Lockdown: Προς χαλάρωση των μέτρων από το Σαββατοκύριακο – Τι αλλάζει - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Lockdown: Προς χαλάρωση των μέτρων από το Σαββατοκύριακο – Τι αλλάζει




Όλο το παρασκήνιο για τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών που αναμένεται να γίνει τελικώς την Παρασκευή
Την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν τελικώς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown, αφού τότε αναμένεται να συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών.

Η χαλάρωση των μέτρων που αναμένεται να γίνει από το Σαββατοκύριακο, αποτελεί μία κυβερνητική απόφαση αφού τα στελέχη του Μαξίμου έχουν αποφασίσει να δώσουν λίγο «αέρα» στους πολίτες που έχουν φθάσει στο όριό τους, αλλά και στην αγορά που ασφυκτιά από το συνεχόμενο lockdown.

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των ειδικών

Άλλωστε όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, η ίδια η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει από χθες ότι σήμερα επρόκειτο να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι οι ειδικοί να το …γνωρίζουν. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι οι επιστήμονες της επιτροπής δεν είχαν λάβει καμία πρόσκληση για να συνεδριάσουν ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφανθούν.

Έτσι όπως η κυβέρνηση διέρρευσε πως θα συνεδριάσει σήμερα η επιτροπή, με τον ίδιο τρόπο …ακύρωσε τη συνεδρίαση. Σημειώνοντας μάλιστα πως θα πρέπει να δοθεί το χρονικό περιθώριο στους επιστήμονες να μελετήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα έως την Παρασκευή πριν αποφανθούν για τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown.

Τι αλλάζει

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr οι ειδικοί θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως ώστε από αυτό το Σάββατο να αλλάξει το ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών από τις 19:00 που ισχύει στις 21:00 δεδομένου ότι η μέρα μεγαλώνει, ενώ και το περιορισμένο ωράριο της μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα δημιουργεί τελικά περισσότερο συνωστισμό από ότι περιορισμό.
Είναι κάτι που άλλωστε είχε διαμηνυθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ωστόσο …σφύριζε αδιάφορα για αρκετές εβδομάδες.


Ταυτόχρονα από αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να αλλάξει και ο κωδικός μετακίνησης 6 για άθληση. Μετά τις τελευταίες αλλαγές και τον περιορισμό εντός του Δήμου κατοικίας για άθληση, προκλήθηκε έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες οι οποίοι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας υποχρεώθηκαν σε περιορισμό εντός του Δήμου τους ή εντός 2 χλμ.

Γι αυτό και σύμφωνα με πηγές του
HealthReport.gr αναμένεται να αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Γεγονός που θα δώσει μία μικρή ανάσα στις μετακινήσεις.

Τα κομμωτήρια

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πιθανώς από τη Δευτέρα να επιτραπεί το άνοιγμα αλλά μόνο με ραντεβού σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η λειτουργία τους θα επιτραπεί με αυστηρούς όρους μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού και για συγκεκριμένα άτομα εντός των επιχειρήσεων

Και αυτό διότι θεωρείται πως οι συγκεκριμένοι χώροι είναι ελεγχόμενοι τόσο ως προς τα ραντεβού που θα κλείνονται, όσο και ως προς τον συνολικό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.





Το λιανεμπόριο

Από την άλλη με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, στις 29 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του λιανεμπορίου. Εάν μέχρι τότε οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων αρχίζουν να παρουσιάζουν μείωση, τότε θα επιτραπεί η χρήση του νέου κωδικού στο 13032 για μία φορά την ημέρα.


Ωστόσο εάν το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι αυξημένο, τότε το λιανεμπόριο θα ξεκινήσει με τη μέθοδο του click away και click in shop.

Τα σχολεία




Τα σχολεία φαίνεται πως και αυτά θα ξεκινήσουν να λειτουργούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Η αρχή θα γίνει με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και ακολουθούν τα δημοτικά.


Η κυβέρνηση επιχειρεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκπαίδευση καθώς στις 23 Απρίλιου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές.

Η εστίαση

Σε ότι αφορά την εστίαση ένας κλάδος που είναι υπό κατάρρευση, εκτιμάται πως θα δοθεί το πράσινο φως για επαναλειτουργία στις 19 Απριλίου, ενώ εάν η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη μέχρι τότε, μπορεί να ανοίξει η εστίαση και στις 15 Απριλίου.

Ωστόσο γρίφο αποτελεί για την κυβέρνηση πόσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν τελικώς. Είτε γιατί κάποιες θα βάλουν μόνιμο λουκέτο, είτε γιατί δεν θα είναι κερδοφόρος η διαδικασία του ανοίγματος μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμένο αριθμό πελατών.


Προς ώρας μελετάται τι θα γίνει με όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Είναι μάλιστα πιθανό με βάση τα σενάρια που εξετάζονται στη κυβέρνηση, να επιχορηγηθούν όσοι δεν κατορθώσουν να ανοίξουν σε εξωτερικούς χώρους ή να τους δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουν πεζοδρόμια ή άλλους χώρους που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται.

Η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης -περιγράφουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr έρχεται επειδή ασκείται ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση από τον κλάδο της εστίασης ενώ και τα μειωμένα κονδύλια που μπορεί να διαθέσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο, συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πάντως, μεγάλο πρόβλημα είναι τα catering και τα κτήματα γάμου και βάπτισης, με την κυβέρνηση να πρέπει να πάρει αποφάσεις εφόσον βέβαια υπάρξει συννενόηση και με την Εκκλησία.


healthreport.gr