Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γυναίκες που βγαίνουν στη σύνταξη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γυναίκες που βγαίνουν στη σύνταξη



Τον κίνδυνο που επιφέρει για την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών η αλλαγή ορισμένων συνηθειών μετά τη συνταξιοδότηση, επισημαίνουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη.
 
Αν είστε από τους ανθρώπους που ανυπομονούν να βγουν στη σύνταξη για να ξεκουραστούν, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα είστε περισσότερο αδρανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Occupational and Environmental Medicine βρήκε ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες παρουσίαζαν έντονη αύξηση στον χρόνο της καθιστικής ζωής τους –περισσότερα από 20 επιπλέον λεπτά καθημερινά– μετά τη σύνταξή τους συγκριτικά με την περίοδο που εργάζονταν. Το ανθυγιεινό αυτό μοτίβο ζωής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές εντόπισαν την τάση αυτή εξετάζοντας δεδομένα σχεδόν 700 ατόμων (σχεδόν το 85% αυτών ήταν γυναίκες) σε μία φινλανδική μελέτη. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εργάζονταν σε διοικητικούς ρόλους ή κατείχαν επαγγελματικές θέσεις πριν τη συνταξιοδότησή τους σε μια μέση ηλικία 63 ετών.

Για να παράσχουν αντικειμενικές μετρήσεις της δραστηριότητάς τους, οι συμμετέχοντες φορούσαν μετρητές δραστηριότητας συνεχώς για μια ολόκληρη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου ή του δεύτερου χρόνου πριν και μετά τη σύνταξή τους. Η μεγαλύτερη άνοδος στον χρόνο που περνούσαν καθιστοί σημειώθηκε μετά τη συνταξιοδότηση και παρέμεινε σε μειωμένα επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Οι άνδρες, αντίθετα, παρουσίασαν σταδιακή μείωση των επιπέδων δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου, επομένως δεν καταγράφηκε κάποια κορύφωση στον χρόνο του καθισιού μετά το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής.

Αν, λοιπόν, οδεύετε προς τη σύνταξη, καλό θα είναι να προσέχετε τα επίπεδα δραστηριότητά σας προκειμένου να διασφαλίσετε ότι δεν θα αδρανήσετε μετά τη συνταξιοδότησή σας.