Lockdown: Σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμα πιο αργά τον Απρίλιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Lockdown: Σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμα πιο αργά τον Απρίλιο



Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της πίεσης στα νοσοκομεία, ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την περαιτέρω χαλάρωση του lockdown και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τουλάχιστον ένα δεκαήμερο σκληρής επίθεσης του ιού διαβλέπουν οι Επιστήμονες, οι οποίοι αύριο, στην καθιερωμένη σύσκεψη της Παρασκευής, θα αξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Η εικόνα σήμερα παρουσιάζεται με… μελανά χρώματα, και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για οποιοδήποτε άνοιγμα οικονομικής ή και κοινωνικής δραστηριότητας έχει “παγώσει”. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατρέπεται σε ένα πολύ δύσκολο κουίζ για γερούς λύτες. Αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.


Άνοιγμα λιανεμπορίου ίσως και στις 26 Απριλίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, εφόσον υπάρξουν ως την μεθεπόμενη Παρασκευή κάποιες ακτίδες φωτός στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επιθυμούν να δουν την αγορά να ανοίγει στις 5 Απριλίου ή το αργότερο στις 12 ή 17 Απριλίου με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.

Kαθώς όμως η πανδημία βρίσκεται σε τροχιά έξαρσης και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε θα κορυφωθεί το 3ο κύμα, υπάρχουν κάποιες φωνές που βάζουν στο τραπέζι την πρόταση το λιανεμπόριο να ανοίξει κανονικά, με φυσική παρουσία στα καταστήματα, στις 26 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα), και όχι μία εβδομάδα νωρίτερα με τη μέθοδο του click away. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως δηλώνουν ότι αυτό το σενάριο για παράταση του lockdown ως τις 25 Απριλίου δεν έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.


Άνοιγμα σχολείων μετά το Πάσχα;

Αν και εφόσον όμως η πανδημία συνεχίσει την ασύμμετρη επίθεση, και η καραντίνα παραταθεί ως την 3η εβδομάδα του επόμενου μήνα, τότε το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα. Όσο για την εστίαση ο σχεδιασμός παραμένει να ανοίξει το αργότερο ως τις αρχές Μαίου και πάντα ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαίου.

Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αντιμετώπιση της ασφυκτικής πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στη μετατροπή επιπλέον δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, που δοκιμάζεται σκληρά, αποκλειστικά σε νοσοκομεία COVID-19.