Πόσο έχουν επηρεαστεί τα διαζύγια στην εποχή του κορωνοϊού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πόσο έχουν επηρεαστεί τα διαζύγια στην εποχή του κορωνοϊού



Είναι πολλά αυτά που δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας όλοι νιώθουμε πως τα πάντα έχουν παγώσει γύρω μας. Για την ακρίβεια, η ζωή έχει παγώσει γύρω μας. Οι προσωπικές και φιλικές σχέσεις, η πορεία της καριέρας μας, η παραγωγικότητα μας, η ψυχολογία μας, η υπομονή και η ψυχραιμία μας, όλα περνάνε από ένα τεστ που το αποτέλεσμα για την ώρα δεν το γνωρίζουμε πλήρως.


Εκτός των άλλων, όμως, η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στο κεφάλαιο: διαζύγια. Όπως εξηγεί η διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Berkman Bottger Newman & Schein, στη Νέα Υόρκη, και συγγράφεας του The New Rules of Divorce: 12 Secrets to Protecting Your Wealth, Health, and Happiness, Jacqueline Newman, στην αρχή δεν είχε καθόλου ψύχραιμους πελάτες. “Τα δικαστήρια έκλεισαν και ήταν λες και βρισκόμασταν στην άγρια δύση και προφανώς δεν υπήρχε πρωτόκολλο“. Από την άλλη, όταν ξεκίνησε όλος αυτός ο μαραθώνιος, τα διαζύγια μειώθηκαν αρκετά, τώρα όμως, όπως δηλώνει ο Michael Aurit, ιδρυτής του Divorce Mediation στην Αριζόνα, η αύξηση είναι ραγδαία.

Η αύξηση προκύπτει από το γεγονός ότι πολλά από τα δυσαρεστημένα ζευγάρια, είδαν τα οικονομικά τους να πηγαίνουν καλύτερα, συγκριτικά με τον περασμένο Μάρτιο, όπου το χρηματιστήριο σημείωνε πτώση. “Τα διαζύγια αυξάνονται όταν οι άνθρωποι νιώθουν μια σταθερότητα στα οικονομικά τους. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, τότε το διαζύγιο δεν είναι η λύση, καθώς δεν είναι εφικτό να στηρίζονται δύο σπίτια”, εξηγεί ο Aurit.


Ο διακανονισμός των χρημάτων είναι πάντα ένα από τα πιο σημαντικά και δύσκολα ζητήματα στο διαζύγιο. “Τα οικονομικά επηρεάζουν σε δραματικό βαθμό τις αποφάσεις των ανθρώπων στο διαζύγιο”, εξηγεί η Elizabeth Green Lindsey, δικηγόρος στο Davis, Matthews & Quigley, στην Ατλάντα. “Τι θα συμβεί με τις δουλειές; Χρησιμοποιούνται τα ίδια κεφάλαια για να πληρωθεί η υποθήκη; Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν”. Τα πράγματα έτσι είναι τώρα και μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα, έτσι θα συνεχίσουν να είναι. Γι’αυτό, με τα δικαστήρια να μην έχουν τη δυνατότητα να λύσουν αυτά τα ζητήματα γρήγορα, τα ζευγάρια στρέφονται σε διαμεσολαβητές, όπως ο Aurit. Οι διαμεσολαβητές αναλαμβάνουν να διευθετήσουν την κατάσταση άμεσα, χωρίς να ταλαιπωρείται το ζευγάρι.


Ακριβώς επειδή έχουν γίνει διαφορετικές προσαρμογές, η φυσική παρουσία του ενός γονέα που ενδεχομένως να μένει μακριά, δεν είναι πια απαραίτητη. Επιπλέον, οι πελάτες δεν χρειάζονται να πληρώνουν χιλιάδες δολάρια για τον χρόνο των δικηγόρων τους, που απλά κάθονται στα δικαστήρια. “Αυτό που χρειαζόμουν τρεις ώρες να κάνω στο δικαστήριο, στο Zoom το έκανα σε 24 λεπτά”, δήλωσε η Newman. “Η απόδοση έχει αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως να μην επιστρέψουμε ξανά στις προδικαστικές ενημερώσεις και να παραμείνει το Zoom”.


Είναι περίεργο και αρκετά σουρεαλιστικό να λύνεις οριστικά το κεφάλαιο του γάμου σου μέσω μιας οθόνης, αλλά η άνεση του σπιτιού, με ένα φιλικό πρόσωπο μαζί είναι το ιδανικό συγκριτικά με μια αίθουσα δικαστηρίου. Αρκούν λίγα λεπτά για την ανακοίνωση και δεν υπάρχουν οι άβολες συνθήκες, να βλέπει ο ένας πρώην σύζυγος τον άλλον. 
Πατάς το κλείσιμο της οθόνης και τέλος.