Τέλη κυκλοφορίας: Χωρίς βεβαίωση παραγράφονται στην 5ετία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τέλη κυκλοφορίας: Χωρίς βεβαίωση παραγράφονται στην 5ετία



Τι αναφέρει η νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας και τα οφειλόμενα πρόστιμα
Πενταετής προθεσμία παραγραφής, που υπολογίζεται από τη λήξη του έτους για το οποίο αυτά οφείλονται, ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση μη καταβολής τους ή μειωμένης καταβολής τους), καθώς και για τα οφειλόμενα πρόστιμα.

Τα παραπάνω αναφέρεται ότι ισχύουν στη νέα εγκύκλιο 2082/2021 της ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με την απόφαση ΣτΕ 1611/2020.

Για παράδειγμα, τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα μπορούν να βεβαιωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2015 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα η προθεσμία για βεβαίωση έχει παραγραφεί, καθώς η Φορολογική Διοίκηση μπορούσε να τα βεβαιώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Περαιτέρω, για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας και των τυχόν οφειλόμενων προστίμων του έτους της παραγραφής, επισημαίνεται ότι ο φορολογούμενος πρέπει να λαμβάνει γνώση αυτής άμεσα και πριν παρέλθει το έτος της βεβαίωσής τους. 

Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή, ώστε η βεβαίωση των τελών και προστίμων κάθε έτους παραγραφής να πραγματοποιείται εγκαίρως και το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου του έτους βεβαίωσης, ώστε να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία.

Κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται τέλη κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας.



Protothema.gr