Εμβόλια νέας γενιάς σχεδιάζουν να εγκρίνουν πέντε χώρες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εμβόλια νέας γενιάς σχεδιάζουν να εγκρίνουν πέντε χώρες



Τα εμβόλια νέας γενιάς που είναι ικανά να εξουδετερώνουν παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, υπολογίζουν να εγκρίνουν με επιταχυνόμενη διαδικασία οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, του Καναδά και της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με σύσταση, που έγινε γνωστή σήμερα, μιας κοινοπραξίας που συνενώνει τις υπηρεσίες φαρμάκων των χωρών αυτών.
«Τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19, που τροποποιούνται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα παραλλαγμένα στελέχη, δεν θα χρειάζονται νέα έγκριση ή ‘μακρές’ κλινικές έρευνες», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η βρετανική υπηρεσία MHRA, που συνδέεται μέσω της κοινοπραξίας ACCESS με τις ρυθμιστικές αρχές άλλων τεσσάρων χωρών – της Αυστραλίας, του Καναδά, της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στη διαδικασία που ισχύει ήδη για τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης, που τροποποιούνται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσουν νέα στελέχη του ιού, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει ως εκ τούτου να παρέχουν «στέρεες αποδείξεις» για την ανοσοαπόκριση που προκαλεί το τροποποιημένο εμβόλιο, χωρίς να περνούν από «χρονοβόρες» κλινικές δοκιμές. Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν πως το νέο προϊόν είναι «ασφαλές και έχει την απαιτούμενη ποιότητα», με τις ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να στηρίξουν την απόφασή τους στις αρχικές μεγάλης κλίμακας δοκιμές και στις εν εξελίξει έρευνες για τα αποτελέσματα των εμβολίων που χορηγούνται στον πληθυσμό.

«Η προτεραιότητά μας είναι να παραδώσουμε αποτελεσματικά εμβόλια στο κοινό το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να διακινδυνεύουμε την ασφάλεια», εξήγησε σε μια ανακοίνωση ο επιστημονικός επικεφαλής της MHRA Κρίστιαν Σνάιντερ.

Η Βρετανία, η χώρα με τους περισσότερους -σχεδόν 124.000- νεκρούς στην Ευρώπη, έχει αναπτύξει μια από τις πιο προχωρημένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στον κόσμο, με σχεδόν 21 εκατ. ανθρώπους να έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπολογίζει σε αυτήν προκειμένου να άρει πολύ σταδιακά τους ερχόμενους μήνες το αυστηρό lockdown που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ειδικοί φοβούνται ωστόσο πως παραλλαγμένα στελέχη, ιδίως εκείνο που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία και από το οποίο έχουν καταγραφεί πολλές μολύνσεις στη χώρα, είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια που χορηγούνται τώρα.

Ο φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca ιδίως, που ανέπτυξε ένα εμβόλιο με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει δηλώσει ότι εργάζεται για μια νέα εκδοχή προκειμένου να αντιμετωπίσει τα νέα παραλλαγμένα στελέχη, με την ελπίδα να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.