Τσικνοπέμπτη: Έτοιμοι για ψήσιμο; Χρήσιμα tips

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και ήδη ετοιμάζουμε τις ψησταριές και τα ψώνια μας. Είστε σίγουροι, όμως, ότι ξέρετε όλα τα μυστικά για το σωστό ψήσιμο στη σχάρα;
Χρήσιμα tips
Καθαρίζουμε και καίμε καλά τη σχάρα πριν βάλουμε πάνω το κρέας το οποίο αφήνουμε να ψηθεί από την κάθε πλευρά χωρίς να το τρυπάμε με πιρούνι γιατί θα χάσει τους χυμούς του.
Τα αναποδογυρίσματα γίνονται αυστηρά με τσιμπίδα.
Ανάβουμε τα κάρβουνα με κερί και όχι πετρέλαιο που επηρεάζει τη μυρωδιά και τη γεύση του ψητού. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα 30-40 λεπτά αφού τα ανάψουμε και «καθίσουν» οι φλόγες. Καίνε 1-2 ώρες οπότε όσο ψήνουμε μπορούμε σταδιακά να προσθέτουμε και άλλα τριγύρω.
Αν θέλουμε να ψήσουμε σε μέτρια φωτιά ενώ τα κάρβουνά μας είναι καυτά, τοποθετούμε το κρέας στο πλάι και όχι στο κέντρο. Για να δυναμώσουμε, αντίθετα, τη φωτιά συγκεντρώνουμε τη στάχτη στην άκρη, ενώνουμε τα κάρβουνα και φυσάμε.

Ένα μοσχαρίσιο κομμάτι πάχους 2 εκ. θέλει 2 ½ λεπτά από κάθε πλευρά για να βγει μέτριο και 5 λεπτά καλοψημένο, τα μπουτάκια ή άλλα κομμάτια κοτόπουλο 20-30 λεπτά σε δυνατή φωτιά, το μπιφτέκι 12-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, το χωριάτικο λουκάνικο 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, τα παϊδάκια 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και η χοιρινή μπριζόλα 30-40 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Μετά το ψήσιμο μπορούμε να αφήσουμε να λιώσει πάνω στο κρέας ένα εύκολο αρωματικό βούτυρο: χτυπάμε στο μπλέντερ μερικά κλωναράκια δυόσμο, άνηθο και μαϊντανό με αλατοπίπερο και το χυμό από μισό λεμόνι και τα ενσωματώνουμε καλά στο βούτυρο.
Καλά ψησίματα!
