FIFA: Η κίνηση που θα αλλάξει δραστικά το τοπίο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

FIFA: Η κίνηση που θα αλλάξει δραστικά το τοπίο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο



Τη θέση της σε ένα ζήτημα που θα αλλάξει δραστικά το τοπίο στο διεθνές ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να αλλάξει η FIFA. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, εξετάζεται η διεξαγωγή κοινών εθνικών πρωταθλημάτων, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες που θέλουν να ανταγωνιστούν τους ισχυρούς του αθλήματος.

FIFA και UEFA έχουν αντιταχθεί στο παρελθόν στις όποιες προσπάθειες δημιουργίας πολυεθνικών πρωταθλημάτων, υποστηρίζοντας ότι η βάση του ποδοσφαίρου είναι οι εθνικές διοργανώσεις. «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις. Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού πρωταθλήματος, συζητήσεις που γίνονται 20 χρόνια και πάντα λέμε “όχι”, γιατί στηρίζουμε τα εθνικά πρωταθλήματα», σημείωσε αρχικά ο Ιταλός παράγοντας.

Και πρόσθεσε: «Αλλά, ίσως θα βοηθούσε… Ίσως είναι η μόνη διέξοδος, ίσως στην Ευρώπη πρέπει να το σκεφτούν, ίσως στην Αφρική. Νομίζω ότι έχουμε καθήκον να μελετήσουμε αυτά τα πράγματα, τότε θα δούμε πού καταλήγουν».

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα Calcioefinanza, αναπτύχθηκε ένα σχέδιο για μία Atlantic League με συλλόγους από Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Σκωτία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε από την UEFA.

Επίσης, συζητήθηκε ένα πρωτάθλημα Τσεχίας – Σλοβακίας (ξανά… Τσεχοσλοβακία σε ποδοσφαιρικό επίπεδο), ένα Βαλκανικό και ένα πρωτάθλημα Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ακόμη, σύλλογοι από τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία διεξάγουν συνομιλίες για μία πιθανή All-Island League, ενώ Ρέιντζερς και Σέλτικ συζητούν συχνά για ένταξή τους στην αγγλική Premier League (ένα σενάριο όχι καινούριο).

«Η Premier League είναι το πιο επιτυχημένο πρωτάθλημα και συγχαρητήρια γιατί έχει δημιουργήσει μία φανταστική διοργάνωση και ένα εξαιρετικό προϊόν. Προφανώς, θέλουν να παραμείνουν στην κορυφή και για τα επόμενα εκατό χρόνια», δήλωσε ο Ινφαντίνο.

Και κατέληξε: «Και οι άλλοι θέλουν να γίνουν οι καλύτεροι. Μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τους άλλους, χωρίς να πάρουμε τίποτα μακριά από αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή; Να φέρουμε ψηλότερα εκείνους που είναι σήμερα λίγο χαμηλά. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τα πάντα με όλους. Και μετά θα δούμε».