Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο με καυτό νερό; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο με καυτό νερό;



Όσο κι αν αγαπάμε την αίσθηση του πολύ ζεστού νερού στο σώμα μας, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες


Το ζεστό ντους είναι μία από τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Μετά από μια κουραστική ημέρα, τι καλύτερο από το να αφήσουμε το πιο ζεστό νερό που μπορούμε να ανεχτούμε να βρέξει το δέρμα μας; Κι όμως, όσο χαλαρωτικό κι αν είναι, ένα καυτό ντους θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματός μας.

Πώς επηρεάζει το καυτό ντους το δέρμα μας;

Οποιαδήποτε κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό μπορεί να επιδεινωθεί από ένα καυτό ντους, καθώς αυτό απομακρύνει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας, αφυδατώνοντάς τη.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις του δέρματος που πρέπει να αποφεύγουν το καυτό νερό. Παρατεταμένες χρονικές περίοδοι κάτω από ζεστό νερό μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στο κατά τα άλλα υγιές δέρμα.

Τα ζεστά ντους μπορούν να αφυδατώσουν ακόμη περισσότερο το ξηρό δέρμα, ειδικά κατά τους πιο ψυχρούς μήνες. Σε γενικές γραμμές, το ξηρό δέρμα προκαλείται από προβληματικό επιδερμικό φραγμό και δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια στα απαραίτητα έλαια στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, τα είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος. 

Και το ξηρό δέρμα μπορεί να γίνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα με την τακτική και παρατεταμένη έκθεση σε ζεστό νερό, το οποίο απομακρύνει περαιτέρω το προστατευτικό στρώμα ελαίων που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της υγρασίας και το «μπλοκάρισμα» των βακτηρίων και των ερεθιστικών παραγόντων.



Πώς επηρεάζει το καυτό ντους τα μαλλιά μας;

Όπως το δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα μας, έτσι και τα μαλλιά μας μπορούν να αφυδατωθούν, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα απαραίτητα έλαια από το τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών.

Και δεν είναι μόνο το τριχωτό της κεφαλής για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε. Το καυτό ντους μπορεί να επηρεάσει άμεσα και την τρίχα μας, ξηραίνοντάς τη και δυσκολεύοντας το σωστό ξέβγαλμα.


Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία ντους;

Για να διατηρούμε το δέρμα μας υγιές, ενυδατωμένο και ελαστικό, το χλιαρό νερό είναι η ιδανική επιλογή. Προκειμένου να ενισχύσουμε τον επιδερμικό μας φραγμό μπορούμε να επιλέξουμε ένα καθαριστικό με ενυδατικούς παράγοντες, ενώ εάν αδυνατούμε να φανταστούμε την καθημερινότητά μας χωρίς τα ζεστά μας ντους, φροντίζουμε να μην υπερβαίνουμε τα 5 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ο καθρέπτης του μπάνιου μας αρχίζει να γεμίζει ατμούς, είναι ένα σημάδι να χαμηλώσουμε θερμοκρασία.

vita.gr