Γιατί κάποια εμβόλια πονάνε περισσότερο από άλλα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί κάποια εμβόλια πονάνε περισσότερο από άλλα



Με το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 να μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην «ελευθερία», πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται τον πόνο που προκαλεί ένα εμβόλιο. Αν και δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μικρό τσίμπημα στο χέρι, υπάρχουν περιπτώσεις που προκαλείται ελάχιστος πόνος και οίδημα μετά από κάθε εμβολιασμό. Ποιος είναι ο «ένοχος», λοιπόν, για τον πόνο που νιώθουμε κατά την διάρκεια αλλά και μετά από έναν εμβολιασμό;


Σύμφωνα με όσα αναφέρει το mentalfloss.com και τις δηλώσεις της Nancy Messonnier, Διευθύντριας Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων στο Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στη Wall Street Journal «ο πόνος κατά το τσίμπημα αποτελεί μια φυσιολογική συνέπεια μιας βολής που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η φλεγμονή στο σημείο της ένεσης είναι ένδειξη ότι το εμβόλιο λειτουργεί».


Όταν, λοιπόν, εγχύεται ένα εμβόλιο, τα αντιγόνα εισάγονται στο σώμα. Αυτές οι πρωτεΐνες επιτρέπουν στα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμούν τους ιούς και όταν «εισβάλλουν» στο χέρι σας, το σώμα σας τοποθετεί άμυνα στο σημείο της ένεσης, οδηγώντας σε φλεγμονή.


Ορισμένα εμβόλια τείνουν να προκαλούν λίγο περισσότερο πόνο από άλλα, όπως αυτά που στοχεύουν στην ηπατίτιδα Α και Β για παράδειγμα. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά είναι πιθανό ότι τα πρόσθετα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα άλατα αλουμινίου ή το μονοφωσφορικό λιπίδιο Α, είναι οι ένοχοι. «Αυτά είναι ασφαλή συστατικά που προστίθενται στο εμβόλιο ειδικά για να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση», εξηγεί η Messonnier στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτά από άλλους.


Αυτά τα πρόσθετα, όμως, σύμφωνα με την Messonnier, δεν είναι ο μόνος λόγος που τα εμβόλια μας κάνουν να αισθανόμαστε έναν μικρό τσιμπητό πόνο. Το επίπεδο pH του διαλύματος (το οποίο μπορεί να είναι όξινο), ο όγκος και η θερμοκρασία μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν στην πρόκληση δυσφορίας.