Ξεμπλοκάρει το Μετρό Θεσσαλονίκης: Το ΣτΕ αποφάσισε υπέρ της προσωρινής απομάκρυνσης των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ξεμπλοκάρει το Μετρό Θεσσαλονίκης: Το ΣτΕ αποφάσισε υπέρ της προσωρινής απομάκρυνσης των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου




Το έργο πρέπει να παραδοθεί μέσα σε τρία χρόνια - Τα αρχαία θα μεταφερθούν προσωρινά και θα επανατοποθετηθούν μετά το πέρας των εργασιών.
  
Μετά από μακροχρόνιες καθυστερήσεις, διαφωνίες και αντεγκλήσεις, οι οποίες έλαβαν και έντονο πολιτικό χαρακτήρα, φαίνεται πως αποφασίστηκε πλέον η τύχη των αρχαίων που βρέθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, από την οποία εξαρτάται άμεσα η πορεία ολοκλήρωσης του έργου. 

Σύμφωνα με διαρροές, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣtΕ) αποφάσισε, με 13 ψήφους υπέρ και 12 κατά, την απόσπαση, μεταφορά και επανατοποθέτησή τους μετά το πέρας των εργασιών.



Η απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί εξ ου και δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή όσοι έκαναν τις προσφυγές, τα αρμόδια υπουργεία και η Αττικό Μετρό, αφορά στις αιτήσεις ακύρωσης της υπουργικής απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων ευρημάτων, που κατατέθηκαν από επιστημονικούς φορείς μεταξύ των οποίων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. 

Οι παραπάνω φορείς χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσω προκειμένου να προκριθεί η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο κατά την μεταφορά τους.





Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ωστόσο, ανάβει πλέον οριστικά το πράσινο φως για την μεταφορά τους στο Στρατόπεδο Π. Μελά μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου οπότε και θα επανατοποθετηθούν. Η παραπάνω απαιτητική όσο και ευαίσθητη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με βάση την ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει ο μηχανικός Δημήτρης Κορρές, η οποία έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και εκκρεμεί η υπογραφή της από την διοικητική ιεραρχία.


Οι αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου ήρθαν στο φως το 2008 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει αμέτρητες συζητήσεις, αποφάσεις, διαφωνίες, ,μαραθώνιες συνεδριάσεις αλλά και πολυάριθμες δικαστικές προσφυγές με αποτέλεσμα την μακροχρόνια καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και τον κίνδυνο να χάσει το Ελληνικό Δημόσιο τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ λόγω της λήξη της προθεσμίας παράδοσης. Το χρονικό περιθώριο που έχει η Αττικό Μετρό για την ολοκλήρωση του έργου είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, στόχος ο οποίος κρίνεται εφικτός.


Πώς σχολιάζει την απόφαση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μετά τις διαρροές σχετικά με την απόφαση του ΣΤΕ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντέδρασε με μια άτυπη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Τις τελευταίες ώρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των συλλόγων και φορέων ενάντια στην Υπουργική Απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου.

Η διαρροή τέτοιων δημοσιευμάτων από κυβερνητικούς κύκλους είναι μια ξεκάθαρα αντιθεσμική ενέργεια. Ως Σύλλογος θα τοποθετηθούμε αναλυτικά, όταν το ΣτΕ δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την θεσμική διαδικασία.

Έως τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο επέλεξε να αλλάξει τον σχεδιασμό tου Μετρό Θεσσαλονίκης, γιατί είμαστε 24 μήνες πριν την ημερομηνία παράδοσης του έργου και δεν προχωράνε οι υπόλοιποι σταθμοί, γιατί όλοι πια γνωρίζουν –και το παραδέχτηκε πρόσφατα και η Αττικό Μετρό- ότι ο σταθμός Βενιζέλου δεν θα παραδοθεί το 2023, ακόμη κι αν προχωρήσει η λύση της καταστροφής της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων που προέκρινε το ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό.

Αν μάλιστα είναι αλήθεια αυτό που διακινεί η ίδια η κυβέρνηση, ότι η απόφαση πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία 13-12, δεν έχουν και κανένα ηθικό έρεισμα να καταστρέψουν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Αντιθέτως, τώρα είναι η ώρα να πάρουν τη γενναία απόφαση να εφαρμόσουν την τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχοντας στο πλευρό του τη διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς και τους πολίτες που δρουν υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων, θα συνεχίσει τον αγώνα, με μόνο γνώμονα την προστασία των αρχαιοτήτων και το διαχρονικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.»