Με αίτημα την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Θέρμης Σωματεία και φορείς της Θέρμης προχωρούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 3/4 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Με αίτημα την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Θέρμης Σωματεία και φορείς της Θέρμης προχωρούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 3/4



Το προηγούμενο διάστημα ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης , η Ομάδα Γυναικών Θέρμης (ΟΓΕ), η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΣΕΤΗΠ (Πληροφορική- Έρευνα), ο Σύλλογος εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, Σωματεία Συνταξιούχων πραγματοποίησαν σειρά δράσεων για την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας της περιοχής, άλλα και συνολικά "για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας" όπως αναφέρουν. Δράσεις όπως, συλλογή εκατοντάδων υπογράφων , κινητοποίηση έξω από το Κ.Υ Θέρμης την πανελλαδική μέρα πρωτοβάθμιας Υγείας , αυτοκινητοπορεία κ.α.

Στις 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη των φορέων αυτών στην οποία προέκυψε η απόφαση για συλλογή υπογραφών και κινητοποίηση για την ανάδειξη της αναγκαιότητας της άμεσης ενίσχυσης του Κ.Υ.Θέρμης με το αιτιολογικό που αναλύεται στην παρακάτω ανακοίνωσή τους:


Προχωράμε σε 
συλλογές υπογραφών για τα δίκαια αιτήματα μας 
και κινητοποίηση στην 
ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΡΜΗΣ 
το ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
στις 11:30

Ο λαός μας βιώνει τον τελευταίο χρόνο μία άνευ προηγουμένου επίθεση στο δικαίωμά του σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και όχι μόνο. Οι χιλιάδες νεκροί, τόσο από τον κορονοϊό, όσο και από άλλες ασθένειες που δεν αντιμετωπίστηκαν, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου ανίκητου φυσικού φαινομένου. 

Ήταν φυσική απόρροια της συνειδητής και διαχρονικής υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Δε θα ήταν ίδια η κατάσταση αν δεν έλειπαν 30.000 εργαζόμενοι από το ΕΣΥ. Ούτε αν δεν είχαν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες νοσοκομειακές μονάδες και Κέντρα Υγείας (ΚΥ).

Ειδικά η ΠΦΥ βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων επειδή θεωρούν την προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας, δηλαδή πριν αυτή εμφανιστεί, σπατάλη δίχως αντίκρισμα. 

Στη φάση της πανδημίας, τα ΚΥ θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτές οι δομές θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει τα μαζικά τεστ που θα έπρεπε να γίνουν κατά περιοχές και κατά μεγάλους χώρους δουλειάς. Αν ήταν στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό θα μπορούσαν να αναλάβουν αποφασιστικότερα τη διάγνωση περιστατικών συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Τίποτα από αυτά δεν έγινε επειδή η κυβέρνηση, τιμώντας το έργο που παρέλαβε, αντί να προσλάβει προσωπικό στα ΚΥ, το μετέφερε για να μπαλώσει τρύπες στα νοσοκομεία.

Σήμερα, ο μαζικός εμβολιασμός, θα έπρεπε να αποτελεί επίσης κατεξοχήν αρμοδιότητα της ΠΦΥ. Η μεταφορά και αυτής της υπηρεσίας σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στα νοσοκομεία, δείχνει την δραματική κατάσταση στην έχουν περιέλθει τα ΚΥ.

Καθώς διανύουμε το 3ο κύμα της πανδημίας, είναι άμεση η ανάγκη της ενίσχυσης των ΚΥ ώστε και να συνεχιστεί ο εμβολιασμός αλλά και να αντιμετωπιστεί η μετατροπή των νοσοκομείων σε δομές μιας νόσου.

Το ΚΥ Θέρμης με ευθύνη σε μια μεγάλη περιοχή εξυπηρετώντας το Δήμο Θέρμης με πληθυσμό πάνω από 65000, Παράλληλα εξυπηρετεί και γειτονικούς δήμους (Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη, ΠΕ Χαλκιδικής.). Έχει επίσης στην ευθύνη του περιφερειακά ιατρεία 13 οικισμών της περιοχής. Επίσης και το Περιφερειακό Ιατρείο του Αεροδρομίου «Μακεδονία» της ιδιωτικής εταιρίας FRAPORT εκτελώντας και εφημερίες.

Σήμερα και παρά το γεγονός ότι έχει επιλεγεί σαν εμβολιαστικό κέντρο με 4 πρωινά και ισάριθμα απογευματινά κρεβάτια εμβολιασμού, η κατάσταση του παραμένει τραγική, με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαριότητας και φύλαξης).

Το μειωμένο προσωπικό του είναι εξουθενωμένο και με εξαντλητικά ωράρια, ως 15 εφημερίες το μήνα, με σοβαρές καθυστερήσεις στις νόμιμες άδειες και τα ρεπό.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού ακόμα και η διαλογή των εισερχομένων στο Κέντρο Υγείας, σε συνθήκες πανδημίας γίνεται από προσωπικό που δεν διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Παράλληλα διαμορφώνονται όροι ώστε να δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού. Αφού το καθήκον να ανταποκριθεί στους απαιτούμενους εμβολιασμούς προστίθεται σε όλα τα άλλα του καθήκοντα που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του Κέντρου Υγείας. Και μάλιστα όλα αυτά στον ίδιο περιορισμένο χώρο με το ίδιο ελάχιστο προσωπικό.

Για τον ίδιο λόγο παρατηρείται επίσης και αύξηση των καθυστερήσεων στα αναγκαία ραντεβού για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από περίθαλψη και εξετάσεις για πλήθος νοσημάτων.

Ιδιαίτερα σοβαρά σε αυτές τις συνθήκες παραμένουν είναι τα προβλήματα επαρκούς καθαριότητας και φύλαξης.

Σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα επάρκειας των αναγκών επείγουσας διακομιδής. Όπως και αυτά της επάρκειας σε όλα τα αναγκαία αναλώσιμα υλικά που ακόμα και σήμερα ειδικά σε ότι αφορά τα μέσα προστασίας δίνονται με φειδώ. Προβλήματα που προστίθενται σε χρόνιες ελλείψεις (μαστογράφος σύγχρονο ακτινολογικό κ.α).

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Να καλυφθούν άμεσα τα σημαντικά κενά σε γιατρούς με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και οι επείγουσες ανάγκες λόγω πανδημίας. Να αναπληρωθούν οι 4 θέσεις γιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και οι χρόνιες ελλείψεις ειδικοτήτων ορθοπεδικού, χειρούργου, καρδιολόγου, οφθαλμίατρου και ψυχίατρου αλλά και ακτινολόγου που σήμερα δεν καλύπτονται ούτε από επισκέπτες ιατρούς. Να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι χρόνιες ελλείψεις σε εξοπλισμό.

· Επάρκεια στα αναλώσιμα και τα μέσα προστασίας.

· Να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτριών-νοσηλευτών τα σημαντικά κενά που υπάρχουν

· Να γίνουν άμεσα προσλήψεις καθαριστριών για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό κενό που υπάρχει. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού φύλαξης ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη του κέντρου σε 24ωρη βάση.

· Να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό που σήμερα εργάζεται με συμβάσεις.

· Να εξασφαλιστούν όροι για να δουλεύει το προσωπικό με ανθρώπινα ωράρια, να διασφαλίζονται ρεπό, άδειες και ανθρώπινο πρόγραμμα εφημεριών.

· Να εξεταστεί η δυνατότητα οι εμβολιασμοί να γίνονται σε άλλο κατάλληλο χώρο εκτός του κέντρου Υγείας με όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

· Να ενισχυθεί η κάλυψη των αναγκών του Κ.Υ. Θέρμης σε επείγουσα διακομιδή με ενίσχυση με ασθενοφόρα πλήρως στελεχωμένα και να ενταχθεί το υπάρχον προσωπικό του πληρώματος στο καθεστώς των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

· Πλήρης ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα του Κέντρου Υγείας Θέρμης ώστε:

- Να μπορεί να πραγματοποιεί με σταθερό μόνιμο πρόγραμμα διαγνωστικά τέστ (rapid και PCR) για όσο διαρκεί η πανδημία. Τόσο στον χώρο του Κέντρου όσο και σε άλλους υπαίθριους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Για να καλύπτεται επαρκώς και χωρίς ταλαιπωρία όλος ο πληθυσμός και να μην ταλαιπωρείται το προσωπικό στο ανεπαρκέστατο kibo όπου εκτελούνται σήμερα τα τεστ.

- Αντίστοιχο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ σε εβδομαδιαία βάση να υλοποιείται στους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής μας (Εργοστάσια, Σουπερ Μάρκετ και Εμπορικά Κέντρα, κλπ)

· Να ενισχυθεί ουσιαστικά το σύνολο του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, να είναι δωρεάν για όλους. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας να επιταχτούν τώρα οι μεγάλες ιδιωτικές δομές υγείας.

· Καμιά ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία.

· Έκτακτο κονδύλι προς τα αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους για την κάλυψη πάγιων αναγκών με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Δωρεάν κάλυψη των αθλούμενων με πιστοποιητικά από το Κέντρο Υγείας.

  • Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης 
  • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσ/κης, 
  • Ομάδα Γυναικών Θέρμης, 
  • Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΣΕΤΗΠ (Πληροφορική), 
  • Επιτροπή αγώνα εργαζομένων στο ΕΚΕΤΑ, 
  • Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων, 
  • Σωματείο εργαζομένων ΚΑΖΙΝΟ 
  • Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων
  • Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας