Από ουραγός, πρωταγωνιστής η Ελλάδα στο 5G - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Από ουραγός, πρωταγωνιστής η Ελλάδα στο 5G
Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Ελλάδα ανήκε στους ουραγούς της Ευρώπης όσον αφορά τη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G), καθώς δεν είχε εκκινήσει τη σχετική διαδικασία. Σήμερα, η χώρα μας όχι απλά έχει αποτινάξει το «στίγμα» αυτό, αλλά κάνει πρωταθλητισμό, πανευρωπαϊκά, καθώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των κρατών με τις καλύτερες επιδόσεις στη διάθεση του φάσματος, πάνω στο οποίο «πατούν» τα δίκτυα 5G.

Η Ελλάδα υπολείπεται μόνο έναντι της Φινλανδίας και της Γερμανίας στη μέχρι σήμερα πρόοδο, που έχει κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων. Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της ΕΕ για το 5G (iDATE DigiWorld), η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 99% της σχετικής διαδικασίας, ενώ η Φιλανδία και η Γερμανία βρίσκονται στο 100% στη διάθεση του εναρμονισμένου φάσματος για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G, με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι 38,7%.«Προχωράμε στην άμεση ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της ΕΕ για το 5G, περνάμε στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς πολύ ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» υπογραμμίζει με ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιοποιώντας τα σχετικά στοιχεία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το tweet του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη για την μετάβαση της χώρας στην εποχή του 5G

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη αξιολόγηση, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020, η Ελλάδα είχε εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς.
Οι υπόλοιπες χώρες

Πολύ καλές επιδόσεις στην εκχώρηση του φάσματος, σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση του Παρατηρητηρίου της ΕΕ για το 5G, έχουν η Κύπρος, η Τσεχία και Σλοβακία, με ποσοστό 67% έκαστη (την αντίστοιχη επίδοση είχαν τα τρία κράτη και με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020).

Υψηλά ποσοστά όσον αφορά την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων για το 5G συχνοτήτων συγκεντρώνουν επίσης η Αυστρία (με 66%), το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία (με 61% έκαστη), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%).

Ακολουθούν η Σουηδία (49%), η Ολλανδία και η Δανία (με 33%), η Ισπανία (με 32%), η Ιρλανδία (30%) και η Λετονία, όπου το ποσοστό της απόδοσης των συχνοτήτων για το 5G ανέρχεται σε 29%.

Οι… ουραγοί του 5G

Στον αντίποδα των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν «τρέξει» τάχιστα τις διαδικασίες για την εκχώρηση του φάσματος για το 5G, βρίσκονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα, η Σλοβενία, και η Πολωνία.

Ειδικά, για κάποια από αυτά τα κράτη, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία, αυτή η επίδοση αποτελεί έκπληξη, με δεδομένη την ψηφιακή τους ωριμότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE σε αυτά τα κράτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.


Νατάσα Φραγκούλη
moved.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια