πάροδο του χρόνου. Στο ίδιο κείμενο, ο Ρέις μας πληροφορεί ότι για την σχεδίαση του χάρτη του χρησιμοποίησε όλους τους γνωστούς χάρτες της εποχής του, συνδυάζοντας τους.


Αν ακόμα δεν έχετε προβληματιστεί, απλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος χάρτης είναι τόσο ακριβής στις λεπτομέρειες που δεν γίνεται παρά να προκαλέσει δέος: πως γίνεται τον 16ο αιώνα ένας ναύαρχος να σχεδιάσει πιστά ολόκληρη τη Γη χωρίς την δυνατότητα εναέριας παρατήρησης; 

Πως γίνεται να μπόρεσε να χωρίσει τις ηπείρους και τις ακτές στις αληθινές τους αποστάσεις χωρίς την γνώση της μεθόδου της αζιμουθιακής προβολής ή της σφαιρικής τριγωνομετρίας που απαιτούνται για τη χαρτογράφηση; Και πως σχεδίασε την Ανταρκτική χωρίς εκείνη να έχει ανακαλυφθεί επίσημα τη δεδομένη χρονολογία;






Η ιστορία

Ιούλιος του 1957: Στο ανάκτορο Τοπκαπί, στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκονται αρχαίοι χάρτες που ανήκαν στον Τούρκο καπετάνιο Πίρι Ρέις, ο οποίος, από πειρατής, είχε γίνει ναύαρχος του οθωμανικού στόλου το 1550. Το σωζόμενο μέρος του χάρτη είναι περίπου 90 επί 65 εκ. Ο χάρτης του Πίρι Ρέις εμφανίζει τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, τη
Γροιλανδία και Ανταρκτική, υπείρους που το 1513 δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι τόσο τέλειος που θα μπορούσε μόνο να έχει γίνει από πολύ τις φωτογραφίες υψηλού ύψους.!!!.

Από τον Πίρι Ρέις ξέραμε τους δύο άτλαντες Μπαχρίγιε της Βιβλιοθήκης του Βερολίνου που δίνουν εκπληκτικά ακριβή στοιχεία για την Ερυθρά θάλασσα και το αρχιπέλαγος της Μεσογείου, αλλά οι χάρτες του Τοπκαπί αποδείχτηκαν πολύ πιο καταπληκτικοί όταν τους εξέτασε ο Αμερικανός μηχανικός Άρλινγκτον Χ. Μάλλερυ.


Μια από τις επιγραφές προσδιορίζει τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν από τον Πίρι Ρέις: οκτώ χάρτες του Πτολεμαίου, τέσσερις σύγχρονοι (του Ρέις) πορτογαλικοί χάρτες, ένας αραβικός χάρτης της νότιας Ασίας, και ένας χάρτης του Κολόμπου για τα μέρη του νέου κόσμου. Σύγχρονες έρευνες αποκάλυψαν ότι το έδαφος που απεικονίζει ο χάρτης στο νότο του Ατλαντικού Ωκεανού είναι μια απεικόνιση της Ανταρκτικής κάτω από τον πάγο, που προηγείται χρονικώς της ανακάλυψης της ηπείρου το 1820, και υποστηρίζουν ότι η προϊστορική Ανταρκτική έχει αντιγραφεί από αρχαίους χάρτες δεκάδες χιλιάδων, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδων, ετών!!!

Το ντοκουμέντο έδειχνε, λόγου χάρη, στην Ανταρκτική, οροσειρές που ανακαλύφτηκαν μόνο το 1952. Και έγραφε και το ακριβές υψόμετρο.


Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τον Μάλλερυ, τον οποίο – για να πούμε την αλήθεια – πρέπει να πιστέψουμε μόνο βασιζόμενοι στα λόγια του, αυτοί οι χάρτες δίνουν το ακριβές περίγραμμα της δυτικής Αφρικής και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Στα περιθώρια, ο ίδιος ο Πίρι Ρέις είχε σημειώσει τις παρακάτω εξηγήσεις:

Αυτοί οι χάρτες έγιναν σύμφωνα με τα στοιχεία είκοσι άλλων χαρτών και τεσσάρων ναυτικών χαρτών Πορτογάλων θαλασσινών πού δείχνουν το Σίντ, το Χίντ και την Κίνα, καθώς και ενός χάρτη πού έφτιαξε ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Είναι τόσο σωστοί για τη ναυσιπλοΐα στις Επτά θάλασσες όσο και οι χάρτες των χωρών μας.

Ωστόσο, μαζί με τις τόσο σωστές λεπτομέρειες, τα ντοκουμέντα αυτά περιέχουν και ανεξήγητους εξωφρενισμούς λες και κάποιος θέλησε να δυσκολέψει την ανάγνωσή τους.


Πράγματι, για να διαβαστούν σωστά οι χάρτες, χρειαζόταν ένα είδος σχάρας, την οποία χρησιμοποιούσε ο Πίρι, αλλά που κατέστρεψε πριν θανατωθεί κατά διαταγή του σουλτάνου Σολιμάν Β’ επειδή είχε δωροδοκηθεί αδρά για να σταματήσει την πολιορκία του Γιβραλτάρ.

Με τη βοήθεια του Μ. Βάλτερς, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Μάλλερυ βάλθηκε ν’ αποκρυπτογραφήσει το ντοκουμέντο και ξανάφτιαξε τη σχάρα που επέτρεψε να γίνει μια εκπληκτική ανακάλυψη: οι χάρτες παρουσίαζαν το ακριβές περίγραμμα των ακτών της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Ανταρκτικής. Και όχι μόνο το περίγραμμα, αλλά και την τοπογραφία του εσωτερικού των χωρών: οροσειρές, κοιλάδες, οροπέδια και κορυφές.

Αντίθετα, η Γροιλανδία φαινόταν σαν τρία νησιά.
Αυστηροί έλεγχοι της αμερικανικής Task Force 43 για το Διεθνές Γεωφυσικό Έτος, και του εξερευνητή Πώλ-Εμίλ Βικτόρ, σεισμογραφικές βολιδοσκοπήσεις και βυθομετρήσεις με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα της επιστήμης του 20ού αιώνα, επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των χαρτών: οροπέδια, όρη, κορυφές, βρίσκονταν στις σωστές τους τοποθεσίες και η Γροιλανδία βρισκόταν πράγματι πάνω σε τρία μεγάλα ξεχωριστά νησιά.





Πολλά μυστήρια έμεναν όμως ανεξήγητα:

Ο Πίρι Ρέις, που ποτέ δεν είχε εγκαταλείψει τη Μεσόγειο και τις αφρικανικές ακτές, πού μπορεί να βρήκε τις πληροφορίες που είχε και τους χάρτες που ανέφερε;

Γιατί παρουσιάζει τα ντοκουμέντα σαν μυστικά μηνύματα;

Από ποια εποχή χρονολογούνται τα γεωγραφικά και τοπογραφικά στοιχεία;

Πώς και από ποιόν έγιναν;

Μια εμπεριστατωμένη μελέτη έδωσε απαντήσεις στα τέσσερα αυτά ερωτήματα.
Ο Πίρι Ρέις είχε συγκεντρώσει οκτώ ελληνικούς χάρτες, πολύ παλιούς, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλαδή τουλάχιστον δεκατριών αιώνων. Επειδή είχε μείνει στην Αίγυπτο μπορεί να είχε καταφέρει να δει τα μυστικά αρχεία των αρχαίων Αιγυπτίων ιερέων και των μουσουλμάνων.

Το μυστικό του είχε αποκαλυφθεί υπό όρους. Ή τότε, ο Πίρι Ρέις, μολονότι δεν ήταν μυημένος, μπορεί να κατάλαβε πως η κοινοποίηση του ήταν επικίνδυνη.
Ίσως μάλιστα να πλήρωσε και με τη ζωή του την απόκτηση των χαρτών (και η υπόθεση του Γιβραλτάρ να είναι πρόσχημα).
Ο σουλτάνος Σολιμάν Β’ ήταν ένας πρίγκιπας πολυμαθέστατος, ιδιαίτερα στην ιστορία και στην επιστήμη, και Σολιμάν, στα τούρκικα, σημαίνει Σολομώντας. (Ό μυημένος μπορεί να έβαλε να σκοτώσουν το βέβηλο που άρχιζε να γίνεται επικίνδυνος με τις γνώσεις του).


Ο πρώτος χάρτης του κόσμου, ο χάρτης του Πίρι Ρέις.
Το σκιαγραμμένο τμήμα είναι το τμήμα που σώζεται.
Τα υπόλοιπα, είναι τα χαμένα τμήματα


Οι κ.κ. Μάλερυ και Βάλτερς και ο πατήρ Ντάνιελ Λάινχαμ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ουέστον των ΗΠΑ και προϊστάμενος των σεισμολογικών υπηρεσιών του Γεωφυσικού Έτους, υπολογίζουν πως τα στοιχεία χρονολογούνται τουλάχιστον 5.000 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού.

Με περισσότερη ακρίβεια, οι παγετολόγοι, προσδιορίζοντας πώς οι χάρτες θα πρέπει να έγιναν πριν τον τελευταίο παγετώνα, βεβαιώνουν πως τα στοιχεία των χαρτών έχουν ηλικία πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχτεί και από τις διαφορές στο περίγραμμα των ακτών που ίσως να οφείλονται σε διάβρωση.
Όσο για τα τεχνικά μέσα που επέτρεψαν τη χαρτογράφηση και ιδιαίτερα την καταγραφή των οροσειρών δεν μπορεί παρά να έγιναν από τον αέρα. Ο Άρλινγκτον Χ. Μάλλερυ παρατηρεί με κάποια πονηριά:
Οι αρχαίοι γεωγράφοι χρησιμοποιούσαν αεροπλάνο! Στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Ναυτικού των ΗΠΑ παρατηρούν επίσης:

Υποτίθεται πώς οι Αρχαίοι δεν γνώριζαν την αεροπορία, αλλά εδώ πρόκειται οπωσδήποτε για στοιχεία παρμένα απ’ τον αέρα.

Ο ιστορικός Ζώρζ Κετμάν, που μελέτησε αυτό το πρόβλημα, συμπεραίνει:
Είμαστε υποχρεωμένοι να επικαλεστούμε ορισμένα επιστημονικά αινίγματα που μας επιτρέπουν να φανταστούμε πως πολύ αναπτυγμένοι πολιτισμοί υπήρχαν στη Γη, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Υπήρχαν, ή τουλάχιστον είχαν επαφή με τη Γη…

Η ακρίβεια του χάρτη είναι τόσο εκπληκτική, που σήμερα μία αντίστοιχη καταγραφή προϋποθέτει εναέρια παρατήρηση, γνώσεις σφαιρικής τριγωνομετρίας, καθώς και γνώση της μεθόδου της αζιμουθιακής προβολής των ίσων αποστάσεων.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος ναύαρχος Πίρι Ρέις παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε παλαιότερους χάρτες για την κατασκευή του εν λόγο χάρτη, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε παλαιότερες περιόδους της ιστορίας υπήρχε η δυνατότητα τέτοιου είδους μετρήσεων.

Ο ρόλος των Αρχαίων Ελλήνων

Υποθέσεις που κάνουν διάφοροι ιστορικοί μελετητές, αναφέρουν πως οι γνώσεις που περιέχει ο χάρτης, δεν αποκλείεται να προέρχονται από την εποχή του Πυθέα. Υπάρχουν όμως και υποθέσεις, που κάνουν λόγω για συμπυκνωμένες γνώσεις από την εποχή ακόμα που οι περιοχές των πόλων του πλανήτη μας, δεν είχαν καλυφθεί από πάγο.

Πιο τολμηρές απόψεις όμως, είναι αυτές που αναφέρουν ότι είχε γίνει χρήση πτητικών μέσων για την χαρτογράφηση.

 

Εξάλλου είναι γνωστή η ιστορία του Αρχύτα (Πυθαγόρειος φιλόσοφος και μαθηματικός από τον Τάραντα 428-347 π.Χ.), σύμφωνα με την οποία ήταν αυτός που κατασκεύασε μια μη-επανδρωμένη ιπτάμενη μηχανή, που αποκλήθηκε «πετομηχανή» ή «περιστερά» και που ουσιαστικά ήταν το πρώτο αεριωθούμενο, η οποία μηχανή, λέγεται ότι βασίστηκε σε παλαιότερα σχέδια.





Αρχύτας (Πυθαγόρειος φιλόσοφος και μαθηματικός από τον Τάραντα 428-347 π.Χ.)Σύμφωνα με μαρτυρία του Φαβωρίνου, ιστορικού των αρχαίων παραδόσεων, ο Αρχύτας επινόησε και κατασκεύασε μια μη-επανδρωμένη ιπτάμενη μηχανή, που αποκλήθηκε «πετομηχανή» ή «περιστερά» και που ουσιαστικά ήταν το πρώτο αεριωθούμενο.

mistiria.com