Αλλάζουν οι ενεργειακές ετικέτες των ηλεκτρικών συσκευών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αλλάζουν οι ενεργειακές ετικέτες των ηλεκτρικών συσκευών



Νέα έκδοση της ενεργειακής ετικέτας, που φέρουν μια σειρά από συσκευές, όπως ψυγεία και πλυντήρια, καθιερώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα ενεργειακή ετικέτα αντικαθιστά από χθες τη γνωστή διαβάθμιση A+, A++ ή A+++ με μια απλούστερη κλίμακα από το A έως το G.

Η κλίμακα αυτή είναι αυστηρότερη και σχεδιασμένη έτσι, ώστε λίγα μόνο προϊόντα να μπορούν αρχικά να συγκεντρώσουν βαθμολογία «Α». Έτσι μένει χώρος ώστε να συμπεριληφθούν πιο αποδοτικά προϊόντα στο μέλλον.

Τα ενεργειακώς αποδοτικότερα προϊόντα, που διατίθενται σήμερα στην αγορά, θα φέρουν πλέον την ένδειξη «B», «C» ή «D». Οι νέες ετικέτες θα ισχύουν αρχικά για τέσσερις κατηγορίες προϊόντων: ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια πιάτων και ρούχων και τηλεοράσεις. Οι λιανοπωλητές πρέπει να αλλάξουν τις ετικέτες μέσα σε 2 εβδομάδες από την 1η Μαρτίου 2021.

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσουν νέες ετικέτες για λαμπτήρες και λάμπες με σταθερές φωτεινές πηγές, ενώ άλλα προϊόντα θα ακολουθήσουν τα επόμενα έτη. Στόχος της Ένωσης είναι να βοηθηθούν οι καταναλωτές της ΕΕ να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και το ανθρακικό τους αποτύπωμα.



Και κωδικός QR

Στις ετικέτες θα συμπεριληφθούν ορισμένα νέα στοιχεία, όπως ένας σύνδεσμος «QR», στο άνω δεξί μέρος των νέων ετικετών. Με τη σάρωση του κωδικού QR, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο του προϊόντος, όπως δεδομένα σχετικά με τις διαστάσεις, τα ειδικά χαρακτηριστικά ή τα αποτελέσματα δοκιμών, ανάλογα με τη συσκευή.

Όλες οι συσκευές που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να καταχωρίζονται σε μια νέα πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων — το Ευρωπαϊκό μητρώο προϊόντων για τις ενεργειακές ετικέτες (EPREL). Αυτό θα διευκολύνει περαιτέρω τη σύγκριση παρόμοιων προϊόντων στο μέλλον.

Εκτός από την αναπροσαρμογή της τάξης ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων, διαφορετική είναι και η διάταξη της νέας ετικέτας, με σαφέστερα και πιο σύγχρονα εικονίδια. Όπως οι προηγούμενες ετικέτες, οι αναπροσαρμοσμένες ετικέτες δεν δείχνουν μόνο την τάξη ενεργειακής απόδοσης.

Για ένα πλυντήριο ρούχων, για παράδειγμα, δείχνουν με μια ματιά τον αριθμό των λίτρων νερού ανά κύκλο πλυσίματος, τη διάρκεια του κύκλου και την κατανάλωση ενέργειας, όπως μετράται για ένα τυποποιημένο πρόγραμμα.

«Η αρχική ενεργειακή ετικέτα υπήρξε εξαιρετικά πετυχημένη, και βοήθησε τα νοικοκυριά στην Ευρώπη να εξοικονομήσουν, κατά μέσο όρο, αρκετές εκατοντάδες ευρώ κάθε έτος, ενώ ώθησε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην έρευνα και την καινοτομία. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, πάνω από το 90 % των προϊόντων εντασσόταν στις κατηγορίες A+, A++ ή A+++» δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, κυρία Κάντρι Σίμσον.

Να σημειωθεί ότι, σε πανευρωπαϊκή έρευνα (Ευρωβαρόμετρο) που διεξήχθη το 2019, το 79% επιβεβαίωσε ότι η ενεργειακή ετικέτα είχε επηρεάσει την απόφασή τους σχετικά με το προϊόν που θα αγοράσουν.



Δικαίωμα στην επισκευή

Από την 1 Μαρτίου τίθενται επίσης σε ισχύ ορισμένοι κανόνες «οικολογικού σχεδιασμού». Αυτοί αφορούν κυρίως τη δυνατότητα επισκευής και την υποχρέωση των κατασκευαστών να διατηρούν τα ανταλλακτικά διαθέσιμα επί μια σειρά ετών μετά την τελευταία διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά.

Οι κατασκευαστές ή οι εισαγωγείς θα υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν στους επαγγελματίες επισκευαστές μια σειρά βασικών εξαρτημάτων (κινητήρες και ψήκτρες κινητήρων, αντλίες, αποσβεστήρες κραδασμών και ελατήρια, τύμπανα πλυσίματος) για τουλάχιστον 7-10 έτη μετά τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ του τελευταίου τεμαχίου ενός μοντέλου.

Και για τους τελικούς χρήστες -δηλαδή καταναλωτές, που δεν είναι επαγγελματίες επισκευαστές αλλά επιθυμούν να κάνουν μόνοι τους τις επισκευές-, οι κατασκευαστές πρέπει να διαθέτουν ορισμένα ανταλλακτικά επί αρκετά χρόνια μετά την απόσυρση ενός προϊόντος από την αγορά. Ο μέγιστος χρόνος παράδοσης όλων αυτών των εξαρτημάτων είναι 15 εργάσιμες ημέρες μετά την παραγγελία.


 moved.gr